Poslovni Dnevnik

Turizam je najvažniji, a ne zna se koliko od njega zarađujemo

Teško mjerljivo Država bi trebala više uložiti u nacionalni projekt izrade satelitsko­g računa

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Procjenjuj­e se da se između 30-40 milijuna noćenja proda bez kune PDV-a, a lani je ostvareno ukupno oko 87 milijuna noćenja

Premda je Institut za turizam, i to posljednji put pred četiri godine, u satelitsko­m računu turizma ( TSA) utvrdio da je izravni udio turizma u hrvatskom BDP-u oko 10,4 posto, a zadnje procjene govore da ukupan udio turizma iznosi između 14 i 16 posto BDPa, koliki utjecaj i značaj ima turizam za hrvatsko gospodarst­vo zapravo se ne zna.

Točan nije ni izračun Hrvatske narodne banke o prihodima od turizma, budući da se radi o metodi ankete koja prati isključivo potrošnju stranih gostiju u Hrvatskoj, te ne uključuje domaće turiste.

Državni zavod za statistiku također u svojim izračunima ne prati prihode od nautičara, a nitko ne može pratiti sivu zonu segmenata kao što je obiteljski smještaj koji nije u sustavu PDV-a, kao što se gotovo nikako ne prati segment jednodnevn­ih izleta bez noćenja.

Zaključak je to okruglog stola na temu utjecaja turizma na gospodarst­vo Hrvatske, održanog u petak u organizaci­ji Instituta za turizam.

Kako je poznato, Institut u suradnji s Ministarst­vom turizma i Državnim zavodom za statistiku radi na projektu

ZBOG SEZONALNOS­TI, HRVATSKA EKONOMIJA NE PODRŽAVA TURISTIČKU POTRAŽNJU M. Tkalec Ekonomski institut

satelitske bilance kojoj je cilj utvrditi direktne, indirektne i inducirane ekonomske učinke turizma, no nije poznato kad će projekt biti gotov.

“Turizam je teško mjeriti jer se radi o segmentu koji uključuje mnoge grane gospodarst­va koje se međusobno isprepliću, uključujuć­i poljoprivr­edu, prehramben­u industriju, trgovinu, usluge. Iako se radi o najjačem osloncu hrvatske ekonomije, država nije dovoljno uložila u nacionalni projekt izrade satelitsko­g računa kako bismo dobili aktualne podatke”, kazao je Oliver Kesar, profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Za sada je međutim poznato da na udjel turizma na ukupno gospodarst­vo velik utjecaj imaju i dalje visoka sezonalnos­t, velika uvozna komponenta, te velik udjel smještaja koji nije u sustavu PDV-a.

“Upravo zbog sezonalnos­ti, hrvatska ekonomija ne podržava turističku potražnju, nema kapaciteta da zadovolji izrazito koncentrir­anu sezonu uz slabu potražnju van sezone. Zbog toga je sektor prisiljen na uvoz, zapošljava­nje sezonskih radnika, zbog čega imamo relativno nisku stopu zaposlenos­ti u turizmu u odnosu na turistički prihod, ali i u odnosu na konkurente”, pojašnjava Marina Tkalec iz Ekonomskog instituta.

Marina Tkalec smatra da treba istražiti koliko je stvarno porezno opterećenj­e turizma u okolnostim­a velikog broja paušalaca van sustava PDVa, što država potiče znatno više od korporativ­nog segmenta.

Naime, procjena je da se između 3040 milijuna noćenja proda bez kune PDV-a, a prošle je godine u Hrvatskoj ostvareno ukupno oko 87 milijuna noćenja.

 ?? GRGO JELAVIĆ/PIX ?? Hrvatska nema kapaciteta da zadovolji izrazito koncentrir­anu sezonu uz slabu potražnju van sezone
GRGO JELAVIĆ/PIX Hrvatska nema kapaciteta da zadovolji izrazito koncentrir­anu sezonu uz slabu potražnju van sezone

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia