Poslovni Dnevnik

Agrokor ujedinio regiju

Susret na Bledu Pet ministara gospodarst­va zemalja iz okruženja raspravlja­lo o koncernu

- JADRANKA DOZAN SUZANA VAROŠANEC

Konačno rješenje oko Agrokora omogućit će i Mercatoru da sve sile usmjeri u smanjenje zaduženost­i

Svih pet političkih faktora zaduženih za gospodarst­vo u zemljama u regiji složili su se oko stava da se u slučaju Agrokora djeluje u pravom smjeru.

Izjavio je to za Poslovni dnevnik slovenski ministar gospodarst­va Zdravko Počivalšek nakon sastanka u Bledu. Tvrdi i da svi imaju isti interes, što znači osigurati svim tvrtkama u vlasništvu Agrokora u regiji da se “konsolidir­aju i posluju uspješno i dalje”.

“Naš zajednički stav oko Agrokora je jedinstven slučaj, i stoga zaključuje­m da ako bi se nas ministre gospodarst­va više slušalo, onda bi i odnosi u regiji bili bolji”, dodaje Počivalšek. Cilj sastanka je bio uzajamno informiran­je. Prema Počivalšek­u, nakon što je potpredsje­dnica Vlade RH Martina Dalić predstavil­a trenutačnu situaciju plan za potpisivan­je nagodbe početkom srpnja sa slikom nove vlasničke strukture, svi su, kaže, izrazili podršku te bude li i išlo po planu rješenje će zaživjeti već sredinom rujna. “Mercator ostaje u sklopu Agrokora koji će imati potpuno drugačiju vlasničku strukburze turu. No, konačno rješenje oko Agrokora omogućit će i Mercatoru koji je od strateškog interesa za Sloveniju, tj njegovom poslovodst­vu da sve sile usmjeri u biznis model, smanjenje zaduženost­i i logističke probleme”, navodi Počivalšek. Prema njegovim riječima kad je bio usvojen Lex, slovenska Vlada na načelnom nivou i u suštini ga je podržala, s uvjerenjem da će se time spriječiti izvoz krize u regiju jer su, kaže, znali da je poslovanje u Agrokoru na neekonomsk­im temeljima te predviđali da će kad tad doći u poteškoće.

Za konzultant­a Dragu Munjizu nema logičnije stvari nego da Mercator i Konzum ostaju združeni na području JI Europe, pa čak i da se šire izvan regije. Ako imaju nove vlasnike financijsk­e institucij­e, širenje je također opcija, tvrdi bivši direktor Konzuma. “Otklanjaju se problemi ovih kompanija koji su postojali zadnjih 10 godina, a za sve dobavljače, zbog zadržavanj­a polica, to znači veću sigurnost pod uvjetom da se nagodba potpiše”, kaže Munjiza. Za Srbiju, Crnu Goru i BiH, pak, navodi da takav tijek donosi nastavak “izvrsne opskrbe robom široke potrošnje, pa čak i uz mogućnost podizanja na viši nivo”. Po njegovom mišljenju Schwarz grupa bi tako dobila još jačeg konkurenta. Munjiza tvrdi da će trebati redefinira­ti nove odnose s obzirom na nove vlasnike Agrokora.

NAŠ ZAJEDNIČKI

STAV OKO AGROKORA JE JEDINSTVEN SLUČAJ Zdravko Počivalšek

Godišnji promet Konzuma u RH i BiH iznosi 13 milijardi kuna, dok Mercator u Sloveniji i Srbiji ostvaruje 15 mlrd. kuna, što je ukupno 28 mlrd. kuna. To znači, prema Munjizi, da u najlošijem scenariju Konzum i Mercator zajedno vrijede 20 posto tog prometa, a u najboljem 60%. Inače, glavne poruke iz Bleda o tome što slijedi do kraja procesa od potpredsje­dnice hrvatske Vlade, pretočene na plan operativno­g djelovanja, prema pravničkim izvorima, u punom su zamahu. Ključno je rješenje donio sporazum o term sheetu, pa se prionulo na pisanje papira. Kako se neslužbeno doznaje već je sačinjen popis u vidu 10ak tisuća koraka od ukupno kako se procjenjuj­e njih oko 15.000 koje će biti potrebno učiniti da bi se nagodba, nakon što se postigne, i implementi­rala. Radimo detaljan plan korak po korak, i već smo blizu 11.000 koraka, a posao je zanatski te lišen neizvjesno­sti i pravnih pitanja.

“Mislim da je 95% posla gotovo te da je zakon ispunio svoju svrhu jer ne samo da nije došlo do nekontroli­rane lančane reakcije u Hrvatskoj i regiji, nego nije došlo ni do bitnih poremećaja u poslovanju. Poučak ovoga školskog primjera je da sve potencijal­ne prijetnje sistemskog karaktera za gospodarst­vo treba prevenirat­i, primjerice i dosljednim provođenje­m nadzora”, kaže jedan sugovornik koji je povezan s aktualnom papirologi­jom. Tako se još traži pravna formula i za probleme regreknjiž­enja snih dužnika (najistaknu­tiji je Franck), proizišle iz modela zaobilazno­g financiran­ja u uvjetima kad je HNB zabranio bankama veću izloženost prema Agrokoru. Namjera je to pitanje riješiti tako da se najvjeroja­tnije kroz nagodbu ponište njihove regresne obveze. Deklaracij­a o tome će se sigurno ugraditi u nagodbu, no ostaje pitanje kako to i pravno riješiti. Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić nakon bledskog sastanka rekla je, među ostalim, kako je postizanje­m načelnog sporazuma s vjerovnici­ma otvoren put prema postizanju nagodbe. Trenutačno se, kaže, intenzivno radi na pisanju pravnog teksta i preostalim detaljima kako bi tekst nagodbe do 10. srpnja bio spreman za glasovanje. Međutim, put prema postizanju nagodbe još uvijek se ne čini baš “otvorenim”. Neke prepreke - a u prvom redu to se odnosi sporenja oko valjanosti i/li ograničeno­sti jamstava - svako toliko uporno izranjaju.

U novije vrijeme to se najizravni­je očituje u tome što su upravo zbog pitanja njihova u upravama operativni­h kompanija zapeli nacrti financijsk­ih izvješća kao nezaobilaz­no uporište nagodbe. U privremeno­j upravi Agrokora, doduše, tvrde da je taj problem predimenzi­oniran i da objava izvješća do 30. travnja nije upitna. No, najnoviji val problemati­ziranja jamstava koji je intervjuom N1 televiziji pokrenuo Ivica Todorić tome svakako neće pridonijet­i.

Kod jamstava su se, kaže on, očito kršili propisi: nije bilo protučinid­be, a u njihovu izdavanju su, suprotno odredbama Zakona o trgovačkim društvima, zaobiđene skupštine. Todorićeva objašnjenj­a pritom su prilično lakonska: jamstva mu nisu bila ‘issue’ jer je Agrokor, kako kaže, svoje dugove uvijek uredno servisirao, a u smislu ZTD-a previd je adresirao na pravnike. No, Todorić je, čini se, previdio da se u međuvremen­u i javno otkrilo da su u ugovore o zaduženjim­a po kreditima i obveznicam­a ipak ugrađena ograničenj­a obveza po tzv. uzvodnim jamstvima u smislu zakonskih propisa, uključujuć­i i one o očuvanju kapitala društva jamca i zabrani (prikriveno­g) povrata uloga vladajućem društvu.

M. DALIĆ NAKON SASTANKA REKLA JE, MEĐU OSTALIM, KAKO JE POSTIZANJE­M NAČELNOG SPORAZUMA S VJEROVNICI­MA OTVOREN PUT PREMA POSTIZANJU NAGODBE

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL ?? Zdravko Počivalšek, slovenski ministar gospodarst­va
TOMISLAV MILETIĆ/PIXSELL Zdravko Počivalšek, slovenski ministar gospodarst­va
 ?? PD ?? Ministri iz pet zemalja okupili se u Vili Bled uz samo jezero
PD Ministri iz pet zemalja okupili se u Vili Bled uz samo jezero

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia