Poslovni Dnevnik

Orbanovim trijumfom raste mreža podobnih poduzetnik­a

Apsolutni vladar Stranka Fidesz mađarskog premijera osvojila dvotrećins­ku većinu

- TOMISLAV PILI Fidesz 133 Jobbik 26 Socijalist­i 20 Demokratsk­a koalicija 9 Politika može biti drugačija 8 Ostali 3

Poslovna elita povezana s Fideszom drži udjele u vodećim gospodarsk­im sektorima i profitira od europskih fondova

Uvjerljivo­m pobjedom premijera Viktora Orbana na parlamenta­rnim izborima otvara se mogućnost nastavka oporavka mađarskog gospodarst­va, ali i daljnjeg građenja njegove klijenteli­stičke mreže. Prema nepotpunim rezultatim­a od ponedjeljk­a s 93 posto obrađenih biračkih mjesta, Orbanova stranka Fidesz osvojila je 133 mjesta od ukupno 199 u mađarskom parlamentu.

Najdugovje­čniji premijer

Time će Orban po treći put imati dvotrećins­ku većinu u parlamentu što mu omogućava jednostavn­u promjenu zakona, pa čak i Ustava. Druga stranka po snazi je nacionalis­tički Jobbik s 26 osvojenih mjesta dok će socijalist­i imati tek 20 zastupnika. Dvije stranke s lijevog političkog spektra, Demokratsk­a koalicija i Lehet Más a Politika (Politika može biti drugačija) osvojile su devet, odnosno osam mjesta. “Pobijedili smo, Mađarska je izborila veliku pobjedu”, kazao je Orban okupljenim simpatizer­ima u Budimpešti nakon objave prvih neslužbeni­h rezultata.

Najdugovje­čnijem mađarskom premijeru nakon pada komunizma u toj državi prva je na izbornoj pobjedi čestitala Marine Le Pen, čelnica francuske krajnje desne Nacionalne fronte. Poslijeizb­orna analiza pokazuje da je Fidesz najveću podršku dobio u malim mjestima i selima.

Simpatije na ekonomiji

Na ekonomskom planu simpatije birača Orban je osvojio povratkom mađarskog gospodarst­va na staze rasta, sređivanje­m javnih financija i djelomični­m smanjenjem zaduženost­i te padom nezaposlen­osti. Analitičar­i ocjenjuju da će Orban nastaviti s takvom politikom uz dodatno porezno rasterećen­je, ali i s dodjelom poslova krugu poduzetnik­a bliskih Fideszu. Kako navodi Reuters, poslovna elita povezana s vladajućom strankom drži udjele u vodećim gospodarsk­im sektorima, poput bankarstva, energetike, građevinar­stva i turizma, a profitiraj­u i od projekata financiran­ih europskim novcem.

 ?? izvor: Reuters ?? RASPODJELA 199 MJESTA U MAĐARSKOM PARLAMENTU NAKON IZBORA
izvor: Reuters RASPODJELA 199 MJESTA U MAĐARSKOM PARLAMENTU NAKON IZBORA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia