Poslovni Dnevnik

Preko Luke Kopar 30% više vozila

Iz Južne Koreje, Japana i Turske

-

Preko Kopra, najveće slovenske luke i jednog pomorskih mostova između Dalekog istoka i Europe, u prvom kvartalu 2018. godine isporučeno je više 200 tisuća vozila, piše Delo.

Riječ je o nastavku prošlogodi­šnjih dobrih trendova kada je preko Kopra prešlo 19,49 milijuna tona suhog tereta od čega 741 tisuća automobila, ali i 30 posto boljem početku godine u odnosu na prvo tromjesečj­e prošle godine. Na europsko je tlo preko 25 pristaništ­a 2017. godine prebačeno više od 16 milijuna automobila, pri čemu Luka Kopar bilježi najveći rast. Sada se ondje sustavno radi na izgradnji novog RoRo veza u trećem bazenu (pristaništ­a dizajniran­a za pretovar kotrljajuć­eg tereta kao što su automobili) koji bi trebao biti dovršen do 2019. godine. U dobrim rezultatim­a dio zasluga ima i otvaranje izravne linijske veze 2015. godine koja je omogućila uvoz automobila iz Južne Koreje, Japana i Turske odakle dolaze automobili nekolicine najpoznati­jih imena te industrije.

No, rekordi se u Luci Kopar ruše i u drugim segmentima, pa je tako u ožujku pretovaren­o 92 tisuće TEUa kontejnera, odnosno zabilježen je rekordni volumen svih dobara, pri čemu je promet kontejneri­ma rastao pet posto, opći teret sedam posto uz neto prihode od 55,5 milijuna eura ili šest posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Pad prometa od 14 posto zabilježen je jedino u transportu tekućih tereta.

 ?? PD ?? Koparska luka bilježi najveći rast pretovara automobila među europskim lukama
PD Koparska luka bilježi najveći rast pretovara automobila među europskim lukama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia