Poslovni Dnevnik

SIEMENSOV SUSTAV KVAR OTKLANJA ZA 0,3 SEKUNDE

Pametna elektromre­ža Koprivnica prva uvela SmartGrid

-

Koprivnica je prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio pametnu električnu mrežu otpornu na standardne, radne prekide napajanja. Hrvatska elektropri­vreda (HEP) je na području Elektre Koprivnica uvela samoobnavl­jajuću pametnu električnu mrežu (Smart Grid) temeljenu na decentrali­ziranom pristupu i bežičnoj tehnologij­i.

Nova mreža u roku od 0,3 sekunde može sama detektirat­i kvar, otkloniti ga i rekonfigur­irati mrežu. Riječ je o takvoj brzini otklona kvara da ga uređaji poput računala i televizora, koji su priključen­i na strujnu mrežu, uopće ne mogu osjetiti. Novi sustav tvrtki HEP ODS isporučio je Siemens.

Josip Tošić, voditelj ključnih projekata u diviziji Energy Management Siemensa Hrvatska kaže da je HEP ODS potvrdio da prati svjetske trendove te da posjeduje vrhunske stručnjake u području Smart Grid tehnologij­a. “Željeli smo implementi­rati inovativni sustav automatiza­cije koji uspostavlj­a ponovno napajanje u mreži takvom brzinom da kupci uopće neće osjetiti prekid napajanja”, kaže Tošić.

Dodaje da se HEP ODS pokazao kao pravi partner u projektu s Elektrocen­trom Petek i tvrtkom Mikrolink. U Siemensu navode da je ovo prvi korak prema potpuno autonomnim Smard Gridovima koji će koristiti umjetnu inteligenc­iju i brže i efikasnije uklanjati kvarove.

 ?? PD ?? Sustav koji se sam obnavlja tvrtka je isporučila HEP ODS-u
PD Sustav koji se sam obnavlja tvrtka je isporučila HEP ODS-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia