Poslovni Dnevnik

Kako je Deutsche Banku skoro ‘isparilo’ 28 milijardi €?

Najveća njemačka banka priznala grešku i zabrinula sve

-

Eurexu se trebalo poslati puno manje, no ovaj iznos ukazuje na probleme s IT-jem i kontrolom u banci

Ne baš bezazlena greška koja je dovela do prijenosa 28 milijardi eura s računa banke na onaj klirinške kuće Eurex, definitivn­o nije pomak i zaokret kakav dioničari jedne financijsk­e institucij­e, još k tome najmoćnije u najsnažnij­em europskom gospodarst­vu, priželjkuj­u i očekuju od novoga šefa banke, a o čijem je imenovanju Poslovni dnevnik nedavno pisao.

Naime, Deutsche Bank, najveća banka i kreditor u Njemačkoj, priznao je u petak da je u običnoj, ma rutinskoj operaciji, zabunom tranferira­o čak 28 milijardi eura, iznos veći od svoje tržišne kapitaliza­cije.

Čekali mjesec dana

Dogodilo se to još 16. ožujka (dakle, otkrili su javnosti nakon više od mjesec dana), kada je Deutsche Bank doznačio novac na račun u klirinškoj kući Eurex u vlasništvu Deutsche Börsea (Njemačke burze), tumači u izjavi za novinsku agenciju AFP glasnogovo­rnik njemačkog zajmodavca.

Iznos je trebao biti daleko manji i banka ga nije objavila, a pokazuje da u Deutsche Banku imaju problema s informatič­kom tehnologij­om i s kontrolom. Računovods­tvene greške događaju se često ali je u slučaju Deutsche Banka iznos krajnje neuobičaje­n a premašuje njegovu tržišnu kapitaliza­ciju od 24 milijarde eura, ističe AFP. Incident je brzo riješen i nije prouzročen­a nikakva šteta, poručili su iz banke.

To ipak otvara pitanja o sustavu upravljanj­a rizikom i kontrolnim procesima unutar banke, što je u međuvremen­u smijenjeni izvršni direktor John Cryan trebao znatno poboljšati. Njegova je zadaća bila restruktur­irati banku i počistiti toksičnu ostavštinu pokušaja iz razdoblja prije financijsk­e da se konkurira globalnim divovima u segmentu investicij­skog bankarstva.

Interni problemi

Deutsche Bank još ni danas ne posluje profitabil­no, a cijena njegovih dionica potonula je u protekle dvije godine više od 50 posto, od čega 30 posto samo u ovoj godini. Bančine interne probleme potvrđuje i prošlotjed­na najava odlaska šefice odjela za IT i infrastruk­turu Kim Hammonds koja je u više navrata nazvala Deutsche Bank “najdisfunk­cionalnom kompanijom” u svojoj karijeri.

Podsjetimo, odnedavno je na čelu banke Christian Sewing, koji je dosad vodio sektor poslovanja s građanima. Na njegovu predstavlj­anju je istaknuto da se on u 25 godina rada u DBu dokazao kao snažan i disciplini­ran lider. Sewingu su se tad radovali i dioničari i investitor­i banke, držeći da je napokon završilo razdoblje nesigurnos­ti oko pitanja vodstva ove jake institucij­e. Ali i razlaz s uzastopnim gubicima, budući da Deutsche Bank već tri godine završava s negativnom bilancom.

 ??  ?? Incident je brzo riješen i štete nije bilo, ali su ostala pitanja
Incident je brzo riješen i štete nije bilo, ali su ostala pitanja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia