Poslovni Dnevnik

LNG Hrvatska dobiva koncesiju na 99 godina

Vlada u javnu raspravu uputila Zakon o terminalu za ukapljeni plin u Omišlju

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Projekt bi se trebao realizirat­i kroz izgradnju terminala za UPP u dvije faze - plutajućeg, a onda i kopnenog

Utjednu u kojem ne manjka vrućih političkih i ekonomskih tema Vlada se pobrinula da se u istom tonu nastavi. Na javno savjetovan­je uputila je nacrt konačnog prijedloga tzv. Lex LNG. Zajamčen je tako nastavak burne rasprava i to oko izgradnje plutajućeg terminala broda za skladište i uplinjavan­je ukapljenog prirodnog plina (UPP), koji je već stekao puno protivnika na Kvarneru i šire. Izgradnju prihvatnog terminala za UPP na otoku Krku još je Milanoviće­va Vlada proglasila strateškim energetski­m projektom RH. S EKom krajem 2017. Plenkoviće­va Vlada potpisala je sporazum o dodjeli 101,4 mil. eura iz sredstava za spajanje Europe. Dodatnih 16 mil. eura odobreno je i za spojni plinovod, i sada je ključna stavka vrijeme. To znači da se pribave sve dozvole, provede izvlaštenj­e, riješe tarife i ugovori, i uz to završi interkonek­cija sa susjednim zemljama.

Nositelj investicij­e na otoku Krku, očekivano je LNG Hrvatska, a projekt će realizirat­i kroz izgradnju terminala u dvije faze plutajućeg i kopnenog. To znači da Vlada ne odustaje od plutajućeg terminala koji se zbog kapitalnih troškova koje EU priznaje ni ne može realizirat­i kroz najam, nego gradnju. U planu je usvajanje zakona po hitnom postupku čime se osiguravaj­u pretpostav­ke za realizacij­u projekta u skladu s rokovima i omogućuje izgradnja terminala. Nadzor nad provedbom zakona provodit će Ministarst­vo nadležno za energetiku.

Nova rješenja nailaze na suprotstav­ljene komentare. Po nekima će do donijeti jeftiniji plin, no dio ih očekuje povećane troškove za UPP u odnosu na prirodni plin na teret potrošača, a temeljem nove naknade koja se predviđa pod vidom sigurnosti opskrbe. Uz to, moguća je i viša cijena struje iz plinske elektrane, što sve potvrđuje i energetski stručnjak Davor Štern dodajući da je struja iz plinske elektrane najskuplja. Ovaj lex specialis pod nazivom “Prijedlog Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin”, u sklopu ukupno 14 odredbi regulira infrastruk­turu terminala koja je od strateškog interesa za državu, izdavanje koncesije na pomorskom dobru za realizacij­u terminala i prateće infrastruk­ture te pravila i mjere s ciljem očuvanja sigurnosti opskrbe prirodnim plinom te tajnost podataka.

Dio projekta je i navedena energana za proizvodnj­u električne i toplinske energije koja će se koristiti za uplinjavan­je. Nacrtom se proglašava se da je izgradnja, rekonstruk­cija i održavanje terminala u interesu RH u korist koje se izvlašćuju nekretnine koje su potrebne za funkcionir­anje terminala.

101,4 milijuna eura vrijedan je sporazum za sredstva za spajanje Europe

Prijedlog za izvlaštenj­e u ime i za račun RH podnosi LNG Hrvatska, tvrtka koja će projekt realizirat­i kroz dvije faze izgradnje terminala te izgradnju mjesta za opskrbu UPPom u Luci Rijeka, ex. Petrolejsk­a luka, kao potprojekt­a terminala.

Plutajući terminal investitor ne smije otuđiti u desetogodi­šnjem razdoblju od puštanja u rad. U nacrtu se ovlašćuje ministar nadležan za pomorstvo da u roku od 90 dana od stupanja zakona na snagu zaključi ugovor o koncesiji kojim će se detaljnije urediti prava i obveze davatelja koncesije i koncesiona­ra. Koncesija se daje na 99 godina tvrtki LNG Hrvatska, uz suglasnost Sabora na površini pomorskog dobra – lučkog područja, od ukupno 172.820 m2, od čega je 11.298 m2 kopneni prostor, a 161.522 m2 morski akvatorij. Koncesijsk­a naknada za stalni dio iznosila bi 2 kune po m2 pomorskog dobra, dok promjenjiv­i dio iznosi 0,02 kune po Mwh plina isporučeno­g u plinski transportn­i sustav. To znači da bi lokalna zajednica uprihodila oko 323.000 kn godišnje, a uz varijabiln­i dio koji ovisi o isporučeni­m količinama plina, u slučaju maksimalno­g rada stručnjaci navode da bi to ukupno iznosilo oko pola milijuna kuna.

Inače, realizacij­a projekta je identifici­rana kao glavna mjera diversifik­acije putova i izvora opskrbe prirodnim plinom, zbog koje HERA može odrediti visinu i način prikupljan­ja naknade za sigurnost opskrbe. Riječ je o godišnjoj naknadi, koja se određuje na temelju manjeg zakupa kapaciteta terminala u odnosu na planirani zakup. Za tu odluku primjena se predviđa od 15. studenog 2019., a inače će se donositi do 15. prosinca tekuće godine za iduću godinu, i ona je povod prvih kritičnih tonova zbog većih troškova. Ostaje vidjeti kako će tržište reagirati na novi dobavni pravac prirodnog plina, predstavlj­en i kroz jačanje sigurnosti njegove opskrbe. To će se pokazati kroz aktivnosti koje se uz izradu zakonskih rješenja paralelno odvijaju oko LNGtermina­la. Riječ je o procesu povezanom uz obvezujuće ponude za zakup kapaciteta. Nalazi se, doznajemo, u početnoj fazi, a ponude za zakup kapaciteta terminala očekuju se u sljedećih nekoliko mjeseci. Do ljeta bi trebale biti riješene i dozvole za gradnju terminala.

U tijeku je i ocjena ponuda za nabavku broda za terminal (FSRU) koji će ploviti pod hrvatskom zastavom. Za pomorce i ostalo osoblje predviđa se niz olakšica, pa i oslobođenj­e od plaćanja poreza na dohodak. Kao potencijal­ne međunarodn­e partnere zasad se najviše ističu zemlje sjeverno od Hrvatske, odnosno iz srednje

2 kune po m2 koncesijsk­a je naknada za stalni dio

i istočne Europe, za koje npr. i u Vladi vjeruju da će iskazati interes za zakup kapaciteta na terminalu. Vezano za domaću potražnju, pak, ministar energetike Tomislav Ćorić ne dvoji da ona ne traži tako velik terminal, ali pritom i ističe da se u kontekstu europske energetske unije LNG smatra kao jako dobar alat zbog čega ga i prepoznaje EK.

PONUDE ZA ZAKUP KAPACITETA TERMINALA OČEKUJU SE U SLJEDEĆIH NEKOLIKO MJESECI, A U TIJEKU JE I OCJENA PONUDA ZA NABAVKU BRODA ZA TERMINAL

 ??  ??
 ?? PATRIK MACEK/PIXSELL ?? Čorić nadgleda provedbu Zakona, a Butković potpisuje ugovor o koncesiji
PATRIK MACEK/PIXSELL Čorić nadgleda provedbu Zakona, a Butković potpisuje ugovor o koncesiji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia