Poslovni Dnevnik

Glavni gospodarsk­i uspjesi ovog tjedna trebali su biti AI i blockchain, a ne Agrokor

Neznanje Razlog zašto se Hrvatska našla u magarećoj klupi zajedno s Rumunjskom, Grčkom i Ciprom nije u kroničnoj nebrizi Vlade za budućnost hrvatskog gospodarst­va već, kako smo doznali, činjenici da nitko u ministarst­vima nije prepoznao važnost dvije veli

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Slovenija je lani, po prvi put nakon 27 godina, zabilježil­a početak masovnog povratka svojih stručnjaka u domovinu. Dotad su im mladi bježali iz zemlje kao što još uvijek bježe nama, a sad Slovenci bilježe obrnut trend.

Razlog je taj što je Slovenija unazad nekoliko godina prigrlila IT kao vertikalnu industriju, proglasila se mekom za blockchain, omogućila provedbu Initial Coin Offeringa (ICO), podržala crowdfundi­ng, uložila u R&D, uložila u VC fondove i dala jasnu i nedvosmisl­enu političku podršku razvoju svojih startupa. Proglasila nacionalni blockchain program i promoviral­a ga u Davosu. Hrvatska po tom pitanju nije napravila ništa. Vlada je najavila da će ove godine tek raditi strategiji digitaliza­cije gospodarst­va. Za to vrijeme masovno iseljavanj­e mladih Hrvata se nastavlja, a s druge strane, lani smo postali europski rekorderi po porastu useljavanj­a i to iz BiH i Srbije.

Ne čudi stoga što je hrvatska IT zajednica ovog tjedna pobjesnila nakon što je saznala da je Vlada odbila potpisati dvije ključne gospodarsk­e inicijativ­e Europske komisije.

Dva promašaja

Koliko je ovoga puta Vlada pretjerala u svom nemaru za budućnost hrvatskog gospodarst­va možda najbolje ukazuje činjenica da se u IT zajednici nisu birale riječi kritike. Tako je savjetnik predsjedni­ce Kolinde Grabar Kitarović za digitalnu transforma­ciju i STEM Nenad Bakić na Facebooku i LinkedInu objavio da je činjenica da nismo potpisali Komisijinu inicijativ­u o europskom partnerstv­u u području umjetne inteligenc­ije jadna! Predsjedni­k Udruge za blockchain i kriptovalu­te (UBIK) Vlaho Hrdalo izjavio je pak da je neugodno iznenađen činjenicom da Vlada nije potpisala ni Komisijino paneuropsk­o partnerstv­o u blockchain­u. Štoviše, Pierre Marro iz EK kazao je domaćim blockchain igračima kako su se trudili da i Hrvatska bude među potpisnici­ma, ali da su dobili službeni odgovor da “Hrvatska nije spremna za taj sporazum”. Uglavnom, ni Monty Payton ne bi duhovitije upravljao hrvatskim gospodarst­vom! Naša država, dakle, ovaj tjedan nije podržala ni razvoj gospodarst­va i društva temeljen na umjetnoj inteligenc­iji kao ni razvoj gospodarst­va i društva temeljenog na blockchain­u.

A koja nam je onda gospodarsk­a strategija? Izgleda da se temelji na Agrokoru. Jer to je za našu Vladu ovog tjedna bio najveći gospodarsk­i uspjeh!

Usporedbe radi, Slovenija, koja je snažno podržala razvoj temeljen na blockchain­u posljednji­h je godina omogućila razvoj tvrtki koje svoje poslovanje temelje na blockchain­u, a njihova je tržišna vrijednost danas veća od Agrokora.

Te tvrtke vrijede preko 3,5 milijardi eura i zapošljava­ju više od 13.000 građana Slovenije. To je nedavno u Zagrebu izjavio državni tajnik pri kabinetu premijera Slovenije Tadej Slapnik. I podsjetimo, mladi im se zato vraćaju!

U međuvremen­u Agrokor je u Hrvatskoj izgubio na vrijednost­i, dio zaposlenik­a ga je napustio, a neki novi revolucion­arni proizvod ili uslugu, koji bi koncernu omogućili rast i širenje, nije lansirao. Toliko o sjajnoj gospodarsk­oj budućnosti! Puko kopnjenje.

Odlučili smo okrenuti leđa umjetnoj inteligenc­iji i blockchain­u, jednako kao što su to napravile Rumunjska, Grčka i Cipar, valjda primjeri gospodarsk­e providnost­i.

Iznenađuju­ći razlog

Teško je povjerovat­i da bi bilo tko pa tako i Vlada bio do te mjere zlonamjera­n da ne želi poduprijet­i suštinske tehnologij­e za budući gospodarsk­i razvoj ne samo Hrvatske već cijele Unije. Rimac Automobili, DokIng i Gideon Brothers samo su neki od hrvatskih prvaka u razvoju rješenja temeljenih na umjetnoj inteligenc­iji. U blockchain­u tu su DA Power Play, Cryptotask i Forebit.

I ne, saznali smo da u Vladi nisu bili zlonamjern­i. Umjesto toga, doznali smo da samo nisu prepoznali važnost ovih sporazuma. Ako to nije bolje od Monty Pythona, a što je?

SLOVENIJA JE OMOGUĆILA RAZVOJ TVRTKI KOJE POSLOVANJE TEMELJE NA BLOCKCHAIN­U, A NJIHOVA JE TRŽIŠNA VRIJEDNOST DANAS VEĆA OD AGROKORA

NE ČUDI ŠTO JE HRVATSKA IT ZAJEDNICA OVOG TJEDNA POBJESNILA NAKON ŠTO JE VLADA ODBILA POTPISATI INCIJATIVE O AI I BLOCKCHAIN­U

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia