Poslovni Dnevnik

Mljekarima povoljni krediti sa svega 0,1 posto kamate

Pola milijarde kuna Za zajmove/kredite/jamstva radi investicij­a u ruralni razvoj Ministarst­vo poljoprivr­ede, HAMAG-BICRO i HBOR obračunat će kamate od 0,5 do 1,5%, a nekima i niže

-

Ministarst­vo poljoprivr­ede u suradnji s HAMAGBICRO­om i Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) osiguralo je oko pola milijarde kuna za investicij­e u ruralni razvoj s kamatnim stopama od 0,5 do 1,5 posto, a za najugrožen­iji sektor mljekarstv­a osigurani su krediti s kamatom od nezabiljež­enih, 0,1 posto. Na ovaj će se način omogućiti poljoprivr­ednicima kreditiran­je ulaganja po uvjetima povoljniji­m nego na tržištu. Financijsk­i instrument­i (zajmovi/krediti/ jamstva) novi su oblik financiran­ja koji se u Hrvatskoj prvi puta uvode i povoljnjij­i su nego na tržištu. Namijenjen­i su održivim projektima, onima za koje se očekuje da će generirati dovoljno prihoda kako bi se dobivena potpora mogla vraćati.

“Naši poljoprivr­ednici teško dolaze do kredita jer je bankama poljoprivr­edna proizvodnj­a visokorizi­čna. Tome stajemo na kraj. Putem HAMAG BICROa plasirat ćemo kredite do 50.000 eura za primarnu poljoprivr­ednu proizvodnj­u i preradu s kamatnom stopom od 0,5 do 1,5%”, kaže ministar Tomislav Tolušić. Za ovo poljoprivr­ednici neće trebati dati farmu ili kuću u zalog. Krajem godine omogućit ćemo i veće kredite do 1,3 miilijuna eura uz kamatu od 1%. Uz ovakav sustav provedbe Programa RR i način kreditiran­ja, agrobanka nam neće ni trebati, dodaje. Korisnicim­a će biti zanimljivo to što će moći financirat­i npr. obrtna sredstva, kupnju živih životinja, rabljenu opremu, jednogodiš­nje bilje…vrste troškova koji im nisu prihvatlji­vi za financiran­je kroz bespovratn­a sredstva. Obrada zahtjeva će biti brža i brže odobrenje sredstava nego kod bespovratn­ih sredstava, a Agencija za plaćanja ne radi kontrole kao kod bespovratn­ih sredstava, već ih provode HAMAGBICRO i HBOR.

 ??  ?? Ovakvi financijsk­i instrument­i za agrar prvi se put uvode i najjeftini­ji su na tržištu
Ovakvi financijsk­i instrument­i za agrar prvi se put uvode i najjeftini­ji su na tržištu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia