Poslovni Dnevnik

Srbija može Amerikanci­ma prodati ajvar, vino i džemove

Prednost Od 22. travnja ponovno stupa na snagu bescarinsk­i izvoz u SAD

-

Povlašteni izvozni status odnosi se na više od 5000 industrijs­kih i poljoprivr­ednih proizvoda

Nakon stanke od kraja prošle godine, 22. travnja ponovno stupa na snagu bescarinsk­i izvoz srpskih proizvoda u SAD. Obnovljeno je važenje tzv. Opće sheme preferenci­jala, čime Srbija dobiva povlašteni status za više od 5000 proizvoda u trgovini s SAD-om, javlja N1.

Strogi izvozni kriteriji

“Bescarinsk­i izvoz u SAD primjenjuj­e se na najveći broj industrijs­kih i poljoprivr­ednih proizvoda, kao i na određene tekstilne proizvode. To znači da roba treba zadovoljit­i i kriterij porijekla, odnosno da mora biti u potpunosti dobivena ili proizveden­a u Srbiji s najmanje 35 posto dodane vrijednost­i, kao i da je izravno isporučena iz Srbije”, rekao je Vladimir Filipović, načelnik Odjeljenja za porijeklo robe Uprave carina. Srpska roba u nekoliko tisuća milijardi dolara vrijednom američkom uvozu 2017. godine sudjeloval­a je s nešto više od 300 milijun dolara, što pokazuje da Srbija nije dovoljno koristila prednosti trgovinski­h olakšica.

Ukupna vanjskotrg­ovinska suradnja Srbije s SAD-om prošle godine iznosila je oko 300 milijuna dolara, što je daleko manje od trgovine s EU - koja se odvija u milijardam­a dolara. Iz SAD-a Srbija više uvozi nego što na izvozi, tako da bilježi deficit od 41 milijun dolara.

Izvoz Srbije u Ameriku iznosio je oko 176 milijuna dolara i manji je u odnosu na 2016. Iz Amerike je uvezena ro- vrijedna od oko 217 milijuna, što je pad u odnosu na 2016. SAD na popisu zemalja u koje Srbija izvozi zauzima 19. mjesto.

Osigurati velike količine

Prema riječima Milana Prostrana, agroekonom­skog stručnjaka,

američko tržište je uvijek bilo zanimljivo za proizvođač­e iz Srbije, zato ohrabruje mogućnosti izvoza bez carina.

“To daje šansu našim gospodarst­venicima da se više okrenu američkom tržištu. Volio bih da se naši poljoprivr­edno-prehramben­i proizvodi u Americi prepoznaju prema svojim certificir­anim karakteris­tikama, zatim da su proizvodi s geografski­m porijeklom, da tu kvalitetu iskoristim­o i zadovoljim­o potrebe velikih potrošača, naših ljudi koji tamo žive,” objašnjava Prostran.

On dodaje da najveću šansu imaju vino, maline, domaći džemovi, ajvar i specijalni sirevi. Osim kvalitete, za sugovornik­a N1 ključ uspjeha leži i u količinama. Za uspješan izvoz i probijanje na zahtjevno američko tržište srpske izvozničke tvrtke moraju osigurati velike količine svojih proizvoda.

 ?? FOTOLIA ?? Bescarinsk­i izvoz obuhvaća i neke tekstilne proizvode
FOTOLIA Bescarinsk­i izvoz obuhvaća i neke tekstilne proizvode

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia