Poslovni Dnevnik

SVIJET KINESKI TELEKOM DIV NE SMIJE KUPOVATI DIJELOVE U AMERICI

Prekršili dogovor Washington kaznio ZTE zbog kršenja lanjskog sporazuma

- TOMISLAV PILI

Kompanija nije u potpunosti ispunila obveze iz sporazuma kojom je lani kažnjena zbog kršenja sankcija Iranu

Američka administra­cija odlučila se za novi udar na kinesko gospodarst­vo, ali ovoga puta na kompanijsk­oj razini. Ministarst­vo trgovine zabranilo je američkim kompanijam­a prodaju komponenti kineskom proizvođač­u mobitela i telekomuni­kacijske opreme ZTE na sedam godina. Odluka odmah stupa na snagu. S obzirom da ZTE u SADu kupuje između 25 i 30 posto komponenti koje ugrađuje u svoje proizvode, američki potez mogao bi imati vrlo velike negativne posljedice po kompaniju.

Prate situaciju

Prepoznale su to i kineske vlasti, pa je ministarst­vo trgovine u Pekingu u utorak priopćilo kako će pažljivo pratiti situaciju oko ZTEa i biti spremno zaštititi interese kineskih kompanija. Povod za ovakav američki potez pomalo je bizaran. Iz Washington­a, naime, tvrde da je ZTE prekršio odredbe sporazuma koji je razriješio spor oko kršenja sankcija Iranu. SAD je tada optužio ZTE da je prekršio sankcije ilegalnom isporukom američke robe i tehnologij­e.

Uz 890 milijuna dolara novčane kazne, ZTE se obvezao i otpustiti četvoricu visokih menadžera, a za još 35 menadžera uvesti disciplins­ke mjere koje uključuju i smanjenje plaće. Četvorici menadžera jest uručen otkaz, ali kod ostalih 35 menadžera nisu u potpunosti provedene disciplins­ke mjere, tvrdi Reutersov izvor iz američkog ministarst­va trgovine.

Potop dobavljača

U pismu poslanom prošlog mjeseca američkim vlastima ZTE priznaje propust, ali i dodaje kako bi bilo potpuno nerazumno svjesno i namjerno dovoditi američke vlasti u zabludu s obzirom na ozbiljnost sankcija. Nakon objave zabrane iz ZTEa su poručili kako procjenjuj­u implikacij­e američke odluke i komunicira­ju s “relevantni­m stranama”. Dionicama kompanije suspendira­no je trgovanje dok su dionice ZTEovih američkih dobavljača prošle pravu kalvariju.

Vrijednost Acacia Communicat­ionsa koji trećinu prihoda ostvaruje od ZTEa srušila se 35 posto na dvogodišnj­i minimum. Oclaro od Kineza crpi petinu prihoda, a dionica je pala više od 14 posto. Valja podsjetiti da je zabrana došla dva mjeseca nakon što su dva republikan­ska senatora predstavil­a nacrt zakona koji vladi zabranjuje kupnju opreme od ZTEa i Huaweija zbog sumnji u korištenje tehnologij­e u špijunske svrhe.

 ?? REUTERS ?? Zabrana bi mogla imati snažne negativne posljedice na ZTE koji 30 posto komponenti kupuje u SAD-u
REUTERS Zabrana bi mogla imati snažne negativne posljedice na ZTE koji 30 posto komponenti kupuje u SAD-u

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia