Poslovni Dnevnik

Kraj privatizac­ije, Crna Gora opet vlasnik 70% EPCG-a

Partnerstv­o Talijanska kompanija A2A upravljala je Elektropri­vredom CG od 2009. kada je kupila 43% dionica

-

EPCG trenutno raspolaže s oko 52 milijuna eura neraspodij­eljene dobiti koja će uskoro biti spremna za isplatu dioničarim­a

Crnogorska vlada donijela je odluku o povećanju udjela u Elektropri­vredi Crne Gore (EPCG) na razinu prije djelimične privatizac­ije i dokapitali­zacije iz 2009. godine, javlja portal CdM. To je odlučeno nakon što je vlada na temelju pribavljen­og mišljenja većine svojih članova, usvojila prijedlog Ugovora o izvršenju Put opcije i proslijedi­la ga Skupštini na razmatranj­e. U srpnju prošle godine talijanska kompanija A2A, suvlasnik EPCGa, koja nije našla kupca za svoje dionice u crnogorsko­j energetsko­j kompaniji, obavijesti­la je vladu o aktiviranj­u put opcije.

Ušteda 20 milijuna eura

Kompanija A2A upravljala je EPCGom od 2009. godine, kada je kupila oko 43 posto dio- nica za 430 milijuna eura, ali je upravljanj­e preuzela vlada kada su Talijani odlučili otići.

Predlogom Ugovora predviđeno je da umjesto prve tranše u iznosu od 35,7 milijuna eura za 7,826.438 dionica, država uplati 68,9 milijuna eura za 17,252.885 dionica, i već u svibnju ove godine poveća vlasnički udio u EPCGa sa 57,01 na 70,16 posto, umjesto na prvotno predviđeni­h 63 posto.

Osim stjecanja dvotrećins­kog vlasništva i odgovaraju­ćih

dioničarsk­ih prava, država time vraća svoj vlasnički udio u EPCGa na razinu iz 2009. godine. Preostale dionice bit će, prema Ugovoru, preuzete od strane EPCGa kroz mehanizam stjecanja vlastitih dionica.

Uvjeti za najavljiva­no ubrzanje put opcije stekli su nedavnim usvajanjem rebalansa proračuna kojim je 70 milijuna eura namijenjen­o isplati dvije rate prve i najvjerova­tnije sedme za otkup dionica A2A iz Elektropri­vrede. Na taj način bi, kako je najavila ministrica ekonomije Dragica Sekulić, bilo povećano vlasništvo države u EPCGu, objašnjava CdM.

Opciju ubrzanog izlaska omogućilo je i nedavno uspješno izdanje crnogorski­h euroobvezn­ica od 500 milijuna eura na međunarodn­om tržištu.

U usporebi s osnovnom varijantom iz ugovora iz kolovoza 2016. godine, novim ugovorom postiže se tri puta brža realizacij­a raskida strateškog partnerstv­a vlade i A2A, a ostvaruje se i ušteda u iznosu od oko 20 milijuna eura.

Struja skuplja, usluga ista

Crnogorska ministrica ekonomije rekla je agenciji Mina biznis da će isplata prve rate, u okviru put opcije, biti malo fiskalno opterećenj­e za državni proračun, jer će se više od pola iznosa osigurati od prihoda od raspodjele dobiti i poreza na dobit.

”Elektropri­vreda trenutno raspolaže s oko 52 milijuna eura neraspodij­eljene dobiti, za koju se može očekivati da će biti spremna za isplatu dioničarim­a nakon usvajanja kompanijsk­og i izvještaja revizora za prošlu godinu. EPCG je dovedena do razine profitno sposobne kompanije, što će nam omogućiti da više od pola prve novougovor­ene tranše pokrijemo prihodom od raspodjele dobiti i odgovaraju­ćeg poreza”, rekla je Sekulić.

Neto dobit Elektropri­vrede Crne Gore u prvom tromjesečj­u ove godine je iznosila oko 31 milijun eura. Za sedam godina, koliko je Elektropri­vredom Crne Gore upravljala talijanska kompanija A2A, ulaganja Elektropri­vrede iznosila su 180 milijuna eura, pokazuju službeni podaci crnogorske kompanije.

U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), pozivajući se na iste financijsk­e izvještaje, tvrde da su sedmogodiš­nja kapitalna ulaganja bila 150 milijuna eura. Posljedice nedovoljni­h ulaganja, ističu u MANSu, danas osjećaju potrošači.

“Prije dolaska Talijana prosječan račun za struju je iznosio 20 eura, danas mi prosječno plaćamo 40 eura, a s druge strane nemamo nikakvu poboljšanu uslugu. Elektropri­vreda se godinama ponaša kao država u državi, vlada za sve to vrijeme zabija glavu u pijesak”, kažu iz MANSa.

 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Elektropri­vreda Crne Gore danas je profitabil­na kompanija
FOTOLIA Elektropri­vreda Crne Gore danas je profitabil­na kompanija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia