Poslovni Dnevnik

Hrvatski izvozni rezultat u minusu samo nakratko

Trgovinska bilanca Izvoz sa siječanjsk­ih +3,2 posto u veljači se čak preokrenuo u -1,6 posto

- JADRANKA DOZAN

Nakon siječanjsk­ih 14,6 posto rasta uvoza na kraju veljače i on je usporio, na 9,7 posto

Prve brojke koje o vanjskotrg­ovinskoj bilanci pristižu za 2018. iz Državnog zavoda za statistiku izgledaju osjetno slabije nego u isto vrijeme lani. No, kao što je prošla godina završila rastom robnog izvoza za 12,5 posto, a ne 20 posto, koliko je povećanje zabilježen­o u prva dva mjeseca, tako ni blagi pad izvoza robe u prva dva mjeseca ove godine u odnosu na prošlu nisu uzorak na temelju kojega bi se predviđali izvozni rezultati za cijelu 2018.

Prema podacima DZSa, naime, u siječnju je vrijednost izvoza mjerena u kunama bila skromnih 3,2 posto veća nego lani, a s preliminar­nim rezultatim­a za veljaču izvozni skor se čak preokrenuo u minus 1,6 posto. Istodobno, nakon siječanjsk­ih 14,6 posto rasta uvoza na kraju veljače i on je usporio, na 9,7 posto. Prvi rezultati tako upućuju da je negativan saldo robne razmjene u prva dva mjeseca ove godine veći za više od 2,5 milijarde kuna u odnosu 8,1 milijardu kuna deficita zabilježen­og u isto vrijeme lani. U tempu izvoza i uvoza u prva dva mjeseca svakako se više upitnika nameće na strani izvoza, dok je rast uvoza od desetak posto dinamika koja je na kraju obilježila cijelu prošlu godinu. Detaljna slika u smislu strukture robne razmjene zasad je dostupna tek za siječanj. Među značajniji­m izvoznim kategorija­ma ras t o m za 56 posto u siječnju su se istaknuli naftni derivati, što je u znatnoj mjeri posljedica rasta cijene sirove nafte (isto vrijedi i na strani uvoza koji je rastao gotovo 67 posto). Istodobno, stršeći pad za čak 33,4 posto ostvaren je kod farmaceuts­kih proizvoda koji su godinama jedan od izvoznih aduta s najpostoja­nijim rastom. Čak 280 milijuna kuna slabiji mjesečni skor izvoza lijekova može se zahvaliti i razmjerno visokoj bazi, budući da je u istom mjesecu lani lijekova izvezeno u vrijednost­i od gotovo 840 milijuna kuna, što je bilo više od pola milijarde više nego godinu prije. Usporedbe radi, nakon siječanjsk­og godišnjeg rasta za dva i pol puta, već s podacima za lanjsku veljaču dvomjesečn­i se skor sveo na ‘normalniji­h’, ali i dalje visokih 79%. To samo govori koliko su dva mjeseca nepouzdan uzorak u smislu dinamike rasta robne razmjene. Kad je posrijedi izvoz, izvor značajnih oscilacija unutar godine nerijetko su i brodovi te energenti.

PREMA PODACIMA DZS-A U SIJEČNJU JE VRIJEDNOST IZVOZA MJERENA U KUNAMA BILA SKROMNIH 3,2 POSTO VEĆA NEGO LANI

Dok je, primjerice, izvoz u kategoriji opskrbe električne energije i plina u siječnju pridonio usporavanj­u rasta izvoza, brodovi za slab izvozni skor u siječnju nisu krivi. Ta kategorija (ostala prijevozna sredstva) zabilježil­a je povećanje za 45 posto. No, za to je bilo dovoljno 88 milijuna kuna izvoza, a kako je u lanjskoj veljači vrijednost njihova izvoza gosegnula gootvo 390 milijuna, lako je moguće da su već s krajem veljače ove godine brodovi pridonijel­i padu izvoza.

Ukupno je na razini prerađivač­ke industrije, na koju se odnosi i glavnina ukupnog robnog izvoza, u siječnju ostvaren porast vrijednost­i izvoza od 10,6 posto. A ističući kako podaci za siječanj nisu dovoljni da bi se ozbiljnije govorilo o trendovima prisutnim u ovoj godini, glavni ekonomist HGK Zvonimir Savić dodaje kako su određeni zaključci ipak mogući. Jedan od njih je da je početkom ove godine, kao i u cijeloj prošloj godini, bio prisutan snažan utjecaj kretanja cijena sirove nafte na kretanje robne razmjene s inozemstvo­m. “Pod utjecajem rasta prosječne cijene sirove nafte od približno 25 posto u odnosu na prošlogodi­šnji siječanj te znatno povećane proizvodnj­e u naftnoj industriji od čak 43 posto, naftni derivati su i nadalje imali najveći utjecaj na rast ukupne vrijednost­i izvoza, a snažno su, dakako, utjecali i na kretanje vrijednost­i uvoza”, objašnjava. Dakle, znatno je povećana vrijednost uvezenih naftnih derivata te sirove nafte kao sirovine za preradu, pa je, kaže Savić, zbog toga samo kod naftnih derivata deficit u razmjeni s inozemstvo­m u odnosu na prošlogodi­šnji siposto, ječanj povećan četiri puta. Iako i prvi rezultati za prva dva mjeseca pokazuju nastavak trenda znatno dinamičnij­eg rasta uvoza od izvoza, rezultat čega je smanjivanj­e pokrivenos­ti uvoza izvozom ispod 60 u HGKu su uvjereni da će se podaci, zbog naknadne procjene vanjske trgovine ispod praga za obavezno podnošenje Intrastat obrazaca, značajno korigirani.

Zdeslav Šantić, glavni keonomist Splitske banke, pak, ističe kako je najznačajn­iji generator rasta robne razmjene povećana potrošnja kućanstava. Osim robe široke potrošnje to je, kaže, vidljivo i u rastu potražnje za uvozom trajnim dobara. Istodobno, podsjeća kako su i iskustva drugih članica iz posljednja dva vala proširenja pokazala da efekt pristupanj­a jedinstven­om tržištu EU u smislu snažnog povećanja rasta izvoza traje tri, četiri godine. Kad je posrijedi daljnja dinamika izvoznouvo­znih aktivnosti, uz nešto više cijene energenata koje će jače doprinijet­i rastu uvoza (a time i rasta robnog deficita), ostaje vidjeti hoće li se odnosno kako će se na usporavanj­e globalnog rasta odraziti aktualni trgovinski ratovi svjetskih sila. Za Hrvatsku, uza sve, ostaje izazov osigurati izvoznu konkurentn­ost uz problem manjka radne snage koji stvara pritisak na rast plaća iznad rasta produktivn­osti.

ZBOG RASTA CIJENA SIROVE NAFTE OD 25 POSTO U ODNOSU NA LANJSKI SIJEČANJ TE 43% VEĆE PROIZVODNJ­E NAFTNI DERIVATI SU I NADALJE IMALI NAJVEĆI UTJECAJ NA RAST

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL ?? Izvoz brodova u siječnju 45 posto jači, ali na kraju veljače mogao bi 'povući' na dolje spram lanjskog skora
DUŠKO MARUŠIĆ/ PIXSELL Izvoz brodova u siječnju 45 posto jači, ali na kraju veljače mogao bi 'povući' na dolje spram lanjskog skora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia