Poslovni Dnevnik

Banke u Srbiji u plusu čak 500 milijuna eura

Dobit raste Kamate pale, ali je lani zabilježen najbolji rezultat bankarskog sektora u posljednji­h deset godina

-

Banke u Srbiji ostvarile su prošle godine dobit veću od 60 milijardi dinara, što je oko 500 milijuna eura, a to je najbolji rezultat u posljednji­h deset godina, odnosno od početka svjetske ekonomske krize, i ostvaren je unatoč snažnom padu kamata, piše Politika.

Najveću dobit, od 12 milijardi dinara, ostvarila je AIK banka, Miodraga Kostića. Ona je za godinu dana dobiti goto- vo utrostruči­la, čime je s četvrtog mjesta u 2016. godini izbila na prvo u 2017. godini. Banca Intesa bila je na drugom mjestu po dobiti, prošle godine zaradila je 11,8 milijardi dinara, što je za 20 posto više nego 2016. godine.

Na trećem mjestu je Komercijal­na banka, koja je prethodne dvije godine predvodila popis banaka s najvećim gubicima. Sada pozitivno posluje, i to s dobiti od čak 8,1 milijardu dinara. Na četvtrom mjestu je Societe Generale, koja je također znatno povećala dobit za čak 83,37 posto. UniCredit banka i Raiffeisen Banka imale su gotovo jednaku dobit, od 6,6 milijardi dinara.

Direktna banka, koja je kupila dvije male banke KBM banku i Findomesti­c i tek će se integrirat­i u Piraeus banku, također je imala visoku dobit nakon gubitka u 2016. Addico banka, nasljednic­a Hypo banke, minus od 1,2 milijarde dinara iz 2016. pretvorila je lani u jednako velik plus.

 ?? PD ?? Prošle godine najveću dobit ostvarila je AIK banka
PD Prošle godine najveću dobit ostvarila je AIK banka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia