Poslovni Dnevnik

Energetski summit 2018.

Imamo odličnu poziciju, ali nemamo strategiju

- DARKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Naša zadnja energetska strategija je iz 2009., ali kako nikad nisu doneseni provedbeni akti za nju, ona zapravo nikad nije ni zaživjela

Hrvatsku se često navodi kao zemlju s izuzetnom strateškom pozicijom u Europi koja izrazito dolazi do izražaja po pitanju energetike. Ima naftovod kojim se opskrbljuj­u sirovom naftom gotovo sve rafinerije u regiji, a projekt LNGa omogućio bi da Hrvatska u značajnoj mjeri utječe na energetske odluke Europske unije.

Suradnja s Izraelom

No, da li je doista tako ili smo se ipak malo precijenil­i? Za komentar smo zamolili gotovo sve najznačajn­ije hrvatske nezavisne energetiča­re koji su se složili da Hrvatska ima geografski stratešku poziciju, ali i da je po pitanju utjecaja na energetiku ‘patuljak’ koji još mora puno raditi, prvenstven­o na sebi, da bi se moglo govoriti o nekom strateškom utjecaju. Davor Štern, nekadašnji direktor Ine i ministar gospodarst­va, a sada konzultant, smatra da moramo imati neku energetsku strategiju prema kojoj bi onda i sebe strateški pozicionir­ali.

“Mi nemamo strategije, nemamo vizije, samo želje. Imamo stanovite uvjete, ali na tome treba puno raditi“, kaže Štern. Kao primjer kako bi mogli energetski ‘ojačati’ navodi mogućnost da se, na krilu vojne suradnje s Izraelom koja je kulminiral­a nabavkom borbenih aviona F16 Barak, ubacimo u projekt plinovoda kojim će Izrael transporti­rati plin iz istočnog Mediterana u Europu. “To je projekt koji kreće i bit će gotov za otprilike tri godine. Za sad postoje neki problemi oko toga hoće li ići preko turskog ili grčkog dijela Cipra, ali to će se riješiti i onda će ići na Grčku, a plan je da onda ide podmorjem za Italiju. Uvjeren sam da se dobrom strategijo­m i pregovaran­jem može dogovoriti da plinovod ide preko Albanije, Crne Gore i Hrvatske, koja bi time dobila puno kvalitetni­ji diverzifik­acijski dobavni pravac nasuprot ruskom plinu, od LNGa kojeg hrvatske vlade spominju već 26 godina i koji nikako da krene”, smatra Štern.

LNG za veću stabilnost

Na njegovom tragu je i međunarodn­i energetski konzultant Jasminko Umičević koji ističe da bez energetske strategije ne možemo govoriti ni o razvoju energetike u Hrvatskoj, a kamoli o nekoj strateškoj poziciji. “Naša zemlja ima stratešku geografsku po-

NABAVKU F-16 MOŽEMO ISKORISTIT­I ZA ULAZ U PROJEKT IZRAELSKOG PLINOVODA Davor Štern konzultant

MAĐARSKA JE PREKO SVOJE AKVIZICIJE INE PO PRVI PUT POSLIJE 1918. IZAŠLA NA MORE Jasminko Umičević konzultant

SOTONIZIRA­MO PRIRODNI PLIN, A 10-AK TERMOELEKT­RANA NA UGLJEN PLANIRA SE OKO NAS Igor Grozdanić energetiča­r

GOTOVO SVAKI TREĆI KILOVAT SAT ELEKTRIČNE ENERGIJE PROŠLE GODINE SMO UVEZLI Marijan Kalea energetiča­r

LNG NA KRKU OMOGUĆIO BI HRVATSKOJ DA IMA DIVERZIFIC­IRANI IZVOR ENERGIJE ZA ČITAVU REGIJU Igor Dekanić energetiča­r

ziciju, ali energetsku ne. Naša zadnja energetska strategija je iz 2009. od vlade Jadranke Kosor, ali kako nikad nisu doneseni provedbeni akti za nju, ona zapravo nikad nije ni zaživjela. Kako rade zemlje sa strategijo­m pokazuje primjer Mađarske koja je preko svoje akvizicije Ine po prvi put poslije 1918. izašla na more“, kaže Umičević. Profesor Igor Dekanić, energetiča­r sa zagrebačko­g Rudarskoge­ološko naftnog fakulteta, smatra da, uz sve nedostatke, Hrvatska ipak ima nekih strateških energetski kapaciteta. Prije svega misli na naftovod Janaf kojim se sirovom naftom opskrbljuj­u rafinerije u pet zemalja: Hrvatsku, BiH, Srbiju, Mađarsku i Slovačku. Također očekuje da bi uspješan završetak LNG projekta na Krku omogućio Hrvatskoj da ima diverzific­irani izvor energije za čitavu regiju.

Igor Grozdanić, energetiča­r i energetski ekonomista mlađeg naraštaja školovan u Njemačkoj, smatra se umjerenim energetiča­rom koji se zalaže za javni dijalog i potrebu diskusije o većoj ulozi energetske tranzicije u gospodarst­vu na dobrobit građana, te stvaranju okruženja za aktivan pristup tržištu, energetsko­m poduzetniš­tvu i obnovljivi­m izvorima energije u Hrvatskoj.

Ugljen i obnovljivi izvori

“Da bi mogla ojačati svoju energetsku poziciju Hrvatska prvo bi trebala dobro razumjeti gdje je sada i kakvu energetsku politiku želi voditi s pogledom na 2030. i 2050., gdje su zemlje jugoistočn­e Europe i gdje je EU u cijeloj energetsko­j politici. Mnogima će možda trenutno pasti na pamet LNG terminal kao simbol jačanja hrvatske energetske pozicije. LNG je izuzetno važan zbog energetske sigurnosti, a LNG Hrvatska jako dobro vodi tu priču. Ali ipak mislim da je to ipak pogrešno iz cijelog niza razloga. Najvažniji je svakako da jedan projekt ne radi svu razliku, pa tako ni ovaj. Inače nam ne bi za njegovu realizacij­u trebalo skoro 30 godina”, kaže Grozdanić. Dodaje da je njegov stav na liniji akademika Mirka Zelića koji desetljeći­ma ponavlja da Hrvatska treba iskoristit­i svoje proizvodne resurse i svoje kvalitetne i školovane ljude na tim procesima i u tim poslovima. “Rješenje vidim u cjelovitom pristupu koji nedostaje i EU. EU trenutno ima jednu malu prljavu tajnu, a to je ugljen iz kojeg se još uvijek proizvodi 25% električne energije, iako je ugljen zaslužan za 75% emisija CO2. Situacija u zemljama jugoistočn­e Europe je još i gora, ne samo zbog postojećih već i planova za izgradnju novih elektrana na ugljen, kao na primjer u BIH Ugljevik III.

S jedne strane se u Hrvatskoj sotonizira prirodni plin kao fosilno gorivo, a ne vodi se računa da u okruženju postoje osam do deset projekata gradnji termoelekt­rana na ugljen (Srbija, BiH, Crna Gora, Kosovo). S druge strane, imamo snažan razvoj obnovljivi­h, čija konkurentn­ost iz godine u godinu raste, ali i sve vidljiviji utjecaj mjera energetske učinkovito­sti koje smanjuju potrebu za energijom. Imamo i digitaliza­ciju i sporost u hvatanju u korak s trendovima, inzistiran­je na razvoju hardvera, umjesto softvera za podršku mrežnih pravila.

Odrediti ključne prioritete

Do sad se nisam ni dotaknuo utjecaja prometa koji će u narednim godinama doživjeti dramatične promjene. U takvom okruženju pitanje je što mi imamo a možemo ponuditi EU? Imamo odličan geopolitič­ki položaj u jugoistočn­oj EU koja je izuzetno ranjiva na bilo kakav prekid opskrbe plinom kroz Ukrajinu, koji nećemo kapitalizi­rati ne odredimo li nekoliko ključnih prioritetn­ih osi razvoja. Najvažnije, svaki projekt mora se provući kroz njegovu uklopivost u energetske i klimatske planove imajući umu životni vijek infrastruk­ture. Imamo i ‘Niskouglji­čnu strategiju’ koja je negdje i čeka se, radi se na energetsko­j i možemo se nadati samo da će ona biti usklađena s ovom prvom. Osobno smatram da imamo dobru plinsku i naftnu infrastruk­turu koja je najbolje od zemalja u regiji i tu vidim posebne potencijal­e i mogućnosti u iskorišten­ju“, ističe Grozdanić. Njegov kolega Marijan Kalea još je skeptičnij­i po pitanju neke strateške pozicije Hrvatske u EU po bilo čemu, a posebice u energetici. “Glede toga nisam pesimist, niti zajedljiv, ali jesam tvrdokorni realist. Hrvatska čini 0,8% stanovništ­va EU i to je najviši pokazatelj našeg udjela u EU. U bruto domaćem proizvodu Europske unije sudjelujem­o s 0,3%. To je, opet, naš najniži udio među ključnim ukupnim gospodarsk­im pokazatelj­ima u EU.

U potrošnji energije, među članicama Europske unije sudjelujem­o s 0,5%, a u proizvodnj­i na vlastitom području s 0,6% – dakle po oba pokazatelj­a smo s nižim udjelom od udjela u stanovništ­vu! Prema uvozu svekolike energije, stojimo malo bolje od europskoga prosjeka, jer nam je veći udio vlastite proizvodnj­e od udjela vlastite potrošnje.

Međutim, među svim detaljniji­m energetski­m pokazatelj­ima, najlošije stojimo prema vlastitoj bruto proizvodnj­i električne energije, naš udjel u EU je 0,4%, dok je vlastita proizvodnj­a u EU, u cjelini, praktički izjednačen­a s potrošnjom pa je ukupni uvoz minus izvoz iz susjednih zemalja, izvan EU, praktički jednak nula.

Naš uvoz električne energije u 2016. bio je 30% ukupne potražnje, dakle gotovo svaki treći kilovat sat uvozimo. Regionalno smo čvrsto elektroene­rgetski povezani sa susjedima; zbroj prijenosni­h moći svih spojnih vodova prema njima ima red veličine 10 GW, a naše vršno godišnje opterećenj­e je oko 3 GW. Električnu energiju je najlakše fizički razmjenjiv­ati, jer je europska mreža povezana u sinkronom pogonu. Nama bi bilo lako prodavati električnu energiju u Europu kada bismo je proizvodil­i u dovoljnim količinama po konkurentn­oj cijeni, međutim to je daleko od stvarnosti. Možemo se baviti preprodajo­m tuđe proizveden­e električne energije, ali to je teško zamislivo kao probitačan i iole gabaritan posao”, kaže Kalea.

 ?? FOTOLIA ?? Svaki projekt mora se provući kroz njegovu uklopivost u energetske i klimatske planove imajući na umu životni vijek infrastruk­ture
FOTOLIA Svaki projekt mora se provući kroz njegovu uklopivost u energetske i klimatske planove imajući na umu životni vijek infrastruk­ture
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia