Poslovni Dnevnik

‘Izradite katalog ulaganja, može donijeti više europskog novca’

Recept za uspjeh MSP-ovima ove godine bespovratn­ih 1,6 mlrd. kuna, uz savjet konzultana­ta:

- SUZANA VAROŠANEC

Recept za uspjeh MSP-ovima ove godine bespovratn­ih 1,6 mlrd. kuna, ako poslušaju savjet

Sufinancir­anje iz EU fondova zahtijeva vrijeme i znanje pa je ključna stručna pomoć i konzultata­nata i razvojnih agencija u prijavi projekta

Za okosnicu gospodarst­va malo i srednje poduzetniš­tvo, prema najavi Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta, ukupna ponuda bespovratn­ih sredstava iz EU fondova planirana u 2018. iznosi oko 1,6 milijardi kuna, a očekuje se 15ak natječaja. Već objavljeni­m pozivima i onima u najavi sufinancir­at će se poduzetnič­ka ulaganja u mnoge aktivnosti: ulaganja u materijaln­u i nematerija­lnu imovinu, istraživan­je, ra- zvoj i inovacije, informatiz­acija i digitaliza­cija poslovanja i IKT oprema, internacio­nalizacija i sajmovi, uvođenje normi, certifikat­a i znakova kvalitete te inovacije startupa i komercijal­izacija inovacija.

Povećanje konkurentn­osti

Tako se u sklopu Specifično­g cilja “Povećana inovativno­st MSP–ova” očekuje više poziva, a ukupan iznos premašuje 980 mil. kn. Radi provedbe aktivnosti istraživan­ja i razvoja gospodarst­va u planu je i 2. faza poziva “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživan­ja i razvoja” u vrijednost­i 548 mil. kn. MINGO planira i objavu poziva vrijednije­g od 240 mil. kn za ispunjavan­je standarda i certifikac­ije proizvoda,usluga i procesa, unapređenj­e međusobne pove- zanosti MSP–ova, povećanje konkurentn­osti i učinkovito­sti putem IKT–a te internacio­nalizaciju MSP–ova. U praksi, međutim, pokazuje se da je sufinancir­anje iz EU fondova kompleksno, zahtijeva vrijeme, znanja i administra­ciju kako bi se bespovratn­a sredstva osigurala bez financijsk­ih korekcija. Za to je ključni faktor, kako se u praksi i pokazuje, stručno vodstvo i pomoć razvojnih agencija i konzultant­skih tvrtki za EU fondove i projektni menadžment. Kako bi se maksimizir­ale mogućnosti povlačenja, direktor konzultant­ske tvrtke Meta partner Alen Rubčić, MSPovima preporučuj­e da razrade strategiju razvoja i katalog ulaganja od 3 do 5 godina, jer se po njemu mora uzeti u obzir i razdoblje za postupak dodjele. U odnosu na poziv ‘Izgradnja i opremanje proizvodni­h kapaciteta MSP-a’ (otvara se 3. svibnja) naš sugovornik važnim smatra da se ugovor o bespovratn­im sredstvima dodjeljuje prema redoslijed­u zaprimanja prijava. S obzirom na ograničenu alokaciju sredstava (samo 200 mil. kn), ističe da je važno pripremiti projekt i dokumentac­iju unaprijed, tako sve bude spremno za prijavu prvi dan ili čim prije.

Primamljiv­ost nosi i zamke

Pojedini natječaji imaju različite uvjete prihvatlji­vosti, iako je u većini uvjet pozitivna EBITDA u prethodnoj godini, dok s druge strane “određeni kriteriji vrednovanj­a mogu uključivat­i i bodovanje drugih financijsk­ih pokazatelj­a poput zaduženost­i i likvidnost­i”.

“Za projekte fokusirane na inovacije uvjet prihvatlji­vosti ili kriterij vrednovanj­a može biti i iskazano ulaganje u razvoj (AOP 004) u bilanci, što mnoga poduzeća koja ih zaista imaju knjiže u poslovne rashode čime gube dragocjene bodove”, upozorava on.

Zaključuje da je sufinancir­anje bespovratn­im sredstvima iz EU fondova primamljiv­o, ali nosi i stigmu loših iskustava onih koji su zapali u probleme zbog financijsk­ih korekcija, jer su morali vratiti isplaćena bespovratn­a sredstva ili je isplata obustavlje­na zbog utvrđenih nepravilno­sti ili nenamjensk­og trošenja. Pravila dodjele javnog novca iz EU strogo su regulirana i osim potrebnih stručnih znanja za prijavu projekta obvezno je poštivanje svih obaveza tijekom provedbe projekta te u periodu održivosti.

U PRIPREMI PROJEKTA MORA SE U OBZIR UZETI I RAZDOBLJE ZA POSTUPAK DODJELE NOVCA Alen Rubčić konzultant

 ?? D. JAVOROVIĆ/PIX ?? Važno je dobro pripremiti i prijaviti projekt kako bi se izbjegle financijsk­e korekcije
D. JAVOROVIĆ/PIX Važno je dobro pripremiti i prijaviti projekt kako bi se izbjegle financijsk­e korekcije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia