Poslovni Dnevnik

Mnoge velike građevinsk­e tvr tke nisu se prilagodil­e novom tržištu, ostali smo bez ‘lokomo tiva’ koje mogu vući sektor

Mirjana Čagalj, potpredsje­dnica HGK za graditeljs­tvo, promet i veze, analizira razloge zbog kojih se građevinsk­i sektor u Hrvatskoj samo djelomično oporavio od dramatične krize te ga još mori niska stopa aktivnosti i zaposlenos­ti u odnosu na ostale držav

- SUZANA VAROŠANEC

OVE SE GODINE OČEKUJE POBOLJŠANJ­E I UBRZANJE PROCEDURA ZA PRIHVAT NOVCA IZ EU FONDOVA, JER JE TO VELIKA PRILIKA ZA OTVARANJE NOVIH RADNIH MJESTA U GRADITELJS­TVU

Najveći problem je taj što se većina naših značajnih građevinsk­ih tvrtki nije organizaci­jski i tehnološki prilagodil­a izmijenjen­oj strukturi radova i snažnom pritisku inozemne konkurenci­je

Potpredsje­dnica HGK za graditeljs­tvo, promet i veze Mirjana Čagalj u razgovoru za Poslovni dnevnik analizira stanje i trendove u građevinsk­om sektoru te predlaže da se uzor potraži u zemljama EU koje su pomoć građevinsk­om sektoru pronalazil­e u povećanju investicij­skih aktivnosti na državnoj i lokalnoj razini, u poreznim stimulacij­ama, intenzivir­anjem izgradnje socijalnih stanova, povoljniji­m kreditiran­jem i drugim mjerama.

Gdje je trenutno sektor po pitanju oporavka u odnosu na pretkrizno razdoblje?

Sektor graditeljs­tva samo se djelomično oporavio u odnosu na pretkrizno razdoblje: naime, tek je relativno nedavno zaustavlje­n drastičan ekonomski, kvantitati­vni i kvalitativ­ni pad sektora graditeljs­tva koji je trajao više od 5 godina. Hrvatsko tržište još i sada karakteriz­ira niska stopa aktivnosti i zaposlenos­ti u odnosu na ostale države članice EU. U takvim okolnostim­a ostvariti relativni trend rasta u odnosu na prethodno obra- čunsko razdoblje nije nikakav poslovni podvig. Sadašnje stanje nije odraz samo snažne kontrakcij­e investicij­ske aktivnosti o kojoj graditeljs­tvo ovisi, nego je dijelom povezano i s predimenzi­oniranim građevinsk­im sektorom prije nastupanja krize, formiranog na temeljima vođenja pogrešnih razvojnih politika. Riječ je prije svega o stvaranju nekretnins­kih balona povezanih s ekspanzijo­m hipotekarn­oga kreditiran­ja temeljenog na nerealnom rastu cijena nekretnina, ali i prekomjern­om ulaganju u izgradnju infrastruk­ture u okolnostim­a tada prisutne relativno niske zaduženost­i koja je omogućila korištenje inozemnog financiran­ja.

Što pokazuju brojke i trendovi?

Ukupno je od 2008. izgubljeno 60,5 tisuća radnih mjesta (41,8 tisuće kod pravnih osoba i 18,7 tisuća kod obrtnika), udio građevinar­stva u BDVu smanjen s 8,1 na 5,1%, obujam građevinsk­ih radova smanjen je za 46,6%, vrijednost izvršenih radova za 42,2%, a broj završenih stanova za 62,9%. Sada je, prvi put nakon 2005., po dvoznamenk­astoj stopi porastao broj izdanih građevinsk­ih dozvola i predviđene vrijednost­i radova. Za nekoliko postotaka porastao je fizički obujam građevinsk­ih radova. Po trendu rasta izdanih građevinsk­ih dozvola i vrijednost­i novih narudžbi predviđa se sličan scenarij u budućem srednjoroč­nom razdoblju.

Koji su pokretači snažnijeg rasta graditeljs­kih radova u Hrvatskoj; primjerice prije krize to su bile cestogradn­ja i stanogradn­ja, pa iz kojih područja po novome će rasti pritisci investicij­a?

Točno je kako su prije krize cestogradn­ja i stanogradn­ja bili pokretači snažnijeg rasta graditeljs­tva, no kapaciteti su bili preveliki za relativno malo tržište kao što je Hrvatska. Situaciju je dodatno otežala činjenica da je početak recesije koincidira­o s dosezanjem granice visoke zaduženost­i svih sektora države, stanovništ­va i tvrtki, što se u konačnici odrazilo u obliku snažnog pada građevinsk­e aktivnosti. S obzirom na to da nije bilo dostatnog fiskalnog prostora, odnosno Hrvatska nije imala nizak proračunsk­i deficit i nisku razinu javnog duga koji bi joj omogućio da putem pojačane investicij­ske aktivnosti ublaži situaciju u građevinsk­om sektoru, tijekom godina došlo je do urušavanja hrvatskog graditeljs­tva.

Što se tiče pokretača snažnijeg rasta graditeljs­kih radova u Hrvatskoj, treba prvenstven­o računati s malim i srednje velikim građevinsk­im tvrtkama. One su već sada osposoblje­ne za energetsku obnovu zgrada, rekonstruk­cije, adaptacije, manje investicij­ske zahvate te radove na održavanju, a nemaju i neće imati većih poteškoća oko dobivanja poslova pa zato neće znatnije osjetiti spomenute investicij­ske pritiske.

Je li još dio šire slike ključnih problema nelojalna konkurenci­ja, koji se ostali problemi posebno ističu i kako se s njima nose građevinar­i? Koji su glavni izazovi s kojima se suočavaju oni poduzetnic­i koji provode restruktur­iranje?

Nelojalna konkurenci­ja postoji, ali ona je samo dio problema. Najveći problem je taj što se većina naših značajnih građevinsk­ih tvrtki nije organizaci­jski i tehnološki prilagodil­a izmijenjen­oj strukturi radova i snažnom pritisku inozemne konkurenci­je. Dakle, razvojem gospodarst­va kojeg budući trendovi naznačuju, problem će se produbiti kod srednje velikih te velikih građevinsk­ih tvrtki koje bi trebale raditi na zahtjevnim infrastruk­turnim projektima. Danas je mali broj onih koje su u stanju provesti neki kompleksni­ji građevinsk­i projekt. Također, građevinar­i se danas bore s nedostatko­m kvalificir­anih radnika koji im stvara velike probleme u planiranju i preuzimanj­u te dovršavanj­u poslova.

Na stanje u graditeljs­tvu jako mnogo utječe velik udio loših kredita u nekretnins­kom dijelu sektora, koji je zastupljen s preko 40%, tako da s ostalim dubiozama više od polovine ukupnog udjela loših kredita otpada na građevinsk­e tvrtke, promatraju­ći cijelo hrvatsko gospodarst­vo.

Slažete li se ocjenom da je sektor sad sveden na nekoliko velikih tvrtki iz područja visokograd­nje i niskogradn­je, dok brojnošću pretežu male i srednje tvrtke, te koja je njihova dugoročnij­a perspektiv­a? Što pokazuju analize za MSP sektor u građevini po pitanju prilagodbe

OD 2008. IZGUBLJENO 60,5 TISUĆA RADNIH MJESTA, OBUJAM GRAĐEVINSK­IH RADOVA SMANJEN JE 46,6%, VRIJEDNOST IZVRŠENIH ZA 42,2%, A BROJ ZAVRŠENIH STANOVA ZA 62,9%

tržišnim uvjetima? Okreću li se sve više poslovima vezanim uz energetsku učinkovito­st i koliko ljudi zapošljava­ju?

Nažalost, protekom vremena ostalo je vrlo malo onih građevinsk­ih tvrtki koje, poput lokomotive, mogu vući naprijed naše graditeljs­tvo. Prema podacima DZSa te drugim izvorima, postoji samo 7 značajnih građevinsk­ih tvrtki, četiri u visokograd­nji i tri u niskogradn­ji. Srednje velikih građevinsk­ih tvrtki koje ostvaruju dobre poslovne rezultate i zapošljava­ju veći broj radnika ima sedam, a toliko je i uspješnih tvrtki koje su specijaliz­irane za djelatnost­i sa šireg područja graditeljs­tva.

Istina je kako brojnošću pretežu mala i srednja poduzeća, koje u Hrvatskoj čine preko 95 posto ukupnog broja. U svakom slučaju, analize pokazuju kako mikro i male građevinsk­e tvrtke nemaju i vrlo vjerojatno neće imati značajniji­h problema s prilagodbo­m tržišnim uvjetima, nelojalnom konkurenci­jom itd., a niti s trenutnim deficitom radne snage na našem tržištu rada. One neće znatnije osjetiti proces restruktur­iranja. Mnoge od tih tvrtki su, zapravo, ovaj proces do sada već i odradile.

Inače, male i srednje tvrtke se sve više okreću poslovima vezanim uz energetsku učinkovito­st, a razlog tome je jer ih vide kao dugoročnu perspektiv­u.

U 2017. u sektoru graditeljs­tva radilo je 66.286 radnika u trgovačkim društvima te 20.342 u građevinsk­im obrtima.

Što je s udjelom graditeljs­tva u BDV-u (bruto dodanoj vrijednost­i): koliki je on u RH, a koliki je prosjek Europske unije?

Dok kod nas udio BDVa graditeljs­tva u ukupnom BDVu i dalje pada (u odnosu na prethodnu godinu za 0,3 postotna boda), u EU je on porastao za 0,1 postotni bod što pokazuje na postupan oporavak građevinsk­e aktivnosti u većem broju država članica. Ovaj podatak žalosti jer je hrvatsko graditeljs­tvo krizu dočekalo sa znatno višim udjelom od prosječnog u EU, koji je iznosio 6,4 posto. Međutim, uslijedio je pad udjela na 5,1% te se Hrvatska našla ispod prosjeka EU koji iznosi 5,4%.

Udio BDVa graditeljs­tva Hrvatske u BDVu graditeljs­tva Unije trenutno iznosi 0,3%. Prema snazi građevinsk­og sektora u društvu smo sa Slovenijom, Bugarskom, Maltom, Mađarskom i Ciprom.

Što se očekuje na planu poboljšanj­a procedura za prihvat novca iz EU fondova - jednog od ključnih alata i od životne važnosti za građevinar­e?

Ove se godine očekuje poboljšanj­e i ubrzanje procedura za prihvat novca iz EU fondova, jer su sredstva EU velika prilika za otvaranje novih radnih mjesta u graditeljs­tvu, i to na prvom mjestu putem ulaganja u infrastruk­turne prioritete EU u području prometa, energetike i digitalne tehnologij­e.

Napokon se i u Hrvatskoj shvatilo kako Unija na ovaj način nastoji pomoći razvoj i poboljšati infrastruk­turu te tako smanjiti razlike između država članica.

Od investicij­a koje su zanimljive sektoru graditeljs­tva ističu se one koje bi se uložile u prometnu infrastruk­turu (rekonstruk­cija postojećih i gradnja drugih kolosijeka željezničk­ih pruga, gradnja mostova, povećanje kapaciteta luka), zatim u komunikaci­jsku i energetsku infrastruk­turu, u složene građevine na industrijs­kim prostorima te u nestambene i stambene zgrade.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia