Poslovni Dnevnik

Metež u koncernu

Dalić ‘privela’ šefove tvrtki, Franck proziva Peruška

- JADRANKA DOZAN

Glavni razlog sastanka većina ipak vidi u financijsk­im izvješćima gdje je najškaklji­vije pitanje načina knjiženja jamstava

Kraj travnja je blizu, a kako trenutno stvari stoje, lako bi se moglo dogoditi da kompanije koncerna Agrokor ni u tom roku ne objave financijsk­a izvješća za 2017. godinu. To je, pak, jedno od uporišta buduće nagodbe pa se u rješavanje zastoja koji su zbog straha od kazneno-pravnih rizika izazvali čelnici dijela Agrokorovi­h kompanija, čini se, uključila i potpredsje­dnica Vlade i ministrica gospodarst­va Martina Dalić.

Već potkraj prošlog tjedna neslužbeno se moglo čuti da je upravama ključnih operativni­h kompanija uputila poziv na sastanak, a iz ministarst­va su jučer i potvrdili to okupljanje. Doduše, u pratećem priopćenju sugeriraju se drukčiji povod i tema sastanka. Tvrdi se, naime, da se čelnike kompanija iz poslovne grupe Prehrane, a potom i Poljoprivr­ede sazvalo kako bi se razgovaral­o “o tijeku priprema za turističku sezonu” te stanju poslovanja.

Uprave svih kompanija, kažu, istaknule su problem nedostatka radne snage kao najveći izazov, posebice u trgovini, prijevozu i visokokval­ificiranim strukovnim zanimanjim­a. Uz to, u priopćenju se kaže i da su izrazili “punu podršku i posvećenos­t procesu nagodbe i njezinu uspješnu dovršetku”. Kako bilo, razgovorim­a s vrhuškom Zvijezde, Jamnice, Leda, PIK Vrbovca, Konzuma, Velpra i Roto dinamica, a u drugoj rundi agrar- nih perjanica Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Agrokor trgovine nazočili su i izvanredni povjerenik Fabris Peruško te njegovi savjetnici za te poslovne grupe, Zvonimir Mršić i Vlado Čondić. Kako bilo, tijek priprema za turističku sezonu kao razlog sazivanja sastanka promatrači­ma uglavnom nije zvučao uvjerljivo. Glavni razlog većina ih ipak vidi u financijsk­im izvješćima. U njima je pak najškaklji­vije pitanje načina knjiženja jamstava, jer o tome ovisi status (in)solventnos­ti niza proizvodni­h kompanija koncerna, a time i provedivos­ti nagodbe oko čijih su se ključnih elemenata članovi Privremeno­g vjerovničk­og vijeća i vodstvo Udruge dobavljača usuglasili još prije 15ak dana.

Taj je načelni sporazum poslužio svrsi, ali koliko je on čvrst i obvezujući govori i puni naziv tog dokumenta: “Neobvezuju­ća izjava podrške ključnim elementima nagodbe”.

Iznos tražbina s pravom glasa još nije poznat, nije formirano stalno vjerovničk­o vijeće, na VTSu je još blizu stotinjak predmeta po prigovorim­a i osporavanj­ima raznih skupina vjerovnika, često ponavljaju analitičar­i slučaja Agrokor. Jedan od većih i nezadovolj­nijih domaćih vjerovnika u postupku, zagrebački Franck, jučer se ponovno javno požalio na postupanje izvanredne uprave i povjerenik­a Peruška. Još uvijek, kažu, nisu dobili odgovore IU na dva podneska Trgovačkom sudu od 6. travnja 2018. Nedopustiv­o im je i neprihvatl­jivo da se njihovi zahtjevi za dostavom osnovnih informacij­a ignoriraju te se tako krše prava na informiran­ost, ističu u priopćenju. Relevantne informacij­e ne mogu, kažu, dobiti ni od svog predstavni­ka u Privremeno­m vijeću jer članove PVV-a obvezuju Ugovor o povjerljiv­osti i Pravilnik o korištenju informacij­a (koje su sami prihvatili), a Vjerovničk­o vijeće još nije formirano.

“Nastavak netranspar­entnosti šteti daljnjem procesu”, upozoravaj­u u Francku. U podnescima su, podsjećaju, tražili od Suda da naloži povjerenik­u dostavu sve dokumentac­ije vezane uz namjeravan­o angažiranj­e novih savjetnika PVV-a, da mu se zabrani angažiranj­e i plaćanje novih savjetnika iz sredstava stečajne mase, kao i da imovinom Agrokora može raspolagat­i samo za podmirenje tekućih obaveza. Od njih je potekao i zahtjev za objavom liste starih tražbina svih vjerovnika koje su plaćene od otvaranja postupka, i to uz objašnjenj­e kriterija za odabir plaćanja.

Povjerljiv­om nacrtu osnovnih elemenata nagodbe od 9. travnja oni, kažu, nisu imali pristup. Iako ih je skupina razlučnih vjerovnika (A) izabrala da ih predstavlj­a u stalnom Vjerovničk­om vijeću, Franck drži da se stalnim vijećem sa samo pet skupina ono prilagođav­a interesima tzv. roll up

kreditora.

JOŠ UVIJEK, KAŽU IZ FRANCKA,

NISU DOBILI ODGOVORE IU NA DVA PODNESKA TRGOVAČKOM SUDU OD 6. TRAVNJA 2018. GODINE

 ??  ??
 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić
MARKO PRPIĆ/PIXSELL Potpredsje­dnica Vlade Martina Dalić
 ?? PATRIK MACEK/ PIXSELL ?? Ivan Artuković, predsjedni­k Uprave Francka
PATRIK MACEK/ PIXSELL Ivan Artuković, predsjedni­k Uprave Francka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia