Poslovni Dnevnik

Pad cijene smanjio sjetvu šećerne repe

U Srbiji uzgoj na samo 50.000 ha

-

Iprije početka sjetve šećerne repe u Srbiji zna se da će ta sirovina za proizvodnj­u šećera biti posijana na najviše 50.000 hektara, što je za gotovo 16.000 hektara manje nego lani. Do toga je dovela, kažu stručnjaci, znatno niža cijena šećera na svjetskom tržištu, koja je od 2006. godine pala za više od 300 eura po toni. Zato je otkupna cijena repe za srpske poljoprivr­ednike s lanjskih 35 eura pala na 32 eura, pišu Večernje novosti.

Olga Čurović, direktoric­a Poslovnog udruženja za industrijs­ko bilje Srbije, kaže da će Srbija imati dovoljno sirovine za rad svih pet šećerana, tri Sunokove, u Vrbasu, Kovačici i Pećincima, i dvije Hellenic Sugara, u Crvenki i Žablju. I Ljubiša Radenković, direktor Sunoka, najvećeg prerađivač­a šećerne repe u Srbiji, u sastavu MK Groupa Miodraga Kostića, potvrđuje da je smanjeno zanimanje poljoprivr­ednika za šećernu repu. Cijena šećera se, objašnjava Radenković, na burzi u Londonu sa 550 dolara po toni iz 2016. godini spustila na 360 dolara po toni. ”Ugovaramo za svoje potrebe proizvodnj­u na oko 35.000 hektara”, kaže Radenković.

Petar Matijević, vlasnik Industrije mesa Matijević, i najveći proizvođač šećerne repe u Srbiji, koji je lani posijao 3300 hektara, planira smanjiti površine pod tom biljkom. “Ugovorili smo proizvodnj­u s Hellenic Sugarom na oko 3000 hektara. Šećera je ostalo dosta, a i cijena mu je takva da je upitno hoće li se proizvodnj­a repe isplatiti. Ulagajenje u uzgoj repe je skupo, stoji od 1500 do 2000 eura po hektaru”, kaže Matijević.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia