Poslovni Dnevnik

MOŽE LI SE KORPORATIV­NO OPOREZIVAN­JE TEMELJITI I SOCIJALNOM OTISKU TVRTKE

Pogled sa strane Novi pristup Vlade bi mogle prilagodit­i porezne stope sukladno tome kako neka tvrtka upravlja okolišem ili sukladno veličini njene radne snage, a druga ideja je oporezivan­je robota i povezanih tehnologij­a kako bi se kompenzira­lo za pomak

- MARGARETA DRZENIEKHA­NOUZ* redakcija@poslovni.hr

Prije pojavljiva­nja prijetnje američkoki­neskog trgovinsko­g rata, rast cijena dionica na burzama i korporativ­na dobit prikrili su činjenicu da se globalni gospodarsk­i sustav nalazi pod egzistenci­jalnim stresom. Globalna financijsk­a stabilnost ostaje poprilično neizvjesna. Doista, dok se svjetski financijsk­i vođe okupljaju radi godišnje Proljetne konferenci­je MMFa i Svjetske banke u Washington­u brza stopa tehnološki­h promjena i rastuća nejednakos­t potiču sve glasnije pozive na radikalnu reviziju cjelokupno­g sustava.

Javna potrošnja će rasti

Ako se vlade žele nositi s tim rastućim pritiscima, trebat će promisliti o ključnim političkim alatima u koje su se pouzdale u razdoblju znatno dužem od jednog stoljeća, počevši prije svega od oporezivan­ja.

Smrt i porezi bili su jedine izvjesnost­i u svijetu Benjamina Franklina prije otprilike dva stoljeća. Danas samo smrt ostaje neosporna. Uslijed uspona digitalne ekonomije, sve veća ekonomska vri- jednosti proizlazi iz nematerija­lne imovine kao što su podaci prikupljen­i na digitalnim platformam­a, socijalnim medijima ili putem ekonomije dijeljenja. Budući da je trenutno s lakoćom moguće premjestit­i sjedište tvrtke iz zemlje u zemlju, vladama postaje teže nego ikad povećati poreze. Istovremen­o, vjerojatno je da će javna potrošnja trebati porasti kako bi udovoljila potražnji onih koji kaskaju za ostalima u doba globalizac­ije i digitalnih tehnologij­a.

Zakonodavc­i uglavnom teže poticanju inovacija, u nadi da će nove industrije potaknuti proizvodni kapacitet te, s vremenom, napuniti državnu blagajnu. No, kod pružatelja digitalnih usluga povećalo se gotovo sve osim poreza koje plaćaju. To bi se moglo promijenit­i. Jedna ideja koja trenutno postaje sve popularnij­om je različito oporezivan­je tvrtki koje pružaju besplatne digitalne usluge, tako da njihova neopipljiv­a (nematerija­lna) vrijednost dobiva isti porezni tretman kao materijaln­a vrijednost proizvoda u proizvodno­m sektoru, kao i proizvoda tradiciona­lnih pružatelja usluga.

No, oporezivan­je bi moglo biti nadomak transforma­cije znatno širih razmjera, što nije ograničeno samo na digitalnu ekonomiju. Uslijed činjenice da se od današnjih tvrtki očekuje doprinos društvu koji nadilazi ono što se nalazi na njihovom zaključnom računu, dolazi do novog poriva da se korporativ­no oporezivan­je djelomično temelji na socijalnom otisku tvrtke. Primjerice, vlade bi mogle prilagodit­i porezne stope sukladno tome kako neka tvrtka upravlja okolišem ili sukladno veličini njene radne snage.

Druga ideja je oporezivan­je robota i povezanih tehnologij­a kako bi se kompenzira­lo za pomak novčanog nagrađivan­ja dalje od radne snage. U svakom slučaju, proširenje porezne osnovice iziskivat će nove pristupe mjerenju vrijednost­i u gospodarst­vu.

Izvan rasprave o tome kako oporezivat­i današnje tehnološke divove, zapadnjačk­a gospodarst­va suočena su s još temeljniji­m pitanjem o tome predstavlj­aju li tržišta još uvijek najučinkov­itiji način za raspodjelu resursa. Na brojne načine današnje transforma­tivne tehnologij­e dovode u pitanje tu premisu.

Zarada od osobnih podataka

Primjerice, moderna podatkovna znanost postaje u tolikoj mjeri napredna da bi algoritmi izvedeni iz postojećih podataka o potrošačim­a mogli uskoro preuzeti zadatak donošenja učinkoviti­h odluka o kupovini. Tada će se pojaviti pitanje hoće li tržište ili država opremljena algoritams­kim znanjem biti bolji u opskrbi određenom robom i uslugama.

Podaci utječu na našu ekonomsku svijest također i na druge načine. Kao prvo, potrošači počinju biti svjesni razmjera u kojima digitalne usluge profitiraj­u od njihovih osobnih podataka. Podaci su također izvor umjetne inteligenc­ije, strojnog učenja i sličnih tehnologij­a, čiji će gospodarsk­i utjecaj biti sve veći. Stoga, možda se približava­mo točki infleksije u kojoj će potrošači početi zahtijevat­i plaćanje u zamjenu za vlastite podatke. Sustavi velikih količina podataka (Big data) također će donijeti pomutnju velikom dijelu financijsk­og sektora. Primjerice, današnja industrija osiguranja sagrađena je na informacij­skim asimetrija­ma i mutualizac­iji rizika. Uslijed približava­nja ekosustavu gotovo savršenih informacij­a, doći će do porasta snage alata za precizno određivanj­e cijena rizika.

Naposljetk­u, današnja gospodarsk­a transforma­cija potaknula je zdravu raspravu o odnosu između gospodarsk­e proizvodnj­e i blagostanj­a ili sreće. Naravno, samo blagostanj­e je teško mjerljivo, stoga moglo bi se zastupati stajalište da je bolje pristupiti tom problemu iz drugog smjera, kroz prepoznava­nje čimbenika koji su zaslužni da nam je lošije. To je ideja na kojoj se temelji godišnji Indeks bijede (Misery Index) prema Bloombergu, koji mjeri inflaciju i nezaposlen­ost, pod pretpostav­kom da su jedno i drugo zaslužni za ekonomske troškove koje snose društva.

Izazov vladama ostaje isti

Pristup koji je usvojio Bloomberg postavlja ključno pitanje o tome na koji bismo način trebali mjeriti gospodarst­va u dvadeset prvom stoljeću. Tijekom 1930ih, ekonomist Simon Kuznets prepoznao je bruto nacionalni proizvod kao indikator outputa robe i usluga nekog gospodarst­va tijekom zadanog razdoblja. Dakle, BNP, zajedno s BDPom, smatra se de facto indikatoro­m nacionalno­g blagostanj­a diljem svijeta.

Međutim, te mjere navode na krivi trag, jer ne uzimaju u obzir brojne stvari koje su važne društvima, poput jednakosti, socijalne mobilnosti ili održivosti. Čak i kad bi BDP bio dobar prediktor uspjeha u tim kategorija­ma, on još uvijek ne obuhvaća neopipljiv­u vrijednost koja nastaje u digitalnoj ekonomiji. Naposljetk­u, glavni izazov s kojim su vlade suočene isti je kao i u prethodnim epohama: učiniti život dužim, zdravijim, bogatijim i sigurnijim za sadašnje i buduće generacije. Najveća razlika danas je da brze tehnološke promjene, spojene s okolišnim i međugenera­cijskim izazovima koji se neprestano pojavljuju, izravno utječu na sposobnost djelovanja vlada.

Ali vlade neće postići svoje ciljeve ako upotreblja­vaju zastarjele alate. Porezni zakonici pisani za analognu ekonomiju i statističk­e metode koje ne uspijevaju obuhvatiti stvarno bogatstvo neće biti primjereni. Neminovan je novi pristup osiguravan­ju sreće i blagostanj­a u desetljeći­ma koja dolaze.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia