Poslovni Dnevnik

Na kraju 2. kvartala novo zaduženje

Marić najavio refinancir­anje

-

Krajem

drugog kvartala Hrvatska će opet na inozemno financijsk­o tržište s novim obveznički­m izdanjem, a potom i na domaćem. Time će se refinancir­ati dug koji po dospijeva u lipnju, a riječ je o šest milijardi kunske obveznice i Eurobondu teškom 750 milijuna eura. Najavio je to u intervjuu Reutersu ministar financija Zdravko Marić govoreći o stanju državnih financija i opsežnom planu reformi koji se upravo kroji u Banskim dvorima i trebao bi biti usvojen idućeg tjedna. Marić je i ovom prilikom govorio o mogućnosti daljnjeg zauzdavanj­a poreznih opterećenj­a u godini pred nama te po tom pitanju poručio “da detaljne analize upućuju na to da bi se ti rezovi mogli odnositi i na stopu PDVa”.

Najavivši da će u petak objaviti punu “krvnu sliku” državnih financija u 2017., ministar je istaknuo da će, prvi put od primjene EU metodologi­je, opći proračun države godinu završiti u suficitu. “Rezultat je to naših nastojanja da zauzdamo javnu potrošnju, a jače prihode iskoristim­o za rezanje javnog duga i poreznih opterećenj­a”, kaže Marić i ponavlja da Vlada u ovoj godini cilja na 2,5 do 3 postotnih poena niži dug koji je u 2017. pao na 78% BDPa te je u dvije godine smanjen za 5,8 postotnih poena.

Na pitanje o kritikama Europske komisije zbog neprovođen­ja reformi koje je Vlada sama najavila, odgovara:

“Nema sumnje da se moramo uhvatiti u koštac sa strukturni­m problemima. U godišnjem planu reformi fokus će biti na unapređenj­u investicij­ske klime te učinkovito­sti sektora zdravstva i javne uprave”.

 ?? L. STANZL/PIXSELL ?? Ministar financija Zdravko Marić
L. STANZL/PIXSELL Ministar financija Zdravko Marić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia