Poslovni Dnevnik

Državne tvrtke podijelile 92 milijuna kn

Donacije i sponzorstv­a Uvjerljivo prvi je HEP sa 66,8 milijuna, a zanimljivo je da mnogi novac daju sindikatim­a

- MARIJA BRNIĆ

Sedam tvrtki nije imalo izdvajanja – Brijuni rivijera, Brodarski institut, Imunološki zavod...

Državne tvrtke prošle su godine, prema izvješću koje je objavilo Ministarst­vo državne imovine, na donacije i sponzorstv­a, obrazovnih, zdravstven­ih i humanitarn­ih udruga i institucij­a, sportskih klubova te raznih društvenih projekata izdvojile ukupno 92 milijuna kuna. Doduše, treba napomenuti da je u slučaju Hrvatskih autocesta iznos koji sama tvrtka navodi gotovo pet milijuna kuna, veći od onog u podacima Ministarst­va. Na njihovu webu piše da su lani donirali 10,6 milijuna kuna.

Inače, najveći donator među 39 strateških i tvrtki od posebnog državnog intere- sa tradiciona­lno je HEP, koji je u 2017. podržao 303 udruge, ustanove i organizaci­je civilnog društva sa 66,8 milijuna kuna. HAC je drugorangi­ran, ispred Janafa (3 milijuna kuna), te zračnih luka Split (2,6 milijuna) i Dubrovnik (2,2 milijuna). Više od milijun kuna donirali su Hrvatska poštanska banka i Hrvatske šume. Sedam tvrtki nije imalo izdvajanja – Brijuni rivijera, Brodarski institut, Imunološki zavod, Državne nekretnine, Zračno pristaništ­e Mali Lošinj i Zrakoplovn­otehnički centar Velika Gorica.

Od 5 do 30 tisuća kuna

U tom se društvu u izvješću nalazi i Hrvatska lutrija, koja, međutim, značajan dio prihoda od igara na sreću odlukom vlade raspodjelj­uje udrugama koje se bave socijalnom, humanitarn­om djelatnošć­u, kulturom, razvojem sporta, te pomaganju osoba s invalidite­tom. U pravilu se donacije i sponzorstv­a koja dodjeljuju državne tvrtke kreću od 5 do 30 tisuća kuna, no ima i odstupanja. Primjerice Zračna luka Split dodijelila je kaštelansk­om odbojkaško­m klubu Ribola 477 tisuća kuna, a rukometnom klubu Ribola 213 tisuća. HŽ Putnički prijevoz naveo da je sponzorira­o povlašteni­m prijevozom putnika projekt Sportske igre mladih s 200 tisuća kuna, a jednak iznos dao je i HPB Hrvatskom nogometnom klubu Velika Gorica. Tvrtke često doniraju vatrogasni­m društvima, Caritasu, turistički­m zajednicam­a, fakultetim­a, školama.... No, neke tvrtke misle i na svoje radnike, točnije na sindikate.Takav je slučaj u Fini koja je Nezavisnom sindikatu Solidarnos­t Krešimira Severa donirala 57 tisuća kuna, Hrvatske šume izdvojile su zavidnih 201 tisuću kuna Hrvatskom sindikatu šumarstva, ZL Split dao je Sindikatu policije 8000 kuna.

Najzanimlj­iviji je slučaj u Hrvatskim cestama koje ukupnih 175 tisuća kuna donacija lani raspodijel­ili na dva korisnika – svoju podružnicu u Nezavisnom cestarskom sindikatu, kojemu su donirali 75 tisuća kuna. Ostatak je dobilo Hrvatsko društvo za ceste Via Vita.

Ipak transparen­tnije

Premda se odluke državnih tvrtki o izboru korisnika može propitkiva­ti, velik je pomak učinjen u praksi u odnosu na situaciju od prije nekoliko godina, kada je samo trećina tvrtki objavljiva­la podatke o raspodjeli novca, dok je to sada postao standard.

 ?? D. PUKLAVEC/PIXSELL ?? Na popisu je 39 strateških tvrtki
D. PUKLAVEC/PIXSELL Na popisu je 39 strateških tvrtki

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia