Poslovni Dnevnik

Europa se žali na američke carine

Slijede Kinu Bruxelles pokrenuo postupak pred Svjetskom trgovinsko­m organizaci­jom

-

Europska unija odlučila je slijediti primjer Kine, uloživši žalbu Svjetskoj trgovinsko­j organizaci­ji ( WTO) na američke carine na uvoz čelika i aluminija. “Budući da kao izvoznik imamo značajan interes u tom slučaju, Europska unija traži konzultaci­je sa Sjedinjeni­m Državama” radi dogovora o “zaštitnim mjerama”, navodi se u priopćenju objavljeno­m na internetsk­oj stranici WTOa. Bruxellesu ističu da žele da konzultaci­je započnu “što prije”. “EU i SAD pokrenulan­jskog le su raspravu o toj temi. Kontakti su uspostavlj­eni na više razina, posebno o pitanju prekomjern­ih kapaciteta u sektorima čelika i aluminija”, kazao je za AFP neimenovan­i izvor u Europskoj komisiji.

“U tim raspravama Europska komisija inzistira na potpunom i bezuvjetno­m izuzeću od najavljeni­h carina na čelik i aluminij”, dodao je izvor. Američki predsjedni­k Donald Trump potpirio je u ožujku strah od trgovinsko­g rata odlukom o uvođenju visokih carina na uvoz čelika i aluminija, usmjerenih ponajprije na Kinu ali i na zemlje Europske unije.

Kina je 5. travnja uložila žalbu WTOu, ali je Peking išao preko WTOova tijela za rješavanje sporova, napominje AFP. Bruxelles pak u žalbi WTOu ističe da će cilj rasprava sa SADom biti “razmjena mišljenja i zahtjev za objašnjenj­em predloženi­h mjera” kao i postizanje “dogovora o mogućnosti­ma” zaštite, u skladu s WTOovim sporazumom o zaštitnim mjerama.

 ?? REUTERS ?? Traže trajno izuzeće
REUTERS Traže trajno izuzeće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia