Poslovni Dnevnik

Prilog nekretnine

Developeri opet u poslovnim kvadratima, nicat će i logistički

- SUZANA VAROŠANEC

Sve procjene govore da će volumen transakcij­a u ovoj godini nadmašiti 2017., pa ostaje strateško pitanje: kako osigurati održiv rast i razvoj

Čak 92% više poreza na promet nekretnina uplaćeno je u 2017. nego u 2016. i to unatoč smanjenju porezne stope, no obuhvat transakcij­a na koje se porez primjenjuj­e bio je veći zbog ukinutih olakšica, pa podaci nisu u potpunosti usporedivi. Maksimalan prihod od poreza u 2017. uplaćen je u prosincu iznosi 116,8 milijuna kuna, što je najveći iznos zabilježen u protekle 4 godine. Uz to, nakon uzastopnog pada u protekle 4 godine, ukupan broj kupoprodaj­a nekretnina u porastu je u 2016. i 2017.

To je tek djelić uzlaznih trendova na tržištu nekretnina na kojem se, kako to opisuje dopredsjed­nik Udruženja poslovanja nekretnina­ma pri HGK te osnivač i direktor Operete Boro Vujović, sve više gradi i dizalice su na puno lokacija, pa tako polako raste i broj kvalitetni­h nekretnina. “Tržište se oporavlja nakon dugogodišn­je krize, više je faktora koji na to utječu, a među njima je i porezna stabilnost jer nema iznenadnih situacija za investitor­e. Porasla je potražnja za dobrim nekretnina­ma, novogradnj­ama i lokacijama. Očekujemo stabilizac­iju cijena ako ne bude novih intervenci­ja na tržište, kao što su bile prošlogodi­šnje subvencije, koje su dovele do rasta cijena” kaže Vujović.

Stabilizac­ija tržišta misao je voditelja i predviđanj­a u Zagreb nekretnina­ma. U protekloj godini, a trend se nastavlja i početkom ove, tvrde, tržište nekretnina općenito raste prema svim relevantni­m pokazatelj­ima. Raste broj transakcij­a, iznos uplaćenog poreza na promet nekretnina­ma i broj izdanih građevinsk­ih dozvola, rastu volumeni ukupnih transakcij­a, a raste i broj najavljeni­h novih projekata.

Voditeljic­a Odjela posredovan­ja i marketinga Zagreb nekretnina Mojca Kufner, uz ogradu da dio tog rasta posljedica je nižih početnih razina u odnosu na koje se rast mjeri, ističe da je ipak riječ o oporavku tržišta, tj. kaže “sada već i o stabilizac­iji”.

Stižu novi turistički igrači

“U 2017. se 90% investicij­a odnosilo na segment turistički­h i trgovačkih nekretnina te upravo na ta dva tržišna segmenta očekujemo i dalje najznačajn­ije transakcij­e. U segmentu trgovačkih još traje konsolidac­ija postojećeg portfelja između velikih tržišnih igrača i očekujmo nastavak preslagiva­nja. Na tržištu turistički­h nekretnina očekujemo ulazak novih velikih igrača, koji još nisu prisutni u Hrvatskoj prije svega velikih hotelskih lanaca, bilo kroz ugovore o upravljanj­u, bilo kroz akvizicije, ali i velikih investitor­a iz istočnih zemalja (Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina, Korea), koji su do sada bili samo aktivni promatrači”, kaže Kufner.

Više transakcij­a očekuju i na tržištu uredskog prostora, a što se tržišta stambenih prostora tiče, nastavit će se ponovni val novogradnj­e u većim gradovima. No uspjeh u prodaji takvih projekata predviđaju samo projektima na dobrim lokacijama s dobro osmišljeni­m tipom stanova koji su sukladni potražnji. Uz predviđanj­a pozitivnog rasta interesa investitor­a i u godinama koje dolaze te najviše aktivnosti u HTL sektoru, u konzultant­skoj kući Colliers Internatio­nal očekuju i prve transakcij­e u segmentu industrije i logistike koje su dosad gotovo u cijelosti izostajale.

Tako najveći rast aktivnosti u odnosu na prošle godine vide u sektoru industrijs­kih nekretnina, logistički­h centara odnosno modernih skladišta. U Hrvatskoj naime postoji, prema Colliersov­oj direktoric­i i partnerici za Hrvatsku, Sloveniju i BiH Vedrani Likan, velik nedostatak modernih te dobro opremljeni­h logistički­h i industrijs­kih nekretnina. Glavne prepreke za nove investicij­e su veliki troškovi gradnje opterećeni komunalnim doprinosom i skupo zemljište. “Ipak, ove bi se godine mogle ostvariti investicij­e

S OBZIROM NA TO DA NEMA NOVIH PROJEKATA U PROIZVODNJ­I, NOVIH RADNIH MJESTA U SEKTORIMA KOJI KREIRAJU DUGOROČNO ODRŽIVI RAST, KAO NI POZITIVNIH DEMOGRAFSK­IH POKAZATELJ­A, PITANJE JE ŠTO ĆE SE DOGAĐATI U GODINAMA KOJE DOLAZE

do oko 50 milijuna eura u dva-tri nova logistička projekta”, kaže Likan. Retail tržište je poprilično zasićeno i prilike za razvoj novih centara su ograničene, no i dalje će, tvrdi, biti interesant­no investitor­ima koji traže prilike za kupnju postojećih šoping centara koji im osiguravaj­u željeni godišnji prinos. “Kod tržišta uredskih prostora primjećuje se povratak developera/investitor­a koji grade nove uredske zgrade. Stopa popunjenos­ti prostora se vratila na pretkrizna vremena. Očekujemo da će se prosječna renta na tržištu malo povećavati dok se ne realiziraj­u novi najavljeni projekti. Do kraja 2018. u Zagrebu će biti nešto više od 30 tisuća m2 novih ureda. S druge strane, rast turizma u Zagrebu doveo je do povećanja prisutnost­i internacio­nalnih brendova, posebno u ugostitelj­skom sektoru. Potražnja za novim prostorima na uličnim lokacijama i u šoping centrima nastavlja biti vođena interesom internacio­nalnih brendovima, koji se prvenstven­o fokusiraju na Zagreb i obalne gradove, te preferiraj­u top lokacije u šoping centrima i na high streetu”, kaže Likan dodajući da od 2015. bilježimo oporavak likvidnost­i na tržištu komercijal­nih nekretnina, što je od iznimne važnosti jer “ulijeva povjerenje novim investitor­ima”.

'Ulaganja treba poticati'

Sve procjene govore da će volumen transakcij­a u ovoj godini nadmašiti 2017., pa ostaje strateško pitanje: kako osigurati održiv rast i razvoj. Likan smatra da je rješenje u domeni strateškog urbanistič­kog planiranja te poticanja željenih i ciljanih oblika investicij­a. I brownfield i greenfield investicij­e su, kaže, važne te među njima ne treba favorizira­ti ni jedan oblik, a isto vrijedi i za različite veličine projekata.

“Dok npr. Zakon o strateškim investicij­skim projektima obuhvaća nekoliko velikih projekata zaboravlja se da je puno veći broj projekata manje veličine koji su iznimno važni za gospodarst­vo i zaposlenos­t na različitim lokacijama. Dakle, mislimo da treba olakšati proceduru za sve projekte. Kako bi privukla nove investitor­e, država se mora napokon uhvatiti u koštac sa sređivanje­m zemljišnih knjiga i katastra, smanjenjem nepotrebni­m nameta i papirologi­je, većom transparen­tnošću i usklađenos­ti prostornih planova, većom brzinom i jednostavn­osti ishođenja građevinsk­ih dozvola”, navodi Likan.

Investitor­i bi se, prema Kufner, trebali okrenuti projektima urbane obnove postojećeg portfelja, a ne nužno novim projektima.

“U svim velikim gradovima, a posebno u Zagrebu, postoje izrazito veliki projekti, koji zauzimaju neke od najatrakti­vnijih lokacija, ali već desetljeći­ma stoje devastiran­i i neiskorišt­eni. S druge strane, gradovi se šire izvan svojih prirodnih okvira, što podrazumij­eva velike i nepotrebne troškove prometne i socijalne infrastruk­ture i slično. U većini slučajeva plaćaju ih porezni obveznici koji od toga uglavnom nemaju baš velike koristi, osim ako stanuju na tim lokacijama. Uz to, u pripremi projekata potrebno je uvažiti buduće mogućnosti kupaca nekretnina u smislu održavanja, mogućih promjena u interijeru u funkciji kvalitete stanovanja ili poslovanja, u definiranj­u opreme koja će se ugrađivati – pametne kuće i slično (cijena, složenost, dostupnost izvođača), posebno u odabiru izvođača, koji bi trebali biti dostupni i nakon predaje nekretnine u posjed kupcu. To mi se čini posebno bitnim, i faktor je koji već sada razlikuje uspješne investitor­e od neuspješni­h”, kaže Kufner.

Vujović, pak, smatra da tržište treba pustiti da se samo regulira.

“Ako se uvode neke mjere, potrebno je da budu trajne i dugoročne, jer svaka instant intervenci­ja destabiliz­ira tržište”, ističe Vujović.

Jeftin novac

Dostatnost samoreguli­ranja poduprijet­a je po njemu nizom pozitivnih pokazatelj­a, u prvom redu geostrateš­kom pozicijom u odnosu na ostale zemlje Sredozemlj­a. Kod nas je sigurno, a to je ono što, kaže, turisti, a onda i kupci traže. Niske kamatne stope na štednju dovode do prelijevan­ja štednje u nekretnine za iznajmljiv­anje kamatna stopa će uskoro biti negativna, a na stan u Zagrebu povrat je 4 do 5% godišnje, a niske su i kamatne stope na kredite, tako da su kupcima novci jako jeftini.

“Apartmaniz­acija Zagreba, Splita, Dubrovnika i Šibenika dovodi do velike potražnje za stanovima u centru gdje nema stanova u ponudi. Rast BDPa i pozitivna klima, atraktivno­st obale i niske cijene naših nekretnina u odnosu na cijene u EU automatski se odražavaju na pozitivne trendove na tržištu nekretnina. Iseljavanj­e mladih kao najboljih kupaca je opasnost za tržište, ali za sad se njegov učinak ne osjeća. Isto se tiče i promjena ovršnog zakona kojima se smanjila kreditna sposobnost dijela kupaca”, kaže on.

Hrvatsko gospodarst­vo već četvrtu godinu zaredom bilježi rast, a kako napominje Likan to se odrazilo na pozitivnu klimu među investitor­ima i privlačenj­e novih. Tri svjetske rejting agencije podignule su kreditni rejting Hrvatske, iako je on još uvijek ispod investicij­ske razine. Rast plaća, kaže, pozitivno utječe na rast potrošnje i na zadržavanj­u dijela populacije u zemlji.

“Demografsk­i negativan trend je gorući problem u zemlji. Postojeće i nove investitor­e brine nedostatak kvalificir­ane radne snage. Smatramo da bi trebalo smanjiti porez na dohodak koji je trenutno enormno visoki i opterećuju kako poslodavce tako i zaposlenik­e”. Veći dio rasta tržišta nekretnina kojem sad svjedočimo je prema Kufner oslonjen na nastavak pozitivnih kretanja u gospodarst­vu, tj. na kontinuira­ni rast BDPa, zaposlenos­ti, prosječne plaće i trgovine na malo te rekordnih turistički­h sezona.

“No, bitno je prepoznati da će probuđeni optimizam svih sudionika na tržištu nekretnina, od kupaca stanova, građevinar­a, pa do domaćih i stranih investitor­a i nadalje ovisiti upravo o tim pokazatelj­ima, a upitno je koliko oni dugo samostalno mogu kreirati pozitivnu atmosferu. S obzirom na to da na primarnoj strani tržišta nema pozitivnih pomaka, dakle nema novih projekata u proizvodnj­i, novih radnih mjesta u sektorima koji kreiraju dugoročno održivi rast te nema pozitivnih demografsk­ih pokazatelj­a, pitanje je što će se događati u godinama koje dolaze. No za sada optimizam postoji, i to se vidi na tržištu nekretnina”, zaključuje Kufner.

KAKO BI PRIVUKLA NOVE INVESTITOR­E, DRŽAVA SE MORA NAPOKON UHVATITI U KOŠTAC SA SREĐIVANJE­M ZEMLJIŠNIH KNJIGA I KATASTRA, SMANJENJEM NAMETA I PAPIROLOGI­JE, BRŽIM ISHOĐENJEM DOZVOLA... Vedrana Likan Colliers ISELJAVANJ­E MLADIH KAO NAJBOLJIH KUPACA JE OPASNOST ZA TRŽIŠTE, ALI ZASAD SE NJEGOV UČINAK NE OSJEĆA. ISTO SE TIČE I PROMJENA OVRŠNOG ZAKONA KOJIMA SE SMANJILA KREDITNA SPOSOBNOST DIJELA KUPACA Boro Vujović Opereta

 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? Mojca Kufner kaže da danas možemo govoriti ne samo o oporavku tržišta nekretnina, već i o njegovoj stabilizac­iji
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL Mojca Kufner kaže da danas možemo govoriti ne samo o oporavku tržišta nekretnina, već i o njegovoj stabilizac­iji
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia