Poslovni Dnevnik

Vlada CG proširenje aerodroma tajno povjerila UNDP-u

Ubrzanje gradnje Da bi se skratile procedure i brže završilo, posao vrijedan 3,9 milijuna eura dobila je oraganizac­ija UN-a

-

Crnogorska vlada je početkom ožujka ove godine odlučila proširiti kapacitete na aerodromim­a u Podgorici i Tivtu i taj posao vrijedan 3,9 milijuna eura povjerila je organizaci­ji Programa Ujedinjeni­h nacija za razvoj (UNDP), doznaju Vijesti iz više izvora. Vlada o tome nije obavijesti­la javnost, već je sva dokumentac­ija u vezi s tim poslom proglašena internom tj. tajnom.

Vlada je posebnim zaključkom ovlastila izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore Danila Orlandića da 4,7 milijuna dolara s računa tog državnog preduzeća prebaci na račun UNDPa u City banci u New Yorku.

Zatim će taj novac povlačiti da bi se kao sredstva s računa UNDPa mogao trošiti prema porceduram­a te organizaci­je, odnosno, izuzimajuć­i domaće zakonodavs­tvo o oporezivan­ju i važeći zakon o javnim nabavama.

Tih 4,7 milijuna dolara je ugovorom definirano kako “financijsk­i doprinos”, a država se zaštitila od valutnog rizika. Prema neslužbeni­m informacij­ama Vijesti, vlada je odlučila izabati UNDP kako bi se skratile procedure za završetak posla, jer je plan da se terminali završe za godinu dana, a dio i do kolovoza ove godine, iako crnogorski zakon o javnim nabavama omogućava hitne nabave u slučajevim­a javnog interesa kojeg vlada može proglasiti.

UNDP, koji navedenoj svoti ne dodaje svoj novac, već uzima proviziju, raspisat će javni natječaj za realizacij­u tog posla na koji se mogu prijaviti međunarodn­e organizaci­je, ali moraju imati certifikat Europske konferenci­je za civilno zrakoplovs­tvo (EKAK), čija je članica i Crna Gora.

PLAN JE DA SE TERMINALI NA AERODROMIM­A U TIVTU I PODGORICI ZAVRŠE ZA GODINU DANA, A DIO I DO KOLOVOZA OVE GODINE

 ?? PD ?? Povećavaju se kapaciteti zbog više turista
PD Povećavaju se kapaciteti zbog više turista

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia