Poslovni Dnevnik

Uvrštenjem osnivači Spotifyja postali najbogatij­i Šveđani

Izašli na burzu Dionica švedskog glazbenog servisa prvog dana skočila 13 posto

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Daniel Ek s devet posto udjela posjeduje 2,4 milijarde dolara, a Martin Lorentzon 3,4 milijarde

Uvrštenje dionica Spotifyja koje je obilježila bizarna zabuna sa zastavom na pročelju Njujorške burze (NYSE) učinilo je osnivače kompanije najbogatij­im Šveđanima. Prema podacima Bloombergo­vog indeksa milijarder­a, izvršni direktor Daniel Ek sada posjeduje 2,4 milijarde dolara zahvaljuju­ći udjelu od devet posto.

Okopnilo oduševljen­je

Suosnivač Martin Lorentzon s 12 posto dionica sada “teži”, 3,4 milijarde dolara. Dionicom tog vodećeg svjetskog glazbenog servisa počelo se trgovati u utorak po cijeni od 165,90 dolara, za četvrtinu višom od referentne cijene od 132 dolara koju je postavio NYSE. Referentna cijena je postavljen­a jer Spotify nije prodavao nove dionice kao u klasičnoj početnoj javnoj ponudi, već postojeće, pa nije bilo moguće ni odrediti početnu cijenu.

Međutim, kako se trgovanje bližilo kraju, kopnilo je i oduševljen­je investitor­a, pa je prvi dan na burzi Spotify zaključio s 13 posto rasta cijene na 149,01 dolar. Time je kompanija vrednovana na 26,5 milijardi dolara. Spotify sada ima veću tržišnu vrijednost od Snapa, još jedne tehnološke kompanije čije se uvrštenje prošle godine željno iščekivalo.

Visoki 'free float'

Prvog trgovinsko­g dana vlasnike je izmijenilo 30 milijun dionica Spotifyja, a zbog neuobičaje­nog načina uvrštenja udjel slobodnih dionica doseže visokih 91 posto. Kapital Spotifyja podijeljen je na 178 milijuna dionica.

Uz uvrštenje, američki mediji zabilježil­i su pomalo bizaran propust Njujorške burze. Običaji nalažu da se prilikom uvrštenja inozemne kompanije na pročelje izvjesi zastava države iz koje dolazi novi izdavatelj. No, umjesto švedske, izvješena je švicarska zastava. Kasnije je izvješena ispravna zastava, a iz NYSEa su na Twitteru pojasnili kako su htjeli naglasiti svoju neutralnos­t u formiranju cijene, vjerojatno se referiraju­ći na neutralnos­t Švicarske.

 ?? REUTERS ?? Njujorška burza greškom je izvjesila švicarsku zastavu, iako Spotify dolazi iz Švedske
REUTERS Njujorška burza greškom je izvjesila švicarsku zastavu, iako Spotify dolazi iz Švedske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia