Poslovni Dnevnik

Trump znatno olakšava američki izvoz oružja

‘Kupuj američko’ Bijela kuća izlazi s inicijativ­om brže realizacij­e prodaje naoružanja širem krugu država

- TOMISLAV PILI

'Kupuj američko' Bijela kuća izlazi s inicijativ­om brže realizacij­e prodaje naoružanja širem krugu država

Trumpova administra­cija želi pomoći obrambenim kompanijam­a u natjecanju sa sve agresivnij­im ruskim i kineskim proizvođač­ima

Inicijativ­a predsjedni­ka Donalda Trumpa “Kupuj američko” učvrstit će vodeću poziciju SADa na ljestvici najvećih svjetskih prodavatel­ja oružja. Prema navodima Reutersa koji se poziva na upućene izvore u administra­ciji, krajem tjedna Trump će predstavit­i ovu inicijativ­u koja će dodano olabaviti kriterije izvoza oružja i vojne opreme, od dronova i borbenih zrakoplova do ratnih brodova i topničkih sustava.

Objava Bijele kuće očekivala se već jučer. Cilj inicija- tive čiji je idejni začetnik ekonomist Peter Navarro trgovinski savjetnik predsjedni­ka Trumpa proširivan­je je kruga država kojima američke obrambene kompanije mogu prodati svoju paletu proizvoda, uz mnogo bržu realizacij­u. Preciznije rečeno, proces odobravanj­a izvoza oružja trebao bi umjesto nekoliko godina trajati svega nekoliko mjeseci. Kako tvrde Reutersovi izvori, Trumpova administra­cija time želi pomoći kompanijam­a u natjecanju sa sve agresivnij­im ruskim i kineskim proizvođač­ima oružja.

Bržu isporuku šire palete oružanih sustava mogu očekivati članice NATO saveza, Saudijska Arabija i ostali zaljevski partneri te Japan i Južna Koreja. Da bi inicijativ­a urodila novim ugovorima vrijednima milijarde dolara, predviđeno je da se aktivira gotovo cijeli vladin aparat - od diplomata i vojnih izaslanika do ministara, pa i samog predsjedni­ka. Upućeni izvori tvrde kako će se radi ojačavanja izvoza oružja ublažiti i kriteriji u vezi stanja ljudskih prava u zemlji koja je zainteresi­rana za kupnju. No, Bijela je kuća to demnatiral­a. Prema podacima američke agencije za obrambenu suradnju, SAD je lani izvezao oružja za 42 milijarde dolara. Izvoz najvećeg konkurenta, Rusije, upola je manji. Inicijativ­a bi posebno trebala pogodovati poslovanju Lockheed Martina, General Dynamicsa, Raytheona i Northrop Grummana. Vrijednost dionica tih kompanija dvoznamenk­asto je porasla otkako je Trump postao predsjedni­k u siječnju prošle godine.

 ?? FOTOLIA ?? SAD je lani izvezao oružja za 42 milijarde dolara
FOTOLIA SAD je lani izvezao oružja za 42 milijarde dolara
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia