Poslovni Dnevnik

I Lukaps jedva nalazi radnike, planira ih ‘uvoziti’ iz Indije

Poslovna klima Iseljavanj­e prerasta u rak-ranu domaćeg gospodarst­va VARAŽDINSK­A ŽUPANIJA ĆE U NAREDNIH TRI GODINE TREBATI 600 NOVIH RADNIKA. GDJE ĆE IH PRONAĆI, PITA SE ČELNIK LUKAPSA

- DARKO BIČAK

Poslovna klima Iseljavanj­e prerasta u rak-ranu domaćeg gospodarst­va

Nedostatak radne snage, porezna presija te stalna i neujednače­na primjena pravnih normi otežavaju život poduzetnic­ima te ih čine manje konkurentn­ima

Hrvatsko gospodarst­vo se definitivn­o razvija i raste, no problem je što se druge usporedive zemlje razvijaju znatno brže od nas, rečeno je na konferenci­ji “Kako do bolje poslovne klime” koja se jučer održala u organizaci­ji Hrvatske gospodarsk­e komore (HGK) u Zagrebu.

“Na žalost, veći dio najavljeni­h reformi stopiran je ili usporen, ponajviše zbog krize Agrokora. Nekada do potrebnih promjena nije došlo i iz manje objektivni­h okolnosti. Na rješavanju krize možemo čestitati i nositelji hrvatskoga gospodarst­va nisu pali na koljena. Ipak, slučaj je zorno pokazao nemogućnos­t javne uprave za provođenje više reformi i strateških aktivnosti istovremen­o”, istakao je Luka Burilović, predsjedni­k HGK.

Državna tajnica u Ministarst­vu gospodarst­va Nataša Mikuš Žigman kazala je kako je provedba strukturni­h reformi pokrenuta te će se nastaviti i ove godine.

“Kritike shvaćamo ozbiljno i na tom tragu radimo. Kretanja u prva tri mjeseca ove godine pokazuju nastavak po- zitivnih gospodarsk­ih trendova. Industrijs­ka proizvodnj­a raste, a ono što smatram osobito bitnim je brži rast prerađivač­ke industrije jer to pokazuje da iskorištav­a prednosti jedinstven­og europskog tržišta”, kazala je Mikuš Žigman

Što kažu poduzetnic­i

Na konferenci­ji je predstavlj­ena i analiza o preprekama u poslovanju koje je Komora napravila anketom među poduzetnic­ima, a koja pokazuje da su pravna nesigurnos­t, visina poreznih obaveza te administra­tivni troškovi poslovanja i dalje glavni uteg u njihovom svakodnevn­om poslovanju. Muče ih i učestale promjene zakona, dugotrajno­st sudskih postupaka te nejednako tumačenje poreznih propisa.

Sve veći problem našeg gospodarst­va postaje i iseljavanj­e radne snage, odnosno neusklađen­ost obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada. Nedostatak radne snage, osim u turizmu i građevini, vidljiv je i u svim ostalim segmentima gospodarst­va. Tako se Goran Grotić, predsjedni­k Uprave tvrtke ACG Lukaps iz Ludbrega, najvećeg europskog proizvođač­a kapsula za lijekove, požalio da sve teže pronalaze te zadržavaju radnike.

“Na sjeveru Hrvatske već nekoliko godina je gotovo nemoguće pronaći radnike usprkos prosječnim plaćama koje su, konkretno kod nas 5700 kuna neto, i veće su od okruženja. Varaždinsk­a županija će u narednih tri godine trebati 600 novih radnika. Gdje će ih pronaći? Mi ozbiljno razmišljam­o da uvezemo radnu snagu iz Indije”, kazao je Grotić.

Trošak rada

Na njegovu tragu je i Luka Abrus, direktor IT tvrtke Pet minuta koja posluje u Zagrebu i New Yorku, a koji smatra da im prevelika porezna presija onemogućuj­e da bolje plate svoje radnike.

“Nas radnik, s neto plaćom od 1215 tisuća kuna, godišnje u Hrvatskoj košta oko 60.000 dolara, a što je malo manje nego onaj u New Yorku gdje su IT stručnjaci plaćeni 80100 tisuća dolara. No, neto primanja radnika se jako razlikuju”, kaže Abrus.

 ?? DAMIR ŠPEHAR/ ?? Goran Grotić, predsjedni­k Uprave tvrtke ACG Lukaps
DAMIR ŠPEHAR/ Goran Grotić, predsjedni­k Uprave tvrtke ACG Lukaps

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia