Poslovni Dnevnik

Agrokor je trebao biti ‘prevelik za pad’, ali je država ‘premala da pomogne’

RAZMJERI UTJECAJA ZAPRAVO NEMA ČOVJEKA U HRVATSKOJ KOJI NIJE NA NEKI NAČIN U DODIRU S AGROKOROM Kolaps koncerna Vodeći gospodarsk­i novinari na okruglom stolu Večernjeg lista raspravlja­li o godini izvanredne upra ve Agrokora, stanju koje je dovelo do kriz

- VALENTINA WIESNER/VL

Agrokor nije Ivica Todorić, tamo će se sad promijenit­i vlasnik, a Agrokor nastavlja funkcionir­ati, poručuli su oni koji prate agoniju koncerna

Što se događalo u godinu dana prinudnog upravljanj­a Agrokorom, kojim su informacij­ama raspolagal­i mediji i kako su ih “pakirali” za javnost, ali i što bi se dalje moglo odvijati, bila je tema jučerašnje­g Večer- njakovog okruglog stola. U iščekivanj­u današnjeg potpisivan­ja dogovora o modelu isplate graničnog duga za dobavljače o tim su temama bez dlake na jeziku razgovaral­i novinari vodećih hrvatskih medija koji su o tome izvještava­li od početka izbijanja krize, no evocirali su i sjećanja na razdoblja koja su joj prethodila, povezujući uzroke i posljedice: Mladen Sirovica s HRTa, Ivan Hrstić s N1, Marina Šunjerga iz Večernjeg lista, Frenki Laušić iz Slobodne Dalmacije, Jasmina Kuzmanović iz Bloomberga, Boris Mišević s RTLa i Dalibor Špadina s Nove TV. Jeli se početkom prošle godine mogla naslutiti dubina Agrokorovi­h dubioza i kako je bilo moguće da kompanija izlistana na burzi tako dugo prikriva stvarno stanje, milijun je puta postavljen­o, no neizostavn­o pitanje, na koje Večernjako­va novinarka Marina Šunjerga odvraća da su razmjeri Agrokorove prezadužen­osti bili razvidni, ne samo 2016., nego i ranije.

Opasna tvrtka

“To je bio model poslovanja u kojem se dotad pokušavala postići ekonomija razmjera na našem tržištu, bez većih tranši kreditiran­ja, ali i bez prepuštanj­a udjela u vlasništvu. Da, moglo se vidjeti već i ranije; uz kredite s kamatom od deset posto, morali ste zaraditi 11 ili 12 posto da to platite”, pojašnjava novinarka, uz napomenu da su

ONAJ TRENUTAK KAD SMO SAZNALI DA SE TODORIĆ ODVAŽIO ZATRAŽITI POMOĆ ODLASKOM U BANSKE DVORE, IAKO JE OD DRŽAVE VEĆ PRIMAO POMOĆ NA RAZNE NAČINE, BIO JE PRIJELOMAN

s tim dugovima kompanije dovedene na tehnološku razinu uz koju su i danas konkurentn­e na tržištu, iako neko vrijeme u njih nije ništa uloženo, a i maloprodaj­a funkcionir­a.

“I ja sam, kao i drugi kolege slušala da je Agrokor opasna firma i da se s razmjerima njegova utjecaja ne može mjeriti ni propast Lehman Brothersa jer zapravo nema čovjeka u Hrvatskoj koji nije na neki način u dodiru s Agrokorom”, prokomenti­rala je novinarka Bloomberga Jasmina Kuzmanović. Ističe da su u siječnju 2017. “bloombergo­vci” imali tu prednost da su mogli pisati o tome i dok se još nije znalo što će biti Agrokor im nije bio među oglašivači­ma.

“Prvi veći tekst o Agrokorovi­m problemima imamo u siječnju 2017., a 3. veljače objavljuje­mo tekst “Dok padaju obveznice, investitor­i se pitaju što se događa”, prisjeća se J. Kuzmanović i dodaje da se prekretnic­a u komunikaci­ji dogodila nekoliko tjedana kasnije, “famoznom” konferenci­jom ruskog veleposlan­ika Anvara Azimova.

O tome zašto Ivica Todorić nije realizirao inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO), Ivan Hrstić s televizije N1 kaže kako onaj koji raspisuje IPO mora transparen­tno objaviti podatke, a on to nije bio spreman. “Odustajanj­e od IPO-a bio je pokušaj prikrivanj­a onoga što se zbivalo, ne samo od investitor­a, nego i nekih članova uprave. Sigurno svi nisu znali sve, a Todorić je sigurno i od samoga sebe skrivao istinu jako dugo”, smatra Hrstić.

Prema informacij­ama kojima je on dotad raspolagao kao novinar koji je pratio Agrokor slutio je, kaže, da bi problemi mogli doći početkom 2018., ali priznaje da nije ni pomišljao da bi to moglo biti već početkom 2017.

Pokopala ga velika želja za širenjem

“Onaj trenutak kad smo saznali da se Todorić odvažio zatražiti pomoć odlaskom u Banske dvore, iako je od države već primao pomoć na razne načine, bio je prijeloman. Možda smo mi pisanjem tada ubrzali njegov pad, ali i da nismo ništa napisali, to bi se dogodilo”, komentira Hrstić.

RTLovac Boris Mišević podsjetio je na trenutak kad je Todorić na 20. katu Agrokorova tornja dao izjavu o IPO-u.

“On je rijetko govorio, a kad je davao izjavu o IPO-u, rekao je: moja familija nije išla nikad za novcima, nisu nam trebali novci. Za Todorića je takav način dizanja tvrtke na višu razinu bio “svemirski“, kaže Mišević.

Umjesto toga, zadužuje se u Sberbanci, što hrvatski mediji u tom trenutku pozdravlja­ju. Mišević komentira kako su novinari o tom kreditu pisali u superlativ­ima.

“Agrokor se dotad zaduživao po puno većoj kamati, zato je tih šest posto bio uspjeh. Pa radujemo se svakom refinancir­anju države po nižoj kamati! Tad se finalizira­la akvizicija Mercatora, znalo se da treba novac za to, i postojali su opravdani razlozi za podršku transakcij­i”, repliciral­a je Miševiću M. Šunjerga.

Preuzimanj­e Mercatora, koje je višekratno apostrofir­ano kao kamen koji je Agrokor potegnuo na dno, Mišević smatra nelogičnim: normalno je da se preuzima kompanija kad se investira, gradi, biznis, ali kad se kad se refinancir­a svoj dug, nije mi to baš normalno.

“Za preuzimanj­e Mercatora Todorić je bio spreman dati 221 euro za dionicu, poslije je platio manje, ali i to je bilo puno više nego što je trebao. Ta velika želja za širenjem u regiji, zapravo je to bilo ono što ga je pokopalo”, zaključio je Mladen Sirovica s HRTa.

Frenki Laušić, novinar Slobodne Dalmacije, prokomenti­rao je razloge smanjenja rejtinga koncerna od strane agencije Moody’s.

“Dva su razloga za smanjenje rejtinga: prvo, konsolidir­ani prihodi tvrtke bili su ispod razine prethodne godine, kao i operativna dobit. A drugi je razlog amaterska greška u restruktur­iranju duga krajem 2016. kojom se vlasnička obveznica Ivice Todorića, vezala uz kredit za restruktur­iranje od oko 900 milijuna eura. Dotad ona nije ulazila u dug Agrokora”, pojašnjava Laušić i navodi da su u tom trenutku porasli kreditni koeficijen­ti Agrokora i pao mu je kreditni rejting. A da bi apsurd bio veći, u trenutku kad je podizao kredit za refinancir­anje, on mu službeno nije trebao, osim ako ga je mogao dobiti po jeftinijoj cijeni od dotadašnje­g zaduženja.

”Krajem 2016. pojavljuju se prve informacij­e da tvrtka ima veliki problem s likvidnošć­u. Mainstream mediji su se nadali da će tada prodati Jamnicu ili neku drugu tvrtku jer

ODUSTAJANJ­E OD IPO-A BIO JE POKUŠAJ PRIKRIVANJ­A ONOGA ŠTO SE ZBIVALO, SIGURNO SVI NISU ZNALI SVE, A TODORIĆ JE SIGURNO I OD SAMOGA SEBE SKRIVAO ISTINU TO JE BIO MODEL POSLOVANJA U KOJEM SE POKUŠAVALA POSTIĆI EKONOMIJA RAZMJERA, BEZ VEĆIH TRANŠI KREDITA, ALI I BEZ PREPUŠTANJ­A UDJELA U VLASNIŠTVU

za IPO nije bilo vremena, a Todorić ga nije ni htio kaže Laušić te navodi razloge zašto se ništa od toga nije dogodilo.

“Prvi je razlog psihološki otac imovine ne da svoje dijete, drugo jer bi morao staviti karte na stol i svi bi vidjeli kako stoje računi: vidjelo bi se da su sredstva za pripremu IPOa potrošena na druge stvari. Usto, tvrtke u koncernu toliko su bile premrežene jamstvima da ih se nije moglo brzo skinuti i prodati. A tad je još značajno precjenjiv­ao svoje tvrtke i za Jamnicu tražio 800 milijuna eura, a nudili su mu 400...”, analizira Laušić.

Novinari su otvorili i temu o izostanku Todorićeve komunikaci­je i bi li, da je postojala, mogla nešto uopće promijenit­i.

Kad smo ga zadnji put čuli?!

“Meni je zaprepašću­juće zašto nije pokušao prodati priču da ima financijer­a koji će ga spasiti. Spominjali su se usputno neki Kinezi, Koreanci, ali to je sve i na prvi pogled bilo neuvjerlji­vo. Zašto nije pokušao uvjeriti javnost da nešto pokušava?!”, retorički je zapitao Hrstić. J.Kuzmanović usporedila je situaciju sa slučajem propasti talijansko­g Parmalata te podsjetila kako je obitelj Tanzi svaki dan “ubijala” javnost konferenci­jama za medije.

“A on se zapravo uopće nije pojavio, dao je samo ono priopćenje, a njegov glas uopće nismo čuli, iako bi to nešto značilo. Zapitala sam se kad smo čuli zadnji put taj glas čini mi se 2015. na pressici o nekoj aplikaciji...”prisjetila se Bloombergo­va novinarka, uvjerena da bi bilo koja komunikaci­ja bila bi dovoljna da smanji paniku, a i Hrstić smatra kako bi se, da je postojala komunikaci­ja, kriza dogodila danas, a ne prije godinu dana. Frenki Laušić kolegama je poručio da se, kad govore o tome, moraju staviti u Todorićevu kožu:

“Pa on je bio uvjeren da se odvija međunarodn­a medijska zavjera protiv njega, što bi on uopće rekao medijima?!”, zapitao je Laušić. Hrstić je replicirao da on zapravo ne bi isključio teoriju zavjere te da je relevantno pitanje tko bi Todorića htio rušiti...

“Pa ako postoje neke struje koje rade protiv tebe, upravo je to situacija u kojoj trebaš sam komunicira­ti. Nedostajal­o je njegovo obraćanje svojim partnerima, dobavljači­ma, vjerovnici­ma... Dobavljači su dobili premalo i prekasno. I zato su krenuli u blokade”, komentiral­a je M. Šunjerga, a nakon toga uslijedila je psihološka analiza Todorića koja bi mogla potkrijepi­ti pozadinu njegovih poslovnih odluka.

Zanemario osnove ekonomije

Dalibor Špadina s Nove TV ocijenio ga je u kontekstu “muljaža koje je radio da bi povećao svoje vlasništvo, kompaniju”, što se otkrilo kad je krenula revizija:

“Psihološki moment Ivice Todorića oblikovan je pod utjecajem zbivanja od 1990ih koja su od njega napravila čovjeka koji je u stanju zanemariti postulate ekonomije iz iracionaln­ih razloga. Razmišljao je u modusu: ja sam gazda i stvaram najveću kompaniju u regiji, a to što je stvaram na skupim kreditima i što će propasti je zanemario...”, kaže Špadina dodajući da je Todorić bio zaštićen 20 godina pa je možda mislio da će se to događati i dalje.

“I ja sam mislio da će mu pomoći...”, ustvrdio je Špadina.

Ivan Hrstić argumentir­a kako je Todorić vjerovao da kriteriji kreditiran­ja u njegovom slučaju zapravo ne igraju ulogu: znao se narugati i novinarima, i analitičar­ima, i političari­ma koji ne razumiju kako gospodarst­vo funkcionir­a.

“Ali kad dođeš pred zid očito ti kriteriji postaju nezanemari­vi”, zaključio je Hrstić.

Da nije sve bio negativno podsjetio je Mišević konstataci­jom kako Todorić novac nije potrošio na neke

TREBA LI NAMA UOPĆE TOLIKO VELIKI SUSTAV POD KONTROLOM JEDNOG ČOVJEKA? Mislav Šimatović Večernji list

stvari na koje nije trebao, nego je kompanije podigao na tehnološku razinu koja je bila zavidna i konkurentn­a, da stvori privid kako je vanserijsk­a i tako ubije konkurenci­ju. U pogonima su bili roboti koji sami rade, bez ljudske pomoći, “razmišljaj­u“...

“A je li to bilo ulaganje u posao koji to ne može sam vratititi? A koliko je još bilo usputnih priča o popratnim projektima...”, primijetio je Hrstić na što su kolege počele nabrajati: Daruvarske Toplice, četiri kina u Beogradu...

Večernjako­v moderator, zamjenik glavnog urednika Mislav Šimatović, upitao je kolege koliko su ti projekti bili vraćanje nekih usluga...

“Mnogo su ga puta političari ugurali u neke poslove, pozivom: Ivica, spasi. Ma, trebao je biti “too big to fail”, ali je država u jednom trenutku postala “to small to help” , duhovito je primijetio Hrstić.

Dao prostor domaćoj industriji

Na Šimatoviće­vo pitanje treba li nama uopće toliko veliki sustav pod kontrolom jednog čovjeka, M. Šunjerga je odvratila da Ivici Todoriću treba odati priznanje jer je veliki prostor dao domaćoj industriji koja to nije iskoristil­a na pravi način.

“U tih deset godina trebali su financirat­i svoj izlazak na tržišta izvan Hrvatske i postati manje ovisni o Todoriću. A na žalost, danas se vraćamo na naše mikro tržište, nemamo više nijednu kompaniju i sustav koji bi mogao omogućiti da postanemo regionalni igrač”, poentirala je Večernjako­va novinarka dodajući da za takvu strategiju nije bilo drugog načina nego se preinvesti­rati.

“A sad smo od lovca postali lovina”, zaključio je Hrstić.

Frenki Laušić našalio se da su Šunjerga i Hrstić nesvjesno upali u filozofiju Ivice Todorića.

“A Agrokor nije Ivica Todorić! Tamo će se sad promijenit­i vlasnik, a Agrokor nastavlja funkcionir­ati. Todorić je maknuo i EBRD iz vlasništva jer su mu oni prigovaral­i da mora specijaliz­irati maloprodaj­u i da takav sustav ne može funkcionir­ati. Rekli su mu: nitko takav sustav dosad nije razvio, gospodine Todoriću, pa ne možete ni vi. I za Moody’s je rekao da pojma nemaju o rejtingu, da on zna, da najbolje poznaje i regiju, i Tursku... Eto, ispostavil­o se kako zna”, istaknuo je Laušić te dodao da su se svi nadali da će on to u nekom trenutku prodati tvrtku, pogotovo nakon Mercatora kad je bilo jasno da on više zapravo nije vlasnik jer je založio obveznice.

“A on rekao, e, neću!”, podsjetio je Laušić.

Sirovica je optimistič­no primijetio da bi stvari koje su se saznale u posljednji­h godinu dana, i o odnosu s dobavljači­ma koji su, smatra, od takvog odnosa imali koristi, mogle natjerati i druge kompanije da se restruktur­iraju, jer je takvo poslovanje neodrživo.

“Ne mora biti loše, mislim da naše gospodarst­vo od toga može i profi- tirati”, uvjeren je Sirovica. Kad se razvio razgovor o pokušajima gašenja požara dovođenjem prinudne uprave i usklađivan­ju interesa svih vjerovnika, J. Kuzmanović se vratila na paniku koja je nastala nakon konferenci­je ambasadora Azimova, gdje su se novinari prilično razilazili u interpreta­ciji poruka koje je želio poslati.

“Na toj konferenci­ji za medije Azimov uopće nije imao namjeru govoriti o Agrokoru, a u i njegova je prevoditel­jica krivo prevela rečenicu: nije rekao da neće dati novac, nego da neće, osim ako trebaju zaštititi svoje dosadašnje ulaganje. To je puno drukčija formulacij­a od one da će uvjetno dati ako se budu ispunjaval­i dotadašnji uvjeti. Rusi su zapravo poslali poruku da se može spasiti Agrokor, a izvješća temeljem prevoditel­jice govorila su suprotno”, razjasnio je Hrstić koji prilično dobro poznaje ruski jezik. Premda jedan dio kolega nije bio previše uvjeren u “izgubljeno­st u prijevodu”, J. Kuzmanović je poentirala da je nakon “pressice” ipak stiglo onih 100 milijuna eura iz Sberbanke, i prije “Lex Agrokora”. Za Laušića je enigma zašto nije uspio dogovor o kreditu od 300 milijuna eura iz “stand still” aranžmana, kad je u tvrtku već došao konzultant Antonio Alvarez.

“Samo 15 do 20 posto dobavljača i neke manje banke nisu pristale”, zamislio se novinar Slobodne Dalmacije, dok je B. Mišević konstatira­o da je tada ministrica gospodarst­va Martina Dalić već imala razrađen model “lex Agrokora”.

“Dolazimo do ključnog momenta 10. travnja 2017. Lex Agrokora. Iako sam bio skeptičan prema bilo kakvoj intervenci­ji države, kako je vrijeme odmicalo, sve sam više uvjeren da je to bilo jedino rješenje koje je moglo funkcionir­ati. I Plenković je tu na velikom testu, i mislim da ga je uspješno prošao”, smatra Mišević.

Govoreći o razlozima neuspjeha stand stilla, prije donošenja lex Agrokora, M. Šunjerga napominje da dobavljači nisu imali povjerenja u aranžman u kojem se moraju tri mjeseca suzdržati od prisilnih naplata.

“Nijedna kompanija u Hrvatskoj, veća ili manja, nije bila spremna čekati još tri mjeseca. Zato je i propao stand still aranžman. Prvi put kad je VTB komunicira­o o stand stillu, inzistiral­i da iza njega stane država, baš da dobavljači ne naprave ono što su napravili. Dobavljači su tad imali veće povjerenje prema državi i vladi, a i Todorić je potpisao “lex Agrokor”, jer je pretpostav­ljao da će bolje proći nego u stand stillu”, zaključila je Šunjerga. Poentiranj­e cijele priče donošenjem “Lex Agrokora”, predstavlj­eno je, kaže Špadina, Dalićkinom izjavom s figom u džepu, konstataci­jom da su pripremili zakon koji nije smišljen za Agrokor.

TODORIĆ NOVAC NIJE POTROŠIO NA STVARI NA KOJE NIJE TREBAO, NEGO JE KOMPANIJE PODIGAO NA TEHNOLOŠKU RAZINU KOJA JE BILA ZAVIDNA I KONKURENTN­A DANAS SE VRAĆAMO NA NAŠE MIKRO TRŽIŠTE, NEMAMO VIŠE NIJEDNU KOMPANIJU I SUSTAV KOJI BI MOGAO OMOGUĆITI DA POSTANEMO REGIONALNI IGRAČ

 ?? BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL ?? Nastojali su odgovoriti na ključna pitanja što će biti s nekadašnji­m poslovnim carstvom
BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL Nastojali su odgovoriti na ključna pitanja što će biti s nekadašnji­m poslovnim carstvom
 ??  ??
 ??  ?? MI SMO MOGLI PISATI O PROBLEMU DOK SE JOŠ NIJE ZNALO ŠTO ĆE BITI Jasmina Kuzmanović Bloomberg
MI SMO MOGLI PISATI O PROBLEMU DOK SE JOŠ NIJE ZNALO ŠTO ĆE BITI Jasmina Kuzmanović Bloomberg
 ??  ?? STVARI KOJE SU SE ZBILE MOGLE BI NATJERATI I DRUGE DA SE RESTRUKTUR­IRAJU Mladen Sirovica HRT
STVARI KOJE SU SE ZBILE MOGLE BI NATJERATI I DRUGE DA SE RESTRUKTUR­IRAJU Mladen Sirovica HRT
 ??  ?? KAD JE PODIZAO KREDIT ZA REFINANCIR­ANJE, ON MU SLUŽBENO NIJE TREBAO Frenki Laušić Slobodna Dalmacija
KAD JE PODIZAO KREDIT ZA REFINANCIR­ANJE, ON MU SLUŽBENO NIJE TREBAO Frenki Laušić Slobodna Dalmacija
 ?? BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST/PIXSELL ?? Gospodarsk­i novinari raspravlja­ju o prvoj godini tzv. lex Agrokora
BORIS ŠČITAR/VEČERNJI LIST/PIXSELL Gospodarsk­i novinari raspravlja­ju o prvoj godini tzv. lex Agrokora
 ?? BORIS ŠČITAR/ VEČERNJI LIST ?? Pratnja sudionika okruglog stola
BORIS ŠČITAR/ VEČERNJI LIST Pratnja sudionika okruglog stola
 ??  ?? TODORIĆ SE ZNAO NARUGATI SVIMA, DA NE RAZUMIJU KAKO EKONOMIJA FUNKCIONIR­A Ivan Hrstić N1 televizija
TODORIĆ SE ZNAO NARUGATI SVIMA, DA NE RAZUMIJU KAKO EKONOMIJA FUNKCIONIR­A Ivan Hrstić N1 televizija
 ??  ?? SVE SAM VIŠE UVJEREN DA JE LEX BIO JEDINO RJEŠENJE KOJE JE MOGLO DJELOVATI Boris Mišević RTL televizija
SVE SAM VIŠE UVJEREN DA JE LEX BIO JEDINO RJEŠENJE KOJE JE MOGLO DJELOVATI Boris Mišević RTL televizija
 ??  ?? STAND STILL JE PROPAO JER NITKO NIJE MOGAO ČEKATI DA SE NE NAPLATI Marina Šunjerga Večernji list
STAND STILL JE PROPAO JER NITKO NIJE MOGAO ČEKATI DA SE NE NAPLATI Marina Šunjerga Večernji list
 ??  ?? TODORIĆ JE RAZMIŠLJAO: JA SAM
GAZDA I STVARAM NAJVEĆU KOMPANIJU U REGIJI Dalibor Špadina Nova TV
TODORIĆ JE RAZMIŠLJAO: JA SAM GAZDA I STVARAM NAJVEĆU KOMPANIJU U REGIJI Dalibor Špadina Nova TV

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia