Poslovni Dnevnik

U Zagrebu prvi sklopni blokovi Schneidera

Licencno partnerstv­o Končar - Aparati i francuski koncern žele sinergijom ojačati svoju poziciju u Sloveniji i BiH

- DARKO BIČAK

Implementa­cijom ovoga rješenja omogućuje se automatiza­cija i uštede u radu električne mreže, a što je već prepoznato u HEP-u

Hrvatska tvrtka Končar Aparati i postrojenj­a sklopila je licencno partnerstv­o s francuskom korporacij­om Schneider Electric koja je jedan od globalnih lidera u upravljanj­u energijom i automatiza­ciji. Sporazum bi trebao omogućiti jaču prisutnost Schneidera u regiji, a Končaru veći izvoz, prije svega u Sloveniju te Bosnu i Hercegovin­u.

Naime, kako pojašnjava­ju iz samih tvrtki, kroz licencno partnerstv­o u području najprodava­nijeg sklopnog bloka u svijetu udružili su snage za uspješnu tržišnu sinergiju. Sklopni blok pod nazivom RM6 srednjenap­onsko je postrojenj­e, koje je kompaktno i nadogradiv­o te nudi otpornost na vanjske utjecaje i pouzdanost napajanja. Integracij­om daljinske stanice RM6 postaje tzv. napredni sklopni blok (smart RMU) kojim se omogućava nadzor i upravljanj­e elektrodis­tributivno­m mrežom. Implementa­cijom ovog rješenja omogućuje se automatiza­cija rada, iznimne uštede u održavanju i radu na mreži, što je vidio i prvi klijent licencnog partnerstv­a, Hrvatska elektropri­vreda.

“Zadovoljst­vo nam je što smo partnerstv­om sa Schneider Electricom, za sklopni blok RM6, proširili našu ponudu na optimalan način, ali i otvorili mogućnost da ojačamo prisustvo na tržištima Slovenije te BiH, na kojima smo tradiciona­lno prisutni. Osobno mi je iznimno drago što će prvi blokovi, koji će biti izrađeni po licencnom programu, biti implementi­rani baš u Zagrebu” rekao je Željko Bago, direktor tvrtke Končar – Aparati i postrojenj­a. Ivan Paić, generalni direktor Schneider Electrica za Hrvatsku, Sloveniju i BiH ističe da su stručnjaci iz Končara prepoznali rješenje Schneider Electrica za automatiza­ciju distributi­vne mreže, koje se na globalnoj razini pokazuje kao najbolje rješenje u industriji.

“Končar je kompanija s dugom tradicijom u području energetike. Siguran sam da ćemo zajedno lakše odgovoriti na zahtjeve tržišta koji sve više idu u digitalnom smjeru u sve tri države” rekao je Paić. Ukupni hrvatski izvoz u Sloveniju je lani vrijedio 1,5 milijardi eura, a u BiH 1,37 milijardi. S druge strane, Končar grupa je lani imala prihod od 3,13 milijardi kuna, a od čega je 1,57 milijardi ostvareno u izvozu.

ZAJEDNO ĆEMO LAKŠE ODGOVORITI NA ZAHTJEVE DIGITALNOG TRŽIŠTA Ivan Paić Schneider

 ?? PD ?? Ivan Paić i Željko Bago na potpisivan­ju partnerstv­a
PD Ivan Paić i Željko Bago na potpisivan­ju partnerstv­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia