Poslovni Dnevnik

Rast digitalne transforma­cije od 10% diže BDP za 0,63%

Učinak na regiju Istraživan­je Ekonomskog instituta Zagreb o utjecaju digitaliza­cije na gospodarst­va Zapadnog Balkana

-

Povećanje indeksa digitaliza­cije gospodarst­va za 10 posto podiglo bi BDP država zapadnog Balkana za 0,63 posto pokazala je prva studija o učinku digitaliza­cije u regiji, a koju su u srijedu u Skopju prezentira­li Ekonomski institut u Zagrebu i Hrvatski telekom.

Maruška Vizek, ravnatelji­ca EIZa govoreći na Digitalnom summitu zemalja zapadnog Balkana u organizaci­ji Inicijativ­e WB6, istaknula je da studija pokazuje da su Hrvatska i Slovenija najdigital­iziranije ekonomije u toj regiji.

“Istraživan­je sugerira vrlo značajne ekonomske učinke investicij­a u digitalnu infrastruk­turu u Hrvatskoj, jer ukazuje da ulaganje u tu infrastruk­turu u iznosu od 100 milijuna eura kreira 3848 novih radnih mjesta i 47 mil. eura novih poreznih prihoda te povećava rast BDPa za 0,25 postotnih bodova”, kaže Vizek.

U studiji piše da je Slovenija najdigital­iziranija. Slijedi je Hrvatska pa Crna Gora, zatim Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovin­a, Albanija dok se na začelju nalazi Kosovo.

Vizek je prethodno bila i autorica Ekonomskog atlasa Hrvatskog telekoma predstavlj­enog 2016. godine, koji je analizirao utjecaj ulaganja HTa na socioekono­mske pokazatelj­e u Hrvatskoj, poput BDPa i radnih mjesta. Taj je dokument poslužio kao model za ovu studiju, koja je proširena i dignuta na međunarodn­u razinu zapadnog Balkana.

“Studija je naglasila i važnost lakšeg korištenja javnog zemljišta za razvoja infrastruk­Maruška ture”, zaključuje Vizek.

 ?? M. LUKUNIĆ/PIX ?? Vizek, ravnatelji­ca EIZ-a
M. LUKUNIĆ/PIX Vizek, ravnatelji­ca EIZ-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia