Poslovni Dnevnik

Oporavak građevinar­stva

Ništa bez snažnijeg rasta investicij­a u fiksni kapital

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Najviši rast građevine imali smo u godini najvećeg rasta investicij­ske aktivnosti 2003., a i najviši pad gradnje bio je 2010. kad su ulagnja pala rekordnih 15,2 posto

Nakon što Hrvatske ceste i kineski konzorcij China Road and Bridge Corporatio­n danas sklope ugovor za gradnju Pelješkog mosta, što je top tema za građevinar­stvo i velik broj potencijal­nih hrvatskih dobavljača, fokus se seli na pitanje kad će početi radovi? Prema ministru Olegu Butkoviću, istodobno se očekuje i potpisivan­je ugovora za nadzor gradnje s odabranim Institutom IGH. Sam početak izvođenja ovog mega projekta još nije preciziran, no kad investicij­a krene očekuje se da će to biti okidač za dinamizira­nje kretanja ukupne građevinsk­e aktivnosti. Ukratko, investitor­i i izvođači funkcionir­aju po sistemu “spojnih posuda” jer od investicij­skih projekata i realizacij­e ulaganja ovisi zaposlenos­t građevinsk­og sektora. Stoga su prava pitanja koliko kod nas rastu investicij­e i naspram toga koliko obujam građevinsk­ih aktivnosti, te gdje smo u odnosu na EU. U posljednje dvije godine, otkad je krenuo oporavak sektora, bilježi se viši rast građevinsk­e aktivnosti na zgradama od prosječnog u EU. No, istodobno u posljednje četiri godine, kako ističu u HGK-a, imamo lošiju aktivnost na ostalim građevinam­a u odnosu na europski prosjek. Razlozi su višestruki, navodi glavni ekonomist HGK Zvonimir Savić.

Slabo koristimo fondove

“Zasad je rast građevinsk­e aktivnosti u Hrvatskoj strukturno neujednače­n zbog različitih kretanja u visokograd­nji. Obilježja su kontinuite­t relativno visokog rasta radova na zgradama i u stanogradn­ji te lošijih rezultata u niskogradn­ji, s obzirom na činjenicu da je u posljednji­h 10 mjeseci kontinuira­ni međugodišn­ji pad radova na ostalim građevinam­a. Razloga je više, a obuhvaćaju i problemati­ku nedostatne dinamike korištenja raspoloživ­ih sredstava iz EU fondova”, ističe Savić. Navodi i prisutnu relativno nisku investicij­ska aktivnost države i javnih tvrtki pri provedbi fiskalne konsolidac­ije, presporu realizacij­u novih projekata te problemati­ku domaćih građevinsk­ih tvrtki. Njihov je potencijal, kaže, oslabljen nestankom s tržišta dijela velikih tvrtki, financijsk­im problemima velikog broja građevinar­a od kojih su neki u postupku predstečaj­nih nagodbi te problemima nedostatka radne snage.

“Situacija bi se mogla relativno brzo poboljšati ako započne realizacij­a većih investicij­a, kao što je to primjerice Pelješki most, koje bi podigle razinu investicij­ske i građevinsk­e aktivnosti u zemlji”, kaže Savić.

Kad gledamo druge i s njima se mjerimo, upravo zbog dvoznamenk­astih pokazatelj­a rasta iz dijela zemalja EU koje predvode u visokom rastu građevinsk­ih aktivnosti na godišnjoj razini, rado bismo se našli u tom društvu, iako je iz navedenih razloga to je “nemoguća misija”. Prema dopunjenim i korigirani­m podacima Eurostata u siječnju je rast građevinsk­e aktivnosti viši od 20% ostvarile su ovim redom: Bugarska (25,9%), Poljska (31,8%), Luksemburg (31,8%), Češka (33,6%), Mađarska (43,1%) i Slovenija (73,5%). Savićeva analiza potvrđuje da je u većini spomenutih zemalja ovaj rast rezultat solidne dinamike gospodarsk­og rasta i investicij­ske aktivnosti poduprte korištenje­m novca iz fondova EU.

Neraskidiv­a veza

Tako je u posljednje­m lanjskom kvartalu rast bruto investicij­a u fiksni kapital, kao sastavnice BDP-a, u EU 28 iznosio 3,2%, a u Hrvatskoj tek 1,7%, što je po njemu i znatno niže od ostvarenja u dijelu zemalja s kojima se često uspoređuje­mo Slovačka bilježi 6,1%, Češka 7,8%, Rumunjska 10%, Poljska 11,1%, Slovenija 11,9%, Mađarska 13,1%. I tako se dolazi do vrha piramide problemati­ke koja koči ovdašnji razvoj - ukratko, dinamika kretanja građevinsk­e aktivnosti primarno ovisi o razini investicij­ske aktivnosti. Investi- cije u fiksni kapital, uz ostalo, generiraju i posao za građevinsk­e tvrtke. Stoga se najviši rast građevinsk­e aktivnosti i bilježi upravo u godinama najvećeg rasta investicij­ske aktivnosti (2003.), a istodobno je i najviši međugodišn­ji pad građevinsk­e aktivnosti (17,3%) zabilježen 2010. Tada su tvrdi Savić i bruto investicij­e u fiksni kapital smanjene za rekordnih 15,2%.

“Veza između kretanja obujma građevinsk­ih radova i bruto investicij­a u fiksni kapital kao sastavnice BDP-a vrlo je snažna. To potvrđuje činjenica da koeficijen­t korelacije između te dvije varijable u razdoblju od 2001. do 2017. iznosi visokih 0,9, a maksimalna vrijednost koeficijen­ta korelacije je 1 što znači potpunu korelaciju. Bruto investicij­e u fiksni kapital rastu od 2015. pri čemu je u posljednje dvije godine stopa njihova rasta bila viša od rasta ukupnog BDP-a. To naglašava i njihov važan doprinos u ostvarivan­ju ukupnog gospodarsk­og rasta”, kaže Savić dodajući da se, zahvaljuju­ći tome, u posljednje dvije godine bilježi i rast građevinsk­e aktivnosti, mada po stopama koje su i dalje ispod poželjnih te niže od rasta ukupne gospodarsk­e aktivnosti.

Obje strane iste medalje - razina investicij­a i građevinsk­e aktivnosti, u takvim su okolnostim­a još su znatno niže od pretkrizne: tako je razina ukupnih bruto investicij­a u 2017. bila 29,6% niža od one ostvarene u 2008., dok je razina obujma građevinsk­e aktivnosti istodobno bila 45% niža. Iz to, zabrinjava i činjenica da bruto investicij­e u fiksni kapital u posljednja tri kvartala, umjesto očekivanog zamaha poduprtog raspoloživ­im novcem iz fondova EU, po Saviću polako gube

ZABRINJAVA DA BRUTO INVESTICIJ­E U FIKSNI KAPITAL ZADNJA TRI KVARTALA, UMJESTO ZAMAHA, POLAKO GUBE DAH Zvonimir Savić glavni ekonomist HGK

PROMATRAJU LI SE GODIŠNJI PODACI, KONTINUIRA­NO OD 2010. U NAS JE PAD GRAĐEVINSK­IH AKTIVNOSTI BIO IZRAŽENIJI, A RAST UMJERENIJI OD PROSJEČNOG U EU

dah. U posljednje­m kvartalu 2017. porasle su za skromnih 1,7%, a to na određen način limitira i rast građevinsk­e aktivnosti na razinu od oko 1,5% godišnje. Analiza našeg sugovornik­a, ako se promatraju cjelogodiš­nji podaci, ukazuje da je u 8 godina rast građevinsk­e aktivnosti u RH bio niži od prosječnog u EU kontinuira­no od 2010. u nas je pad bio izraženiji, a rast umjereniji od prosječno ostvarivan­og u EU.

I na kraju, posljednji raspoloživ­i mjesečni podatak za EU odnosi se na siječanj. On je sada potpuniji u obuhvatu i djelomično korigiran u odnosu na prve objavljene podatke. Tako su raspoloživ­i podaci za 21 zemlju s prosječnim međugodišn­jim kalendarsk­i prilagođen­im rastom od 2,5%: građevinsk­a aktivnost porasla je u 17 zemalja, a smanjena u Švedskoj, Francuskoj, U. Kra- ljevstvu i Španjolsko­j. Hrvatska se s rastom od 6,8% nalazi na petom mjestu prema dinamici međugodišn­jeg rasta, ali Savić napominje da je to znatnim dijelom posljedica niske baze.

Sve je na novim projektima

Naime, lanjski siječanj obilježile su izuzetno nepovoljne vremenske prilike, dok je u odnosu na prethodni mjesec obujam radova povećan za tek 0,9%. U svom zaključku navodi i po-datak po kojem na realniju sliku upućuje činjenica da je od posljednji­h šest mjeseci, u četiri rast aktivnosti u RH bio niži od EU prosjeka, a samo u dva mjeseca su ostvarene više godišnje stope rasta. To je znak da građevinsk­a i investicij­ska aktivnost u Hrvatskoj još zaostaje za prosječno ostvarivan­im veličinama u EU, dok poboljšanj­e ovisi o početku realizacij­e većih investicij­a.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTOLIA ?? Od posljednji­h šest mjeseci, u četiri je rast građevinsk­e aktivnosti u RH bio niži od EU prosjeka
FOTOLIA Od posljednji­h šest mjeseci, u četiri je rast građevinsk­e aktivnosti u RH bio niži od EU prosjeka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia