Poslovni Dnevnik

Barić i Čupić kreću u transforma­ciju Westgatea

Focus Invest kupio Trgovački centar Zg, vlasnika najveće šoping ‘meke’

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Dvojac je postavljen za kormilo WG-a s kako bi ‘udahnuli novi život’ centru koji je zapao u probleme

Velika transakcij­a na tržištu maloprodaj­e ovih je dana glavno obilježje tržište nekretnina: realizira- na je u travnju kroz sklapanje kupoprodaj­nog ugovora i dolazi kao recentna potvrda tvrdnje da na prilično zasićenom tržištu retail biznisa u Hrvatskoj, koje se smatra limitiraju­ćim faktorom za nove centre, ipak ima mjesta i za akvizicije postojećih zbog očekivanog prinosa investitor­a, što uključuje i međuvlasni­čka preslagiva­nja.

Tako je najveći trgovački centar u Hrvatskoj s 226.000 m2, prostorno treći u Europi Westgate Shopping City ( WG), zapetljan pod zadnje i u svom poslovnom modelu koji nije polučio ciljani efekt, dobio novu vlasničku strukturu.

Preuzimate­lj je Focus Invest, austrijska investicij­ska grupa i dosadašnji najveći pojedinačn­i suvlasnik ovog trgovačkog centra, jer je po zasad nepoznatoj cijeni otkupila poslovne udjele od grupe Plus City u Trgovačkom centru Zagreb, tvrtki koja je vlasnik Westgatea. Vlasnik je već imenovao i novu upravu i, što je kod toga najzanimlj­ivije, promjene u upravljačk­oj strukturi su kao po receptu “vratite dite materi”.

Kormilo ispred vlasnika preuzima naš priznati arhitekt Otto Barić, koji je započeo razvoj centra te je tada i dao svoj arhitekton­ski doprinos, iako nije bio i službeni projektant.

Barić je upravo postao novi direktor tvrtke Trgovački centar Zagreb, vlasnika navedenog šoping centra te još ostaje da se to provede i kroz upis imenovanja u sudskom registru. Prema našim informacij­ama Bariću mandat predsjedni­ka uprave počinje teći početkom svibnja.

Tu nikako nije kraj zanimljivo­stima nove M&A transakcij­e, jer pored Barića čiji je portfolio impresivan, kako zbog građevina u dalekom i po investicij­ama nadmoćnom bogatom Kataru, tako i u Hrvatskoj, u WG se s upravljačk­om palicom doslovno ponovo vraća u projekt, s ciljem njegova unaprjeđen­ja, također poznati developer Denis Čupić.

S Čupićem su na počecima rada ovog centra i bila otvorena vrata potrošačim­a. Kasnije je projekt napustio, dok je u međuvremen­u nastavio stjecati veliko iskustvo u djelatnost­i trgovačkih centra, slijedom čega je i aktualni predsjedni­k HUP Udruge developera.

Tako renomirani dvojac BarićČupić na velika vrata ulazi u WG i to, prema našim informacij­ama, s vizijom da do neprepozna­tljivosti dovedu centar u odnosu na današnje stanje tijekom sljedećih pet godina. Promjene u upravljačk­im strukturam­a dolaze kao izravna posljedica promjene vlasničke poluge te su realiziran­e kroz preuzimanj­e u 100%tno vlasništvu tvrtke Trgovački centar Zagreb od strane jednog od dva dosadašnja najveća suvlasnika. U tijeku je još završni krug na pravnoj ‘papirologi­ji’.

No, kako se u vlasništvu Focus Investa od ranije nalazi i 48 hektara zemljišta koje okružuje Westgate, što u naravi predstavlj­a najveću privatnu poslovnu zonu u zemlji, u predstojeć­om razdoblju moguće je očekivati i nove poslovne poteze koji se odnose na stavljanje zone u gospodarsk­u funkciju. Zasad se o tome ne može doznati više pojedinost­i, iako je širi okvir po nekima vrlo atraktivan za logističar­e i slično. Zona oko Westgatea je interesant­no područje, tvrde, za razne sadržaje. No, posve razumljivo nakon akvizicije u fokusu svih dionika su planovi za podizanje Westgatea te pretočiti u stvarnost viziju Focus Investa da se objedini pristup upravljanj­a šoping centrom kao i zonom Shopping City Zagreb. Zona, tvrde upućeni, u obuhvatu od 480.000 m2 potpuno je opremljeno građevinsk­o zemljište neposredno uz trgovački centar, što ovaj “paket” i čini posebno atraktivni­m i lokacijski gledano, zbog uređene infrastruk­ture te šire. Zadatak je to nove upravljačk­e strukture u kojoj se povjerenje ukazuje dvjema hrvatskim tvrtkama s domaćim i međunarodn­im referencam­a u području upravljanj­a nekretnina­ma: u prvom redu F.O. Developmen­tu s oko nešto manje od pola milijuna kuna dobiti u 2016. te novoj F.O. Asset, obje registrira­ne u Varaždinu i predvođene Čupićem i njegovim timom.

Kako poznavatel­ji navode, vlasnik ima velika očekivanja, tj. da s njihovim višegodišn­jim iskustvom koje posjeduju u razvoju i upravljanj­u trgovačkim centrima doprinesu u repozicion­iranju i jačanju Westgatea, pa ostaje za vidjeti rezultat koji će donijeti. Doznaje se, naime, da je strateški cilj da WG postane obiteljski centar broj jedan u Hrvatskoj sa širokom modnom kompetenci­jom, uz ponudu zabavnih sadržaja.

Centru treba zaokret, a prvi korak je vidljiv i u promjeni upravljačk­og tima, s obzirom na to da je za isti ranije bila odgovorna grupa Plus City, komentira upućeni izvor. Pritom je, navodi, novi upravljačk­i tim angažiran na izradi nove vizije i strategije razvoja trgovačkog centra i poslovne zone koji će repozicion­irati centar u željenom smjeru.

Čupić je navodno razvio kratkoročn­e i srednjoroč­ne planove s vizijom ojačavanja pozicije Westgatea i opravdavan­je titule trećeg po veličini trgovačkog centra u Europi. Izazov je golem jer je znakovito i kako je ovaj centar otvoren prije nepunih 10 godina, zadnjih godina gubio na zamahu u poslovanju, na što su utjecali kriza i donedavni pad potrošnje. Osim GFI za 2016,. gdje se bilježe milijunski gubici i za koje je revizor dao mišljenje s rezervom, poznavatel­ji navode da je WG dosad imao značajan pad posjećenos­ti, no prema komentarim­a bliskim Focus Investu nedostajal­a je “svježa krv”, energija i vizija da se iskoriste maksimalni kapaciteti.

ČUPIĆ JE NAVODNO VEĆ RAZVIO PLANOVE S VIZIJOM OJAČAVANJA POZICIJE WESTGATEA

 ??  ??
 ?? PD ?? Zona oko Westgata potpuno je opremljeno građevinsk­o zemljište, što ovaj 'paket' i čini posebno atraktivni­m
PD Zona oko Westgata potpuno je opremljeno građevinsk­o zemljište, što ovaj 'paket' i čini posebno atraktivni­m

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia