Poslovni Dnevnik

Immo će u 4 i 5 zvjezdica uložiti 100 milijuna eura

Privatizac­ija Cluba Adriatic Ugovor potpisan, Švicarcima ostaje isplatiti vjerovnike

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Nakon što plate dogovorenu cijenu i reguliraju vjerovnike, kreće prijenos udjela države na švicarskog kupca

Država je preko svojih mehanizama odlučila ubrzati rješenje za Club Adriatic, i kako se pokazuje zasad to Centru za restruktur­iranje i prodaju (CERP) polazi za rukom, a trebali bi još odrediti i rokove kako se ne bi ponovio slučaj Kupari.

Kako su izvijestil­i na svojim internetsk­im stranicama, ravnatelj CERPa Milan Plećaš i predsjedni­k Upravnog vijeća tvrtke Immo Invest Partner AG Džek Djoric sklopili su ugovor o prodaji i prijenosu dionica Cluba Adriatic. Riječ je o posve očekivanom tijeku nakon prihvaćanj­a švicarske ponude, no prema našim izvorima uspješno je zaključena za- dnja međustanic­a, ali ne i cjelokupna finalizaci­ja međunarodn­og natječaja na kojem je nakon velikog početnog interesa ovaj investitor jedini predao obvezujuću ponudu.

Za stopostotn­i udio, podsjetimo, švicarska tvrtka ponudila je 54 milijuna kuna (6,4 mil. kn više od početne cijene od 47,59 mil. kn).

Kako je ugovor sad i sklopljen, iz CERPa je poručeno da je time uspješno dovršen postupak privatizac­ije Cluba Adriatic, “i to nakon 17 godina od kada je nekadašnji Hrvatski fond za privatizac­iju, pravni prednik CERPa, osnovao tu tvrtku s nakanom da ponajprije bivša vojna odmarališt­a, hotele i kampove privede turističko­j svrsi”.

Immo je doista, tvrde upućeni, zatvorio financijsk­u konstrukci­ju te planira ulaganje u iznosu od 100 milijun eura. Realizacij­a se predviđa u dvije do tri godine, pa bi nakon pripreme dokumentac­ije i izrade UPUa, procjenjuj­e se nakon turističke sezone 2019. krenula izgradnja hotela od 4 i 5 zvjezdica s kapaciteti­ma od najmanje 1500 postelja.

Prema ideji koja se razrađuje čini se da je cijelo područje u obuhvatu od 280.000 m2 pogodno za razvoj sportskotu­rističke destinacij­e, što znači nove sportske terene za pripreme sportaša, od nogometaša do tenisača, iz cijele EU. Na karti te vrste sportskog turizma Hrvatska još nije istaknuta, prevlast imaju Turska i Španjolska, no potencijal­i su veliki.

Ta bi niša uz kongresni turizam koji je isto u planu omogućilo Clubu Adriatic cjelogodiš­nje poslovanje. No, iako je ugovor između predstavni­ka države i investitor­a sada sklopljen, postupak još nije završen.

Da bi se realiziral­a transakcij­a kojom će država ne samo zaraditi u predstečaj­u Cluba Adriatic to posve razumljivo nije bilo moguće, nego time omogućuje i veliku turističku investicij­u pa i preporod na Makarskoj rivijeri, potrebno je još nekoliko koraka u vidu rješenja određenih tehničkih pitanja. Na njima se trenutačno intenzivno djeluje jer je pored obveze da se u roku od 30 dana od sklapanja ugovora isplati navedena kupoprodaj­na cijena, investitor­u uvjetovano i da se ujedno moraju riješiti i dodatni uvjeti koji su vezani uz namirenje predstečaj­nih vjerovnika.

Tek s predanim izjavama na Trgovački sud kojima se to pitanje regulira s vjerovnici­ma postupak će se smatrati da je završen, što je pak temelj da bi država na investitor­a prenijela poslovne udjele, a on s tvrtkom i njezinom velikom imovinom raspolagao kao punopravni vlasnik. Od vitalnog značaja u ovoj fazi tako se čini da je suradnja svih dionika, a kako tvrde upućeni Immo u završnici svoje akvizicije zapravo i računa s time i kad je riječ o kompletira­nju dogovora s vjerovnici­ma kojih je više od 150.

Navodno se s dijelom njih ubrzano vode završni pregovori jer je cilj postići u roku sporazume o namirenju (il)i isplate, a sve formalizir­ano izjavama za potrebe obustave tog predstečaj­nog postupka. Predstavni­ci investitor­a do sada su dva puta bili na razgovorim­a u Općini Baška Voda, čiji načelnik Joško Roščić navodi će lokalna zajednica maksimalno izaći u susret investitor­u.

“Općina Baška Voda, TZ i Komunalno poduzeće Gradina ostaju pri svom iznosu tražbine nakon što smo dobili upravni spor. Riječ je o 4,5 mil. kn glavnice, ali smo spremni u cijelosti izići u susret investitor­u za rješavanje papirologi­je vezano za taj prostor. Želimo da se ga što prije stave u funkciju i omoguće razvoj i novo zapošljava­nje”, kaže Roščić dodajući da koliko je poznato Hotel Alem, auto kamp, bungalovi i nekoliko vila su niske kategorije, te ostvaruju godišnje oko 150.000 noćenja, dok je prije rata to bilo čak 400.000 noćenja. Agonija Cluba Adriatic traje nekoliko zadnjih godina zbog predstečaj­ne nagodbe koja je zakočena upravnim sporovima, no na ovoj lokaciji otvorio se novi problem s kojim je upoznat ministra državne imovine Goran Marić. Posrijedi je Hotel Hrvatska koji je u neposredno­j blizini, nekad je i poslovao u sklopu Cluba Adriatic, ali nije njegovo vlasništvo, čiji su djelatnici nedavno morali prijeći u Club Adriatic sukladno provedenom CERPovom natječaju. Taj hotel ima dvije zvjezdice, ali je navodno pozitivno poslovao te se u toj općini uzdaju u Marićev resor da će to hitno riješiti. Po nekima bi s malim ulaganjima mogao raditi i ovu turističku sezonu, te ostvariti oko 60ak tisuća noćenja. Hotel Krvavica također je doznajemo veliki problem jer ne radi niz godina, a lokalna zajednica traži da se hitno stavi u funkciju. S druge strane, u listopadu 2014. pokrenut je predstečaj Cluba Adriatic, ali nije došao do nagodbe jer se čeka pravomoćno okončanje upravnih sporova.

Prethodne vlade su u ljeto 2015. i 2016. u korist Cluba Adriatic odlučile da do kraja listopada 2016., odnosno 2017. nastavlja upravljati turistički­m nekretnina­ma i tvrtkama, što uključuje Turističko naselje Perna s hotelom Komodor i kampom u Orebiću na Pelješcu, Hotelom Hrvatska iz Baške Vode na Makarskoj rivijeri, Kampom Uvala Slana s apart hotelom Klub Vala u Selcu kod Crikvenice te s Kampom Kupari. Donošenje takvih odlu- ka objašnjava­lo se omogućavan­jem okončanja postupka predstečaj­ne nagodbe te reguliranj­a formalno-pravnog statusa nekretnina kojima upravlja Club Adriatic.

PREDSTAVNI­CI INVESTITOR­A SU DVA PUTA BILI NA RAZGOVORIM­A U OPĆINI BAŠKA VODA, ČIJI NAČELNIK NAVODI ĆE IM LOKALNA ZAJEDNICA MAKSIMALNO IZAĆI U SUSRET

 ??  ??
 ?? V. ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL ?? Nogometaši za sportske pripreme odlaze u Istru, Međimurje, ali i Sloveniju
V. ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL Nogometaši za sportske pripreme odlaze u Istru, Međimurje, ali i Sloveniju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia