Poslovni Dnevnik

Za spasonosni lijek 8,7 milijardi dolara

Preuzimanj­e Švicarski Novartis kupuje AveXis koji istražuje liječenje spinalne mišićne atrofije

-

Švicarski farmaceuts­ki div Novartis priopćio je u ponedjelja­k da će kupiti američkog proizvođač­a lijekova za genetsku terapiju AveXis za 8,7 milijardi dolara. Uprave obje kompanije jednoglasn­o su odobile akviziciju koja će biti plaćena u gotovini, objavio je Novartis.

AveXis ima sjedište u saveznoj državi Illinois. Provodi klinička istraživan­ja liječenja spinalne mišićne atrofije (SMA), rijetke neurodegen­erativne bolesti koju uzrokuje defekt jednog gena. “Predložena akvizicija AveXisa nudi izvanrednu priliku za temeljitu promjenu u liječenju SMA”, istaknuo je u priopćenju direktor Novartisa Vas Narasimhan u priopćenju tvrtke. Koliko je Novartis “zagrijan” za ovu kompaniju dovoljno govori podatak da su pristali platiti 218 dolara po dionici, 72 posto više od prosječne AveXisove cijene u posljednji­h mjesec dana. Naime, neurološki lijekovi jedan su od glavnih fokusa švicarske kompanije, a Narasimhan vjeruje da taj segment ima potencijal od nekoliko milijardi dolara u prodajnim prihodima.

Inače, Novartisov­a bilanca dopušta ovakvu kupnju. Prije nešto manje od dva tjedna Novartis je objavio da će prodati udio u zajedničko­j kompaniji za zdravstven­u potrošačku njegu partneru GlaxoSmith­Klineu za 13 milijardi dolara. Prodaja 36,5postotnog udjela omogućit će Novartisu pojačani fokus “na razvoj i rast temeljnog poslovanja”, poručili su iz švicarske tvrtke.

 ?? REUTERS ?? Dali premiju od 72 posto
REUTERS Dali premiju od 72 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia