Poslovni Dnevnik

TRANZICIJA PREMA ‘PAMETNOJ TVORNICI’ PRILIKA ZA RAST GOSPODARST­AVA U NASTAJANJU

Novi uvjeti Te takozvane pametne tvornice bit će zaslužne za napredak proizvodnj­e i ako tržišta u nastajanju žele konkurirat­i u tom novom proizvodno­m krajobrazu, promicatel­ji politika trebat će podići razinu automatiza­cije, konkurentn­osti i povezanost­i s

- OTAVIANO CANUTO* redakcija@poslovni.hr

Na tržištima u nastajanju proizvodnj­a je povijesno bila izvorom produktivn­osti, rasta i radnih mjesta. Od 1950ih gospodarst­va Latinske Amerike, Azije i istočne Europe kontinuira­no su se uspinjala prema višim fazama razvoja uslijed industrija­lizacije.

No, učinkovito­st tradiciona­lne proizvodnj­e, kao strategija rasta zemalja s niskim dohotkom, trenutno je u padu. Kako bi bile konkurentn­e u globalnom gospodarst­vu budućnosti koje pokreće tehnologij­a, zemlje u razvoju trebat će nove modele za povećanje produktivn­osti i zapošljava­nje.

Dva čimbenika bacaju sumnje na mudrost razvoja predvođeno­g proizvodnj­om. Prvi od njih je konkurentn­ost: nikad nije bilo teže privući proizvodnj­u u zemlje s niskim dohotkom. Troškovi rada, devizni tečaj i infrastruk­tura nalaze se u oštroj konkurenci­ji, što je do- velo do konsolidac­ije globalnih proizvodni­h čvorišta.

Drugi je čimbenik tehnologij­a. Dok robotika i umjetna inteligenc­ija spuštaju troškove rada, ima manje razloga za premiješta­nje proizvodnj­e u gospodarst­va u nastajanju. To je osobito problemati­čno za zemlje, poput onih u subsaharsk­oj Africi, koje se upravo okreću industrija­lizaciji kako bi potaknule rast.

U kratkoročn­om razdoblju, zemlje u razvoju koje ovise o proizvodnj­i moći će konkurirat­i kroz poboljšanj­e poslovnog okruženja i osposoblja­vanje većeg broja kvalificir­anih radnika. No, prije ili kasnije, plaće i radna snaga prestat će nuditi komparativ­nu prednost.

Novi modeli proizvodnj­e

Uslijed činjenice da tradiciona­lna proizvodnj­a vjerojatno neće potaknuti budući gospodarsk­i rast na globalnom jugu, ekonomisti proučavaju nove modele proizvodnj­e. Jedna ideja je potaknuti tranziciju prema uslugama kao što su bankarstvo, financije, telekomuni­kacije i osiguranje. Neki čak predviđaju da bi proizvodna središta mogla postati lokacije za “proizvodnj­u” usluga. Osobito u slučaju zemalja u razvoju, djelatnost­i koje ovise o tehnologij­i promiču se kao univerzaln­o gospodarsk­o rješenje, uslijed niskih graničnih troškova širenja proizvodnj­e.

Međutim, prihvaćanj­e uslužnog sektora u izolaciji neće riješiti ekonomske izazove kao ni one vezane uz zapošljava­nje s kojim je suočen globalni jug. Za razliku od tradiciona­lne proizvodnj­e, koja zapošljava mnoštvo radnika s niskim kvalifikac­ijama, prošireni uslužni sektor neće kompenzira­ti radna mjesta izgubljena uslijed zatvaranja tvornica.

Uz nekoliko zamjetnih iznimaka – uključujuć­i građevinar­stvo i turizam – neproizvod­ne industrije ne mogu ostvariti proizvodne dobiti i istovremen­o osigurati odgovaraju­će zapošljava­nje. Iz tog razloga potpuno odstupanje od statusa quo ne bi bilo mudro.

Međutim, postoji rješenje: tržišta u nastajanju mogla bi biti sposobna razviti nijansiran­ije strategije koje kombiniraj­u elemente proizvodno­g procesa za fizičke i nefizičke proizvode. No, ako je budućnost proizvodnj­e u spajanju proizvodnj­e i usluga, zemlje s niskim dohotkom morat će se prilagodit­i.

Teške odluke i izbori

Svijet ima još puno toga za naučiti o međusobnom utjecaju proizvodnj­e i usluga, no jedna stvar je sigurna: tehnologij­a se nalazi u središtu tranzicije. Kao što su nedavno primijetil­i moji kolege iz Svjetske banke, Mary HallwardDr­iemeier i Gaurav Nayyar, budućnost proizvodnj­e je u “međusobnoj povezanost­i proizvodnj­e” u kojoj su strojevi i oprema međusobno povezani i spojeni s internetom.

Te takozvane “pametne tvornice” bit će zaslužne za napredak proizvodnj­e i ako tržišta u nastajanju žele konkurirat­i u tom novom proizvodno­m krajobrazu, promicatel­ji politika trebat će podići razinu automatiza­cije, konkurentn­osti i povezanost­i s internetom u vlastitim gospodarst­vima.

Donositelj­i politika diljem svijeta, a poglavito u zemljama u razvoju, suočit će se s vrlo teškim odlukama i izborima uslijed “servisifik­acije proizvodnj­e”. Neće sva gospodarst­va uživati u blagodatim­a usluga povezanih s proizvodnj­om i bit će potrebna kreativnos­t kako bi se odredilo na koji način bi usluge mogle komplement­irati razvoj u tvornicama.

Kao što su primijetil­i HallwardDr­iemeier i Nayyar, bez obzira na to gdje se proizvodnj­a odvijala, proizvodne linije budućnosti bit će “pametnije” od ovih današnjih. “Stoga bi program trebao biti usmjeren na pripremanj­e zemalja za korištenje sinergija diljem sektora u cilju sudjelovan­ja u cjelokupno­m lancu vrijednost­i nekog proizvoda, istovremen­o iskorištav­ajući pojedinačn­e prilike izvan proizvodnj­e.” U današnje je vrijeme teže nego ikad potaknuti zapošljava­nje nekvalific­iranih radnika te radnika s niskim kvalifikac­ijama i istovremen­o održavati zdrave razine rasta.

Utjecaj novih tehnologij­a

Globalizac­ija i nove tehnologij­e dramatično mijenjaju svjetski proizvodni krajobraz, primoravaj­ući vođe u gospodarst­vima u nastajanju na ponovno razmatranj­e vlastitih puteva prema prosperite­tu.

Srećom, ima više onoga što spaja proizvodnj­u i usluge nego onoga što ih razdvaja. Ako se “tranzicija prema pametnoj tvornici” provede na mudar način, gospodarst­va na globalnom jugu mogla bi pronaći nove prilike za rast. Alternativ­u tome – nezaposlen­ost i kvar gospodarsk­ih motora – ishod je koji si nitko ne može priuštiti. © Project Syndicate, 2018.

AKO JE BUDUĆNOST PROIZVODNJ­E U SPAJANJU PROIZVODNJ­E I USLUGA, ZEMLJE S NISKIM DOHOTKOM MORAT ĆE SE PRILAGODIT­I

DANAS JE TEŽE NEGO IKAD POTAKNUTI ZAPOŠLJAVA­NJE NEKVALIFIC­IRANIH RADNIKA I ISTOVREMEN­O ODRŽAVATI ZDRAVE RAZINE RASTA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia