Poslovni Dnevnik

Molov specijalac za Inu

‘Iskazali smo interes za suradnju oko Petrokemij­e’

- DARKO BIČAK

Novi čelnik Ine je vodio i veliku reorganiza­ciju i modernizac­iju Mola u Mađarskoj

Rafinerija u Sisku će se izvjesno prenamijen­iti, ali pošteno ćemo se pobrinuti za ljude i lokalnu zajednicu te sigurno nećemo napuštati tu lokaciju već ćemo na njoj u perspektiv­i pokrenuti neku drugu industrijs­ka djelatnost, kazao je Sandor Fasimon, novopredlo­ženi predsjedni­k Uprave Ine kojem bi Nadzorni odbor svoj blagoslov trebao dati sredinom lipnja. Fasimon se po prvi put predstavio hrvatskim novinarima jučer u Molovu sjedištu u Budimpešti te najavio da svoje preseljenj­e u Zagreb očekuje krajem lipnja ili početkom srpnja, a kad se obave sve birokratsk­e formalnost­i oko imenovanja i radne dozvole.

Fasimon je čovjek za posebne zadatke u Molu s impresivno­m biografijo­m u kojoj stoji da je studirao u Moskvi, a nakon toga radio u Mađarskoj, Rusiji te sjevernoj Africi te tečno govori, osim materinjeg mađarskog, i ruski, engleski te arapski. Sa situacijom u Hrvatskoj, kako sam kaže, je dobro upoznat te će uložiti maksimalan napor da Ina postane još uspješnija kompanija.

“Odmah po mojem predlaganj­u za glavnog menadžera u Hrvatskoj, otišao sam u Zagreb gdje sam se predstavio tamošnjem menadžment­u, ali i Vladi kroz sastanke s potpredsje­dnicom Vlade i ministrico­m gospodarst­va Martinom Dalić i ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem. Taj dan su bili pregovori u Vladi o kutinskoj Petrokemij­i gdje je Ina iskazala interes za dalj- nju suradnju koja bi se mogla i produbiti. Dogovoreno je da idemo u daljnje pregovore“, kazao je Fasimon.

O mogućem otkupu Molovih dionica od strane hrvatske Vlade kaže da zna ono što je opće poznato, da postoji opća najava hrvatskog premijera Plenkovića da će se ići u otkup, ali da nema nikakve detaljne ponude niti se vodi ikakvi pregovori o tome.

“Ja sam menadžer i cilj mi je stvoriti što uspješniju tvrtku koja će biti na ponos Hrvatima i korist i profitabil­nost svim njezinim radnicima dioničarim­a. Što će biti s dionicama, odlučit će vlasnici i to ovog trenutka nije moj posao“, komentirao je Fasimon. Dodao je da će mu prvih dana u Zagre- bu najveći izazov biti podići motivirano­st zaposlenik­a Ine koji moraju znati da rade u uspješnoj kompaniji koja ima budućnost i koja im garantira sigurna i perspektiv­na radna mjesta.

“Mojim dolaskom neće biti promjena u Ini radi promjena, nego ću analizirat­i situaciju i ako uvidim se može kompanija učiti boljom i jačom, onda će i promjene biti u tom smjeru”, najavljuje novi čelnik Ine. Po pitanju Ininih naftnih polja u ratom zahvaćenoj Siriji kaže da nema nikakvih novosti jer da je situacija poznata te da je u narednih godinu do dvije teško očekivati bilo što po tom pitanju. No, čak i ako se situacija smiri, usprkos znatnim ulaganjima u ta polja, njihova daljnja eksploatac­ija ovisit će o aktualnim cijenama nafte. Ako ne budu na niskim razinama poput današnjih, ističe Fasimon, teško je očekivati da ta proizvodnj­a nafte na njima bude isplativa. Fasimonove reference u Molu se kreću od toga da je bio šef Molova poslovanja u Rusiji, a zatim i glavni pregovarač oko prodaje njihova plinskog biznisa njemačkom energetsko­m divu E.Onu i ta je transakcij­a izvršena u samo tri mjeseca. Bio je i glavni pregovarač Mola s mađarskom Vladom oko koncesija i ostalih ugovora. Sandor Fasimon je vodio i veliku reorganiza­ciju i modernizac­iju Mola u Mađarskoj prilikom čega je tvrtka s pet rafinerija spala na jednu, ali je pokrenut niz petrokemij­skih projekata koji su tvrtki uvelike povećali prihod i profitabil­nost. Koliki ugled uživa u mađarskoj energetsko­j zajednici, dovoljno govori činjenica da predsjedav­a tamošnjom naftaškom udrugom.

CILJ MI JE STVORITI ŠTO USPJEŠNIJU TVRTKU KOJA ĆE BITI NA PONOS HRVATIMA TE IMATI PROFITABIL­NOST SVIM NJEZINIM RADNICIMA I DIONIČARIM­A

MOJIM DOLASKOM NEĆE BITI PROMJENA U INI RADI

PROMJENA, NEGO ĆU ANALIZIRAT­I SITUACIJU I AKO UVIDIM DA SE MOŽE KOMPANIJA UČITI BOLJOM I JAČOM, ONDA ĆE I PROMJENE BITI U TOM SMJERU

 ??  ??
 ?? JURICA GALOIĆ/ PIXSELL ?? Novi čelnik Ine Sandor Fasimon predstavio se hrvatskim medijima u Budimpešti
JURICA GALOIĆ/ PIXSELL Novi čelnik Ine Sandor Fasimon predstavio se hrvatskim medijima u Budimpešti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia