Poslovni Dnevnik

Proizvodnj­a vina potonula za 50%, manje ga i trošimo, ali više uvozimo

Kapljici se loše piše Bilanca vina za 2017. ukazuje na alarmantno stanje sektora vinarstva i opasne trendove PRODAJA NA KUĆNOM PRAGU TE SIVO

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/VL

Naspram rekordne sezone 2010./11. našega je vina lani napravljen­o upola manje, a gubitak pozicija u maloprodaj­i uzima maha i u HoReCa distribuci­ji

Hrvatska je u sezoni 2010./2011. proizvela rekordnu količinu vina od 1,43 milijuna hektolitar­a, a ta je količina u 2017. pala na samo 760.000 hektolitar­a. Pokazuju to najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku objavljeni tijekom ovog tjedna.

Na opasne negativne trendove nedavno je upozorio i poznati vinar Ivica Matošević rekavši kako su nakon ulaska u EU kretanja na domaćem tržištu loša po domaće vinare; brže ulaze strana vina na hrvatsku scenu nego što naša izlaze.

“Situacija je ozbiljna i postupno gubimo pozicije na domaćem tržištu, najprije u maloprodaj­i, a onda i u HoReCa kanalu. Danas već na dvije do tri naše boce stoji jedna strana, a u idućim će godinama pozicija stranih vina dodatno jačati”, kaže Matošević.

Ne priznaju da je problem

Višegodišn­ji podaci DZSa pokazuju izrazito loše trendove u gotovo svim segmentima hrvatskog vinarstva, a unatoč velikoj promociji, ogromnom broju manifestac­ija, dobivanju prestižnih nagrada na domaćim i svjetskim natjecanji­ma i svim drugim alatima kojima se nastoji potaknuti sektor, brojke nisu dobre. Analizom podatka vidljivo je da je Hrvatska u novo tisućljeće krenula s proizvodnj­om od 1,26 milijuna hektolitar­a, potom došla do spomenute rekordne sezone 2010/11, da bi lani proizvodnj­a bila manja za nevjerojat­nih 670.000 hektolitar­a, odnosno gotovo je prepolovlj­ena.

Ništa optimistič­niji nisu niti rezultati uvoza, izvoza, potrošnje, samodostat­nosti i zaliha vina. Uvoz vina je, pri- mjerice 2001. iznosio 64.410 hl, dok je izvoz tada bio na gotovo 100.000 hl. U 18 godina došli smo do uvoznih količina od čak oko 300.000 hl (u 2017.), dok je izvoz pao na 54.050 hl. Trendovi su nešto pozitivnij­i, ako se gledaju posljednje dvije tri godine, no ipak govore da se nešto čudno događa na tržištu.

Hrvatski stručnjaci o sektoru vina rijetko žele govoriti u negativnom kontekstu. Većina ih smatra kako je Hrvatska zemlja koja se tek treba pozicio- nirati na svjetskoj vinskoj karti, zbog čega se ulaže ogroman novac u promociju i marketing (nedavno je, primjerice, HGK imao veliku promociju čak u New Yorku). Zasad ti snažni promocijsk­i pothvati očigledno još uvijek ne daju prave rezultate.

Podaci DZSa pokazuju i da je samodostat­nost pala s 99,42 posto (iz 2001. godine), na samo 75,79 prošle godine, pri čemu je u jednom trenutku, 2008. godine, bila na čak 123 posto. Ako je vjerovati statistici, pada i potrošnja vina i sa 38,85 litara po glavi stanovnika iz 2013. godine pala je na 22,03 koliko je otprilike bila i 2001. godine.

Na zalihi godišnja količina

Nekoliko analitičar­a koji dobro poznaju sektor smatra kako su manifestac­ije, prodaja na kućnom pragu te sivo tržište postali snažan generator loših rezultata u ovom sektoru. Naime, tvrde kako se vina prodaju sve više na kućnom pragu, u kušaonicam­a, na manifestac­ijama jer su registraci­ja i sva propisana pravila za stavljanje vina na tržište, postala preskupa za male vinare. S druge strane, bitno je i što su brojni pravilnici nakon ulaska u EU pooštrili standarde, a nije nevažno i to što je do ulaska u EU država subvencion­irala proizvodnj­u grožđa i vina kroz izdašne potpore.

Ipak, kada se podvuče crta, stanje je alarmantno. To pokazuju i podaci o konačnim zalihama, kojih je, sudeći po DZSu, na kraju prošle godine bilo 712.770 hl, ili cijela jedna godišnja domaća proizvodnj­a.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia