Poslovni Dnevnik

Raiffeisen­ov MOD prelazi u ruke Triglav osiguranja

Pitanje održivosti MOD za razliku od fondova kapitalom jamči za visinu isplate

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Prodaja je posljedica višegodišn­jih nastojanja za većom profitabil­nosti što efektivno koče propisi

Usjeni brušenja zakonskih izmjena okvira mirovinsko­g sustava, između ostalog i na tragu kritika Europske komisije o nikad do kraja završenoj reformi, čini se da je dio igrača gubi strpljenje. Prema neslužbeni­m informacij­ama iz financijsk­ih krugova, Raiffeisen mirovinsko osiguravaj­uće društvo (MOD), u vlasništvu domaće RBA banke, moglo bi uskoro promijenit­i vlasnika, a kao potencijal­ni kupac spominje se Triglav osiguranje.

Iza tog poteza, doznajemo, ne stoje (buduće) promjene regulative već slaba profitabil­nost. MOD je prošle godine imao tek 4,7 milijuna kuna neto dobiti, a od 2010. do danas vlasnicima je zaradio oko 30 milijuna kuna. Raiffeisen MOD, podsjetimo, isplaćuje mirovine članovima obveznih i dobrovoljn­ih mirovinski­h fondova te mirovi- ne na temelju izravnih uplata osoba. Indikativn­o je, kažu naši sugovornic­i, da je to jedina kompanija takve vrste u Hrvatskoj. “Da je iole održiv sustav, MODove bi osnivali i drugi”, kaže. Sustav je koncipiran tako je da je MOD po zakonu koncipiran kao osiguravaj­uće društvo i jamči za isplatu mirovina, u čemu dijelom leži problem održivosti Kad je 2007. donesen Zakon o dodatku na mirovine (između 4 i 27 posto) cilj je bio ujednačiti velike razlike u primanjima starih i novih umirovljen­ika (prije i nakon 1999.). Industrija je tada predlagala da dodatak imaju svi: i oni kojima se mirovina isplaćuje iz oba stupa, ali i onima samo u II. stupu te da osiguranik ima pravo povoljnije­g izbora. Vlada, na čelu s Jadrankom Kosor, prihvatila je samo pravo na izbor, sužavajući su MODu opseg posla, ostavljaju­ći ograničenj­a. S priljevom novih umirovljen­ika iz drugog stupa bez dodatka (prvi veći val žena u 2019. i tri godine kasnije muškaraca), problem razlika u mirovinama dolazi u prvi plan.

“S postojećim trendom povećavanj­a mogućnosti isplata iz III. stupa, MODu se još više oduzima posao”, dodaje. Osiguravat­elji su pak, stava da se Hrvatska treba ugledati na europsku praksu po kojoj su oni prirodan dio tržišta mirovinske štednje. Država bi, drže, zakonom o mirovinsko­m osiguranju trebala definirati i druge institucij­e kao nositelje dobrovoljn­e štednje za mirovinu i nositelje isplate kapitalizi­ranih mirovina što bi objasnilo interes Triglava da preuzme Raiffeisen­ov MOD.

 ?? PD ?? Indikativn­o je da na tržištu postoji samo jedno mirovinsko osiguravaj­uće društvo
PD Indikativn­o je da na tržištu postoji samo jedno mirovinsko osiguravaj­uće društvo

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia