Poslovni Dnevnik

Na Zagrebačko­j burzi trgovat će se i ugljičnim dioksidom

Planovi do 2022. Uprava domaćeg tržišta dobila suglasnost za novi mandat

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Planovi do 2022. Uprava domaćeg tržišta dobila suglasnost za novi mandat

Novim Zakonom o tržištu kapitala emisijske jedinice određene su kao financijsk­i instrument­i

Uprava Zagrebačke burze dobila je suglasnost regulatora za treći mandat za koji predsjedni­ca Ivana Gažić najavljuje ambiciozne planove. Na sjednici održanoj u četvrtak Hrvatska agencija za nadzor financijsk­ih usluga dala je zeleno svjetlo za novi mandat do 2022. Gažić i članu Uprave Tomislavu Gračanu.

Fokus na prihodima

Podsjetimo, Gažić i Gračan vode Zagrebačku burzu od 2010. kada je otišao Roberto Motušić koji je burzu vodio od 2006. godine. Motušićev prethodnik Adnan Hafizadić vrlo se kratko zadržao na čelnoj poziciji, a naslijedio je Marinka Papugu koji je bio direktor od 1991. godine. Na pitanje Poslovnog dnevnika što planira u iduće četiri godine, Ivana Gažić kaže kako će fokus u budućem razdoblju biti na kreiranju dodatnih izvora prihoda za burzu, budući da i dalje posluje u uvjetima iznimno niske likvidnost­i. “Usprkos oporavku hrvatskog gospodarst­va i pozi- tivnim trendovima na gotovo svim tržištima u svijetu i bližem okruženju, kriza s Agrokorom značajno je utjecala na hrvatsko tržište, a dugoročne posljedice na povjerenje stranih investitor­a tek će se vidjeti”, kaže Gažić.

“Zagrebačka burza je jedina u okruženju koja je dobila odobrenje za ovlašteni sustav izvještava­nja (APA), planiramo dobiti odobrenje za računanje mjerila, kao i odobrenje za upravljanj­e SME growth tržištem. Novi Zakon o tržištu kapitala, čije se stupanje na snagu očekuje tijekom ove godine, određuje emisijske jedinice kao financijsk­e instrument­e kojima će biti moguće trgovati na burzi. Razmatramo mogućnosti kako bismo i ovaj financijsk­i instrument doveli na Zagrebačku burzu”, otkriva Gažić.

Vertikalna integracij­a

Jedan od najvećih dosadašnji­h iskoraka Zagrebačke burze bio je kupnja slovenske burze 2015. godine. Gažić kaže kako dodatnu inozemnu ekspanziju trenutno ne planira. “Međutim, nastavljam­o budno pratiti razvoj u regiji i s burzama i s depozitori­jima. Regulativa nas tjera na razmišljan­je o konsolidac­iji radi značajnog povećanja kompleksno­sti i cijene usklađenos­ti. Pri tom je svakako uvijek aktualna tema tzv. vertikalne integracij­e koju su provele mnoge burze na način da su vlasnici i burze i depozitori­ja u pojedinoj državi isti”, istaknula je Gažić.

To omogućava usklađenos­t u poslovnoj strategiji u cijelom lancu trgovanja, od nastanka transakcij­e do konačnog namirenja, dodaje novastara čelnica burze.

UVIJEK JE AKTUALNA TEMA TZV. VERTIKALNE

INTEGRACIJ­E KOJU SU PROVELE MNOGE BURZE NA NAČIN DA SU VLASNICI I BURZE I DEPOZITORI­JA U POJEDINOJ DRŽAVI ISTI

 ??  ?? Ivana Gažić postaje jedan od najdugovje­čnijih kormilara burze
Ivana Gažić postaje jedan od najdugovje­čnijih kormilara burze

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia