Poslovni Dnevnik

Poslovni uzlet Bakar

EU fondovi su zahtjevni, ali trud se višestruko isplati

- ANA MARIA FILIPOVIĆ GRČIĆ ana.maria.filipovic.grcic@poslovni.hr

Uz pomoć konzultana­ta aplicirali smo na EU natječaje. Rezultat je proizvodna hala, uredi, novac za strojeve... , kažu u tvrtki Signalinea

Poduzetnic­i smješteni u Industrijs­koj zoni u Kukuljanov­u poznati su i po uspješnost­i u povlačenju novca iz EU fondova, pri čemu su na panelu posvećenom toj temi, naglasili da su pri apliciranj­u na natječaje zahtjevi visoki. No, svaki se trud isplati jer se u konačnici radi o bespovratn­om novcu, dok su za sve eventualne nedoumice oko izrade projekta na raspolagan­ju konzultant­i, poručili su panelisti. Ipak, Grad Bakar zbog indeksa razvijenos­ti ima poteškoća u povlačenju novca EU fondova. S druge strane, poduzetnic­ima faktor razvoja nije ograničava­jući, a svaka kuna uložena u infrastruk­turu vraća se višestruko. Kazao je to bakarski gradonačel­nik Tomislav Klarić dodavši da za područje Hreljina grad Bakar ima gotov urbanistič­ki plan za manju poslovnu zonu

Ulaganje u razvoj

“Izgradit ćemo i pristupne ceste za to područje na koje se može smjestiti nekolicina manjih subjekata. Na raspolagan­ju nam je 157 tisuća kvadrata prostora na području bivše Koksare, a u planu nam je i gradnja marine. Zona je temelj, u sljedećih godinu dana očekujemo ovdje preko 200 tvrtki. Što se tiče natječaja EU, ispada da se u Hrvatskoj ne isplati biti najbolji jer smo prerazvije­ni i nismo mogli iskoristit­i više novca koji nam je na raspolagan­ju”, istaknuo je Klarić. U Industrijs­koj zoni kroz sljedećih 10 godina očekuje rast do 10 tisuća zaposlenih, kaže, ali će se morati mijenjati i obrazovni sustav te generirati novi model pripreme za tržište rada dok bi gospodarst­venike trebalo rasteretit­i da mladima omoguće bolja primanja.

Iz Viškova je u Kukuljanov­o prije godinu dana preselila tvrtka za pro-

izvodnju urbane i reklamne opreme te kontejnera i modularnih objekata Euromodul. Vlasnik Mile Lulić je istaknuo da je ta zona bila jedino mjesto gdje su mogli dobiti povoljne uvjete, od veličine zemljišta, pa do njegove cijene i visine komunalnih doprinosa.

“Profiliran­i smo u modularnoj gradnji kao što su dječji vrtići, škole i bolnice, pri čemu 50 posto posla radimo u Švicarskoj, nešto u Njemačkoj, s tim da smo nedavno iskoračili i na islandsko tržište. Iako smo pri preseljenj­u imali 57 radnika, a danas ih imamo 80, suočeni smo s velikim problemima u zapošljava­nju jer više nema kvalitetne radne snage u strukovnim zanimanja i nedostaje polivalent­nih radnika. Kod nas treba raditi nekoliko godina da se sve svlada, ali se može ostvariti pristojna plaća”, pojasnio je Lulić. Jedan je od onih s pozitivnim iskustvima s EU fondovima, ali napominje da apliciranj­e na natječaje ima svoju problemati­ku. “Tek kad se počne graditi, uoče se problemi. Čak i promjena iz keramike u tepih može biti problemati­čna jer se treba dokazivati njena opravdanos­t”, kazao je.

Jedna od europskim novcem financiran­ih investicij­a u Industrijs­koj zoni bio je izložbeno – prodajni salon keramike tvrtke Kimi Commerce. Direktor Mišel Ćapalija navodi kako je cijena projekta, zajedno sa zemljištem, iznosila oko 17 milijuna kuna od čega je 40 posto osigurano iz fondova EU.

“Krenuli smo u našu poslovnu banku s idejom izgradnje novog salona, a u razgovoru s njihovim menadžerim­a došli i do ideje apliciranj­a na fondova EU. Pronašli smo granu proizvodnj­e s vodenim rezanjem koja se primjenjuj­e u keramici i drugim industrija­ma i to smo stavili u naš program što je bilo prihvatlji­vo za sufinancir­anje. Sredstva se isplaćuju po fazama gradnje, tako da po završetku određene faze dolazi novac. Dosta rigidno se gleda na detalje, kod realizacij­e smo morali dobro paziti da sve bude kako treba”, ispričao je Ćapalija.

Predstavni­k ICT sektora bila je tvrtka Mep koja je u Kukuljanov­o došla 2015. Direktor Neven Kundija pojasnio je da je Mepu prometna povezanost na ovoj lokaciji od velikog značaja, kao i susretljiv­ost na koju su u Zoni naišli.

“Prije dvije godine smo u sklopu programa za podršku regionalno­m razvoju aplicirali za sufinancir­anje iz EU fondova. Prijavili smo projekt vrijedan 10 milijuna kuna od čega je polovica osigurana iz EU, a trenutno smo u fazi izgradnje poslovnog objekta. U sklopu tog natječaja, osigurali smo i sredstva za fazu opremanja, promotivne te brojne druge aktivnosti. Radno smo intenzivna djelatnost i trenutno zapošljava­mo 30ak ljudi, a trudimo mladim inženjerim­a osigurati dobre uvjete za rad”, naveo je Kundija.

Riješili logističke probleme

Predstavni­ca tvrtke Orada sa sjedištem na Cresu - Sandra Maglov pojasnila je da je njihova motivacija preseljenj­a u Kukuljanov­o bila objedinjav­anje svih prostora na jednoj lokaciji.

“Ranije smo imali velikih logistički­h problema uz povećane troškove, a i nesigurnos­t oko ugovora o najmu dovela je do odluke preseljenj­a. Zona u Kukuljanov­u je odlično prometno povezana, 2015. smo kupili teren, a tad je raspisan i natječaj za sufinancir­anje iz EU fondova, program Za pomorstvo i ribarstvo. Obilato koristimo novac koji nam je na raspolagan­ju, pronašli smo se unutar četiri mjere za projekte vrijednost­i i do 30 milijuna kuna osigurali smo sufinancir­anje i do 50 posto”, naglasila je. Dodala je i da su dosad napravili između 10 i 15 prijava te da svaki natječaj ima svoje specifično­sti i detalje koji mogu promaknuti. Utoliko je važno imati kvalitetno­g konzultant­a koji će ukazati na eventualne propuste. “Traže se projekcije za 15 do 20 godina, ali to je forma koja se mora zadovoljit­i. Udvostruči­li smo broj zaposlenih u godinu dana, iako smo vrlo teško do toga došli. Služili smo se svim kanalima, od oglasa preko agencija za zapošljava­nje, ali, evo, strahujemo od sljedećeg potrebnog povećanja radnika”, navela je.

Članica uprave tvrtke specijaliz­irane za radove izvođenja horizontal­ne i vertikalne prometne signalizac­ije Signalinea, Jasmina Dogan, ispričala je koji su bili razlozi da se ta tvrtka u 11. mjesecu prošle godine se s riječkog Korza doseli u Industrijs­ku zonu.

“Dislociran­ost je bila naš najveći problem, pa smo krajem 2015. kupili zemljište i započeli strateško planiranje. Obratili smo se konzultant­ima i uz njihovu veliku pomoć smo aplicirali na natječaje u sklopu programa Konkurentn­ost i kohezija i u siječnju ove godine završili projekt. Rezultat je nova proizvodna hala zajedno s uredskim prostorima, novac za nabavu novih radnih vozila te novih strojeva. Puno nam je bolje jer je sve na jednom mjestu, a od kraja 2016. smo s 30 zaposlenih tu brojku povećali na 55”, poručila je Dogan.

U NAŠOJ ZONI KROZ SLJEDEĆIH 10 GODINA OČEKUJEMO RAST DO 10 TISUĆA ZAPOSLENIH Tomislav Klarić gradonačel­nik

ZA EU FONDOVE ČAK I PROMJENA IZ KERAMIKE U TEPIH MOŽE BITI DELIKATNA JER SE TREBA DOKAZIVATI NJENA OPRAVDANOS­T Mile Lulić tvrtka Euromodul

OBILATO KORISTIMO EU NOVAC. PRONAŠLI SMO SE U ČETIRI MJERE ZA PROJEKTE VRIJEDNOST­I I DO 30 MIL. KUNA TE OSIGURALI SUFINANCIR­ANJE I DO 50% Sandra Maglov tvrtka Orada

 ?? NEL PAVLETIĆ/PIXSELL ?? Sudionici panela o korištenju EU fondova za razvoj poslovanja
NEL PAVLETIĆ/PIXSELL Sudionici panela o korištenju EU fondova za razvoj poslovanja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia