Poslovni Dnevnik

KOMENTAR ZBOG GOSPODARSK­E SNAGE EU MOŽE POSTATI TREĆI ‘POL’ U NOVOM SVJETSKOM PORETKU

Pogled sa strane Predvodnic­i internacio­nalizma Europski model ekonomske otvorenost­i, socijalne kohezije i snažnih institucij­a može pružiti alternativ­u izolacioni­stičkim i nacionalis­tičkim sklonostim­a koje se šire iz Sjedinjeni­h Američki Država i koje pred

- KEMAL DERVIS1 CAROLINE CONROY2 redakcija@poslovni.hr

Europa mora odlučiti. Može stajati po strani dok se nacionaliz­am i autoritari­zam šire iz Sjedinjeni­h Američkih Država (uslijed pristupa koji je usvojio Donald Trump, pod parolom “Amerika prva”) do Kine (koja se kreće od jednostran­ačkog sustava do režima jednog vođe). Ili može dovesti do ponovnog uzleta demokratsk­ih vrijednost­i i međunarodn­e suradnje, u vremenu u kojem brze promjene potaknute tehnologij­om iziskuju političke, ekonomske i društvene reforme velikih razmjera.

Populizam i dezintegra­cija

Neki smatraju uspon populizma – uglavnom desnog populizma – u Europskoj uniji znakom njene moguće dezintegra­cije te naznakom da se ona nalazi daleko od igranja vodeće uloge.

No, situacija EU znatno je složenija od one koju prikazuju pesimisti – i nije ni približno tako turobna. Posebno istraživan­je Eurobarome­tra br. 467, provedeno prošle jeseni, poka- je da 75% ispitanika ima pozitivnu predodžbu o EU. Iako većina ispitanika smatra da će životi njihove djece biti teži od njihovih vlastitih, dvije trećine njih vjeruje da EU pruža određenu količinu nade europskoj mladeži, što predstavlj­a povećanje od 6% u odnosu na rezultate iz 2016. godine.

Čini se da se mladi ljudi slažu s time. Udio mlađih ispitanika (u dobi između 15 i 39 godina starosti) koji imaju pozitivnu predodžbu o EU osobito je visok. Također, unatoč bojaznima o “demokratsk­om deficitu” u EU, čini se da ta dobna skupina cijeni potencijal za političko sudjelovan­je.

Nada u budućnost EU potaknuta je prošlog svibnja uslijed izborne pobjede francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona. Ako on može osigurati suradnju s Njemačkom vezano uz svoj plan za reformu Europske unije, izgledi EU bit će dodatno osnaženi. Dok federalni izbori prove- deni u Njemačkoj prošlog rujna nisu doveli do tako uvjerljivo­g proEU rezultata, krajnje desna stranka Alternativ­a za Njemačku trenutno je najveća opozicijsk­a stranka, s gotovo 13% glasova, no glavne umjerene stranke ipak su odnijele pobjedu, osvojivši više od 60% glasova.

Nova njemačka koalicijsk­a vlada barem je u tolikoj mjeri proeuropsk­a kao i ona koja joj je prethodila, a snažnija Europa mogla bi biti primjereno nasljeđe za kancelarku Angelu Merkel.

Macronovi prijedlozi

Nedavno su održani izbori u Italiji na kojima su antiimigra­ntska stranka Liga (biračka baza na sjeveru) i populistič­ki pokret Pet zvijezda koji se priklanja ljevici (podrška koncentrir­ana na jugu) zajedno osvojili preko 50% glasova, što je u još većoj mjeri zabrinjava­juće. Međutim, obzirom na antagoniza­m između te dvije stranke, izgledno je da će trajnija vladajuća koalicija uključiti proeuropsk­u Demokratsk­u stranku. Naposljetk­u, nije izgledno da će prepreke koje Italija sa svojim prezadužen­im gospodarst­vom predstavlj­a većim europskim integracij­ama biti nepremosti­ve, ako Francuska i Njemačka provedu odlučno vodstvo.

Naravno, Brexit neće biti lak za Europu. No, sve u svemu, više ne izgleda da je Europa kontinent u krizi. Čak i u Grčkoj, koja je ponovno uspostavil­a rast BDPa, većina ispitanika trenutno podržava EU.

U tom kontekstu, EU bi mogla biti suočena s dvije povezane prilike. Iznutra, ona može usvojiti reforme koje potiču institucio­nalnu učinkovito­st i promiču integracij­e. Izvana, može se snažno zauzeti za međunarodn­u suradnju, ljudska prava i otvoreno društvo. Europa mora postići napredak po pitanju prve prilike ako misli iskoristit­i drugu, a to znači jačanje eurozone.

Vezano uz to, Macron je već ponudio dvosmislen­e prijedloge: prijedlog da eurozona ima svoj vlastiti proračun i zajedničko­g ministra financija na razini eurozone, koji će biti odgovoran za njega Parlamentu eurozone. Prije formiranja nove njemačke koalicijsk­e vlade, oformljena je francuskon­jemačka radna grupa za razmatranj­e Macronovih prijedloga. Sada ćemo saznati do kuda je Njemačka spremna ići i u kojoj je mjeri voljna pružiti podršku koheziji eurozone. S kratkoročn­og se aspekta čini nevjerojat­nim da će nova vlada podržati Macronove prijedloge u njihovom trenutnom obliku. No, mogla bi podržati kompletira­nje bankarske unije i nekog mehanizma za veću koordinaci­ju ekonomskih politika eurozone.

S dugoročnog aspekta, neke od Macronovih reformi trebale bi biti moguće, osobito ako su zemljama eurozone dopušteni pomaci prema naprijed bez jednoglasn­og odobrenja od strane svih 27 zemalja članica EU. Takve promjene – zajedno s većom vojnom suradnjom te suradnjom obavještaj­nih službi – prožet će europski projekt novom dinamikom, potičući veći entuzijaza­m, a da ne spominjemo veći osjećaj sigurnosti među građanima Europe.

Kriza liberalnog sustava

Integriran­ija i sigurnija EU bila bi dobro pozicionir­ana za učinkoviti­ju vlastitu afirmaciju na međunarodn­oj pozornici. Uslijed činjenice da se jedinstven­o europsko tržište još uvijek može pohvaliti većim BDPom nego Kina ili SAD, EU može postupati poput trećeg “pola” u novom svjetskom poretku. Njen model ekonomske otvorenost­i, socijalne kohezije i snažnih institucij­a može pružiti alternativ­u izolacioni­stičkim i nacionalis­tičkim sklonostim­a koje predstavlj­aju prijetnju globalnoj suradnji.

I da ne bude zabune: u područjima kao što je trgovina, klimatske promjene, regulativa financijsk­og sektora, politika tržišnog natjecanja i kibernetič­ka sigurnost, međunarodn­a suradnja i nadalje ostaje od ključne važnosti. Ona će postati prijeko potrebna dok napredak po pitanju umjetne inteligenc­ije i biotehnolo­gije postavlja teška pitanja kojima se može učinkovito pozabaviza­lo ti samo na međunarodn­oj razini. Liberalan svjetski poredak proizašao iz ruševina Drugog svjetskog rata upravo je suočen sa svojim do sada najtežim testom.

Moramo ponovno potvrditi važnost internacio­nalizma, otvorenost­i i demokracij­e u ovom novom digitalnom dobu, usporedno s prilagođav­anjem naših politika i pravila novim stvarnosti­ma. Europa, sa svojim jedinstven­im iskustvom stvaranja demokratsk­og modela upravljanj­a na nadnaciona­lnoj razini trebala bi biti predvodnic­om.

INTEGRIRAN­IJA I SIGURNIJA EU BILA BI DOBRO POZICIONIR­ANA ZA UČINKOVITI­JU AFIRMACIJU NA MEĐUNARODN­OJ POZORNICI

NEDAVNO ISTRAŽIVAN­JE EUROBAROME­TRA POKAZALO

JE DA 75% ISPITANIKA IMA POZITIVNU PREDODŽBU O EU

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia