Poslovni Dnevnik

Promjena cijena strogo se nadzire

Potrošači Uvedeni mehanizmi kontrole

-

Iako se s uvođenjem eura povezuje nagli porast cijena većine roba i usluga, prema dostupnim ekonomskim analizama situacija i nije toliko dramatična prvenstven­o jer je na osnovu zemalja u našem okruženju koje su tom valutom odavna zamijenile svoju nacionalnu, na njihovim primjerima nastale određene mjere predostrož­nosti. Kako se pokazalo da su najčešći otkriveni nedostatci bili nenavođenj­e cijena u dvije valute ili netočno zaokruživa­nje cijena, danas su na raspolagan­ju prvenstven­o mehanizmi praćenja postupka konverzije koji podrazumij­evaju, između ostaloga, dvojno isticanje cijena u trgovinama prvih nekoliko mjeseci od uvođenja eura što bi trebalo trgovce odgovoriti od tzv. “zaokruživa­nja” cijena na višu decimalu, kao i mjere za poticanje poduzeća na ispravno određivanj­e cijena.

Kod potencijal­nih negativnih posljedica uvođenja eura, među prvima se navodi negativan psihološki efekt jer će umjesto do sadašnjih nekoliko tisuća kuna na račun sjedati plaća izražena u stotinama eura. Na tu se pojavu može očekivano nastaviti i pad potrošnje, upozorila je u jednom od intervjua i Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Gledajući primjere zemalja koje su uvele euro, rast cijena uslijed konverzije zabilježen je u uslužnom sektoru, konkretno odlascima u restorane i kafiće pri čemu je ta pojava najizražen­ija bila u Nizozemsko­j (3,5%), Njemačkoj (2,2%) i Finskoj (2%). Ukratko, utjecaj konverzije iz nacionalne valute u euro na rast potrošački­h cijena u zemljama europodruč­ja u najvećem je broju slučajeva bio blag i jednokrata­n i većinom se odnosio na ugostitelj­ske i kulturne te rekreativn­e usluge.

Kako je Vlada RH u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom (HNB) objavila u brošuri Euro u Hrvatskoj, učinak zamjene nacionalni­h valuta u euro na rast potrošački­h cijena u pravilu je u državama koje su uvele euro bio vrlo blag te je inflacija bila povećana za 0,2 do 0,3 posto. Govoreći o prednostim­a uvođenja eura, najizražen­ija posljedica je uklanjanje formalnih prepreka. Tako portal Europske unije europa.eu navodi da uz postojanje zajedničke valute prekograni­čna plaćanja stoje puno manje ili su besplatna, a k tome potrošači i poduzeća mogu lakše usporediti cijene što potiče poduzeća da korigiraju svoje visoke cijene. Uvođenje eura bi, stoga, moglo imati i pozitivne implikacij­e na povećanje turističke atraktivno­sti kao i prosječne potrošnje gostiju.

 ?? FOTOLIA ?? Inflacija u zemljama koje su uvele euro povećana za 0,2 do 0,3 posto
FOTOLIA Inflacija u zemljama koje su uvele euro povećana za 0,2 do 0,3 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia