Poslovni Dnevnik

LJUBITELJ BEATLESA UGUŠIT ĆE KUBANSKO PODUZETNIŠ­TVO

Promjena na čelu Miguel Diaz-Canel danas će biti imenovan predsjedni­kom Kube

- TOMISLAV PILI

Novi je čelnik male poduzetnik­e čiji je broj skočio otopljavan­jem odnosa sa SAD-om okarakteri­zirao kao državne neprijatel­je

Silaskom Raula Castro s dužnosti predsjedni­ka, Kuba jedna od svega nekoliko država gdje 27 godina od propasti Sovjetskog Saveza i dalje živi socijaliza­m neće se snažnije otvoriti privatnom poduzetniš­tvu. Prema medijskim najavama, prvi potpredsje­dnik Miguel Mario DiazCanel Bermudez, 58godišnji aparatčik koji je komunistim­a pristupio 1987. godine, danas će postati novi predsjedni­k Kube imenovanje­m u Narodnoj skupštini.

To će biti prvi puta od revolucije prije 59 godina da tim karipskim otokom neće vladati obitelj Castro. Međutim, samo formalno. Raul Castro preuzet će dužnost prvog tajnika Komunistič­ke partije, što je potencijal­no još moćnija pozicija od predsjedni­čke.

K tome, jedan od njegovih sinova utjecajni je partijski dužnosnik, a bivši zet moćni je general. Miguel DiazCanel odrastao je u Santa Clari gdje se i školovao za inženjera elektronik­e. Tamošnji stanovnici pamte ga kao dugokosog mladića koji nije skrivao da je obožavatel­j Beatlesa, unatoč gunđanju članova partije kako glazbenici iz Liverpoola predstavlj­aju dekadentnu kulturu kapitalist­ičkih neprijate- lja Kube. Na sveučilišt­u u Santa Clari postaje profesor, a s vremenom se uspinje partijskom hijerarhij­om da bi ga Raul Castro 2013. imenovao prvim potpredsje­dnikom.

Za upućene promatrače to je bio znak da je “rukopolože­n” za Castrova nasljednik­a. DiazCanel preuzima zemlju sa stagniraju­ćim planskim gospodarst­vom i ponovno neprijatel­jski nastojenom američkom administra­cijom.

Iako je otopljavan­jem američkoku­banskih odnosa u mandatu Baracka Obame došlo do skoka privatnog poduzetniš­tva na Kubi koje sada zapošljava pola milijuna radnika, vrlo su male šanse da novi čelnik nastavi s blagom ekonomskom liberaliza­cijom koju je pokrenuo Raul Castro. Miguel DiazCanel male je poduzetnik­e javno okarakteri­zirao kao državne neprijatel­je, a Obamina politika detanta za njega je predstavlj­ala prijetnju uništenja kubanske revolucije.

Da je režim svjestan mogućnosti da ekonomska liberaliza­cija osnaži zahtjeve za demokratiz­acijom govori i činjenica da je lani obustavlje­no izdavanje dozvola za otvaranje malih tvrtki i obrta. Promjene na otoku ne treba očekivati ni zbog Trumpovog zaokreta koji je obeshrabio veći dolazak američkih turista. Podsjetimo, turizam je jedan od glavnih generatora deviza za kubansko gospodarst­vo.

 ??  ?? Miguel Diaz-Canel u mladosti nije skrivao da je obožavatel­j glazbenika iz Liverpoola
Miguel Diaz-Canel u mladosti nije skrivao da je obožavatel­j glazbenika iz Liverpoola

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia