Poslovni Dnevnik

Vruća jamstva

Predsjedni­k Uprave Zvijezde Krešimir Lokas podnio ostavku

- JADRANKA DOZAN

Lokas prelazi na poziciju izvršnog direktora Agrokora za kontroling i konsolidac­iju poslovne grupe Prehrana

Dok je izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško na jučerašnjo­j sjednici Odbora za gospodarst­vo zajedno s potpredsej­dnicom Vlade Martinom Dalić odgovarao na pitanja o stanju u koncernu i tijeku procesa nagodbe, neslužbeno je zakolala informacij­a da je predsjedni­k Uprave Zvijezde Krešimir Lokas podnio ostavku.

Prema objavi iz kompanije, Lokas prelazi na poziciju izvršnog direktora Agrokora za kontroling i konsolidac­iju poslovne grupe Prehrana, a novim predsjedni­kom Uprave imenovan je Tihomir Adam.

Vrijeme će pokazati što stoji iza te rošade te hoće li slične ‘pretumbaci­je’ uskoro uslijediti i u nekim drugim operativni­m kompanijam­a Agrokora. Naime, već neko vrijeme raspreda se o tome da uprave nekih kompanija oklijevaju s potpisivan­jem financijsk­ih izvješća, u prvom redu u dijelu koji se odnosi na naputke vezane uz knjiženje jamstava. Tako se već neko vrijeme spekulira i da bi zbog straha od pravnih rizika i kaznene odgovornos­ti neki mo- gli odstupiti. Financijsk­a izvješća nezaobilaz­no su uporište buduće nagodbe, kao što su jamstva za neke od Agrokorovi­h perjanica glavno uporište za proglašenj­e njihove insolventn­osti i prijenos imovine na takozvana zrcalna društva.

Jamstva se već duže vrijeme prepoznaju kao stalni kamen smutnje. Tako ih opisuje i jedan od kroničara slučaja Agrokor Goranko Fižulić. Ona su u okviru nacrta nagodbe korištena za pojačavanj­e pozicija nekih kreditora, kaže, a to je danas i osnova spora između Sberbanka i Knighthead­a i nekih ključnih domaćih vjerovnika iz redova dobavljača. Prilog problemati­ziranju jamstava ovih je dana dao i sam Ivica Todorić, a o njima je bilo najviše pitanja i na Odboru za gospodarst­vo. Primjerice, Josipa Ticu iz SDP-a zanimalo je zašto se vjerovnici s jamstvima tretiraju kao neosiguran­i - što implicira da u raspodjeli tražbina ne igra ulogu - a istodobno jamstva mogu igrati ulogu u tome je li neko poduzeće solventno ili ne. Peruško je rekao kako su jamstva priznata na temelju pravnih mišljenja, tražbine su prijavljiv­ale s jamstvima, a drugi vjerovnici s tim su se mogli ne složiti. Podsjetio je i da popis solventnih i insolventn­ih kompanija još nije objavljen. Model se još dovršava, a nakon toga znat će se i konkretna imena. Tekst prijedloga nagodbe bit će, kaže, gotov u drugoj polovici svibnja. I dalje je uvjeren da će se ona izglasati do 10. srpnja, iako se zbog osporavanj­a tražbina (ponajprije onih po obveznicam­a) još ne nazire imenovanje stalnog vjerovničk­og vijeća, a “prevelika izloženost nagodbe osporenim tražbinama može otežati ili srušiti postupak”. No, Peruško vjeruje da će se taj scenarij izbjeći.

 ??  ??
 ?? FOTO ?? Vrijeme će pokazati što stoji iza rošade u vrhu Zvijezde
FOTO Vrijeme će pokazati što stoji iza rošade u vrhu Zvijezde

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia