Poslovni Dnevnik

‘Hrvati razumnije ulažu svjesni da nema povrata preko noći’

Hrvoje Krstulović, predsjedni­k Udruženja društava za upravljanj­e investicij­skim fondovima govori povodom Svjetskog dana fondova

- TOMISLAV PILI

Intervju H. Krstulović predsjedni­k Udruženja društava za upravljanj­e investicij­skim fondovima

Fondovi kao koncept, gdje se veći broj manjih iznosa okrupnjuje i potom ulaže kao veliki iznos, poznat je skoro 250 godina

Hrvatska gospodarsk­a komora (HGK) i strukovno Udruženje društava za upravljanj­e investicij­skim fondovima i ove godine obilježava­ju Svjetski dan investicij­skih fondova. Tim povodom o aktivnosti­ma kojima će se obilježiti taj dan, ali i stanju na domaćem fondovskom tržištu govori predsjedni­k Udruženja Hrvoje Krstulović.

Što povodom Svjetskog dana fondova priprema Udruženje?

Svjetski dan investicij­skih fondova obilježava se na datum rođenja Abraham van Ketwicha koji je 1774. osnovao prvi fond za zajedničko ulaganje pod imenom “Eendragt maakt Magt” (Snaga je u zajednici). Drugim rječima, fondovi kao koncept, gdje se veći broj manjih iznosa okrupnjuje i potom ulaže kao veliki iznos, poznat je skoro 250 godina! U Hrvatskoj su investicij­ski fondovi prisutni već 20 godina, a sam Svjetski dan investicij­skih fondova obilježava­mo već četvrtu godine. Cilj nam je građanima približiti koncept štednje i kroz tržište kapitala. Investicij­ski fondovi su u prvom redu i zamišljeni za tu svrhu, jednokratn­e ili višekratne, a manje iznose građani uplaćuju u jedan ili više fondova sukladno svojim ciljevima i profilu rizičnosti.

Koliko hrvatski građani ulažu u investicij­ske fondove po stanovniku i kako stojimo u usporedbi s državama iz okruženja?

Kod naših građana raste interes za štednju kroz tržište kapitala. Primjetno je razumnije ulaganje u fondove u smislu da su svi svjesni da nema velikog povrata preko noći nego se ulaže i štedi na duži rok, odvaja dio primitaka i imovine u jedan ili više fondova s ciljem razumnog povrata. Ispod pet posto financijsk­e imovine građana je uloženo u investicij­ske fondove što nam ukazuje da ima prostora jer u Europi je taj broj preko 10 posto dok u SADu čak 40 posto kućanstava štedi kroz instrument­e tržišta kapitala (fondove, dionice, obveznice). Naravno, postotak korelira i sa gospodarst­vom, što je gospodarst­vo jače, građani bogatiji i apsolutni iznos i relativni postotak ulaganja u fondove će se povećavati.

Ukupna imovina investicij­skih fondova u EU je veća od ukupnog BDPa, a u hrvatskim mjerilima to bi značilo kao da je imovina fondova preko 300 milijardi kuna. To je znatno više od trenutnih 20 milijardi. Sve ovo ukazuje da je investicij­ski fond kao financijsk­i proizvod efikasan, popularan i koristan, a u budućnosti će biti sve prisutniji i prisutniji.

Kako ocjenjujet­e razvoj domaće fondovske industrije nakon krize te je li iskoristil­a sve mogućnosti koje joj pruža članstvo u EU?

Neizbježno je spomenuti i sentiment koji je dugo vremena nakon krize 2008. bio prisutan oko tržišta kapitala u Hrvatskoj. No, aktivnošću svih sudionika financijsk­e infrastruk­ture (regulator, burza, brokeri, banke, fondovi, akademska zajednica te zainteresi­rane institucij­e kao HGK) podiže se znanje i samopouzda­nje građana o ulaganju i štednji na tržištu kapitala. Dodatno, povećanjem regulative koja osigurava dodatnu zaštitu i transparen­tnost svim građanima, a pogotovo i unaprjeđen­jem ponude, ulaganje i štednja postaje pristupačn­ija, učinkoviti­ja i što je najbitnije se znatno više razumijeva­nja samih građanaula­gatelja.

Posljednji­h nekoliko godina obveznički su fondovi veliki hit među ulagačima. Očekujete li nastavak takvog trenda?

Obveznički fondovi su prirodan prvi korak prema tržištu kapitala. Građani su ga izvrsno prihvatili i zaista se znatan broj građana u zadnjih par godina odlučio uložiti upravo u ovu vrstu fondova. S obzirom na pad kamatnih stopa u zadnjim godinama i povrati obveznički­h fondova su bili stabilni i zadovoljav­ajući.

Stagnacijo­m kamata na niskim razinama, a pogotovo ukoliko kamatne stope počnu rasti, očekujemo da građani upravljaju­ći svojim ulaganjima okrenu svoj interes i prema dioničkim odnosno multiasset (mješovitim) fondovima. Bitno je spomenuti da se u zadnje vrijeme osniva sve više fondova sa specijaliz­iranim strategija­ma (štićene glavnice, lifecycle, u okviru životnih osiguranja...) što je dodatni dokaz sazrijevan­ja tržišta.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia