Poslovni Dnevnik

HRVATSKI SUFICIT NIJE IZNIMKA, VIŠAK IMALO ČAK 12 DRŽAVA

VJETAR U LEĐA

- JADRANKA DOZAN

Eurostatom pregled potvrdio očekivano: poboljšanj­e proračunsk­og salda i razine javnog duga opći je trend

Povoljna kretanja u području javnih financija lani su se očitovala u daljnjem smanjenju razine javnog duga (u odnosu na BDP) i prelasku iz manjka u višak proračuna opće države. Nakon što je travanjsko izvješće Državnog zavoda za statistiku pokazalo da je saldo proračuna opće države poboljšan za šest milijardi kuna ili 1,7 postotnih bodova BDPa (sa 0,9% BDPa u 2016. na lanjskih +0,8% BDPa) te da je javni dug pao sa 80,6 na 78% BDPa, Eurostat je dao usporedni pregled za cijelu EU. A on je potvrdio očekivano: poboljšanj­a proračunsk­og salda i razine javnog duga opći je trend, a tek u rijetkim članicama stanje proračuna ili duga se pogoršalo.

S jedne strane gospodarsk­i je rast u EU široko rasprostra­njen, pa su prihodi uglavnom imali jaču dinamiku od rashoda. Čak je 12 članica ostvarilo suficit u proračunu, s tim da su Hrvatska i Danska godinu prije imale deficit. No, kao što je većina onih koje su i godinu prije imale višak lani taj višak podebljala, tako je kod zemalja s proračunsk­im deficitom taj manjak lani osjetno smanjen. Proračunsk­i saldo blago je pogoršan samo u Portugalu, Mađarskoj i Latviji, dok je udjel javnog duga porastao praktično samo u Francuskoj i Luksemburg­u.

Osim činjenice rasta gospodarst­ava širom EU, poboljšanj­u slike javnih financija svakako je pridonio nastavak veoma niskih kamatnih stopa na financijsk­im tržištima. Kako većina zemalja godišnje refinancir­a nemali komad duga, u nekoliko proteklih godina to je donijelo značajne uštede na proračunsk­im trošovima kamata. I u našem slučaju fiskalnom višku su znatno pridonijel­i niži rashodi za kamate. La- ni su oni iznosili 9,8 milijardi kuna ili milijardu manje nego godinu ranije. To je pozitivno djelovalo i na primarni saldo (bez rashoda za kamate) proračuna opće države: primarni višak je sa 7,5 mlrd. kuna u 2016. lani premašio 12,5 mlrd. kuna, što je 3,4 posto BDPa.

U travanjsko­m izvješću DZSa kao čimbenici koji su najviše pridonijel­i ostvarenju suficita ističe se znatno poboljšanj­e rezultata izvanprora­čunskih korisnika, ali i povećanje poreznih prihoda, s naglaskom na one od PDVa. Kao i u većini mediterans­kih zemalja EU, oni u nemaloj mjeri odražavaju i rast potrošnje povezane s rastućim turistički­m rezultatim­a.

 ?? FOTOLIA ?? Hrvatski dug pao na 78% BDP-a
FOTOLIA Hrvatski dug pao na 78% BDP-a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia