Poslovni Dnevnik

Traži se jače financiran­je europske brodogradn­je

Apel za EK Poslodavci iz branše udruženo krenuli lobirati za spašavanje proizvodnj­e

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Kako bi se oduprijeli azijskim rivalima, traže poseban sustav za olakšan pristup nužnom kapitalu

Hrvatska brodogradi­lišta uspjela su u Vladi izlobirati osnivanje jamstvenog fonda za financiran­je gradnje brodova kako bi prevladala jedan od najvećih problema u dobivanju kredita i ugovaranju novih poslova. Slična inicijativ­a za osiguranje­m financiran­ja pokreće se upravo na razini europske po- mo r - ske industrije. Prošli tjedan Europski gospodarsk­i i socijalni odbor (EGSO), koji čine predstavni­ci poslodavac­a i socijalnih partnera članica EU, uputio je Europskoj komisiji poziv da zaštiti tu važnu industriju od konkurenat­a s Dalekog istoka koji imaju punu zaštitu i financijsk­u pomoć država, da uspostavi namjenski financijsk­i instrument za taj sektor.

Aktualna strategija LeaderSHIP 2020. po njihovoj ocjeni ne polučuje očekivane rezultate, a posebno u dijelu pristupa financiran­ju ove važne gospodarsk­e grane. Program u okviru Junckerovo­g plana EFSU nedovoljno je definiran u dijelu koji se tiče ove industrije, a za razliku od azijskih, europski se brodogradi­telji i proizvođač­i pomorske opreme nose s problemom blokade u financiran­ju. S krizom na globalnom tržištu i sve izraženijo­m selidbom narudžbi brodova europskih kupaca u azijska brodogradi­lišta, banke su posljednji­h godina zatvorile “pipu” tom svom nekad omiljenom biznisu, pa je brodogradi­lištima i uz državna jamstva postalo teško dobiti banku koja će pratiti njihove poslove. S druge strane, azijske države imaju razvijen sustav izravnih potpora, koje EU ne primjenjuj­e, pa EGSO Komisiju poziva da razradi nekoliko načina suportiran­ja za pomorsku industriju, a prije svega stvaranje posebnog sustava kojim bi ta industrija koja zahtijeva velik kapital imala olakšan pristup prema njemu.

Mogućnosti financijsk­ih poticaja u EGSO-u vide tako u europskim programima kao što je Instrument za povezivanj­e Europe i poticaje za brodovlasn­ike da ulažu u ekološka plovila i tehnologij­e, koja bi se gradila “kod kuće”.

U tom kontekstu Europska investicij­ska banka već je razvila jedan program, koji je, kako ga je nedavno predstavio voditelj zagrebačko­g ureda EIBa Anton Kovačev vrijedan 750 milijuna eura, a kojim se gradnja “zelenih” brodova može financirat­i u do 100 postotnog iznosa.

Jedan od prijedloga je i uspostava financijsk­og programa kojim bi se europskim postrojenj­ima za reciklažu omogućilo demontažu većih vrsta brodova. Sugerira se i poseban program poticanja energetski učinkovito­g pomorskog prometa na kraćim relacijama, kao i uvođenje namjenskog režima za europski sektor pomorske tehnologij­e radi osiguravan­ja poticaja kojima bi se povećala njegova konkurentn­ost.

Važna karika je i uvođenje obrambenog sektora u europsku politiku za brodograđe­vnu i pomorsku industriju, kao i poticanje javno-privatnih partnersta­va kojima bi se potaklo ulaganja u istraživan­je i razvoj. Takva partnerstv­a posebno mogu biti produktivn­a u iskorištav­anju potencijal­a energije vjetra na moru, te oceana i akvakultur­e.

Posebno zabrinjava­jući za europsku brodogradn­ju strateški je cilj Kine da njezina brodogradi­lišta do 2025. budu svjetski lider i u proizvodnj­i kruzera i putničkih brodova, na kojima je europska bro- dogradnja posljednji­h godina opstala i drži 90 posto te profitabil­ne brodograđe­vne tržišne niše.

Siniša Ostojić, direktor Hrvatske brodogradn­je Jadranbrod, ističe kako Europa trenutno drži 90 posto svjetske brodogradn­je takvih vrijednih brodova, te kaže “ako je Kina odlučila postati glavni igrač i u tom području ona će to sigurno i biti”.

Kineska i koreanska brodogradi­lišta ne odustaju od politike nacionalno­g protekcion­izma, a i tržište SADa pokazuje se zatvorenim zbog tzv. Jonesovog zakona, pa EGSO upozorava da i političari u članicama EU trebaju uvidjeti važnost brodograđe­vne i pomorske industrije kao strateškog­a. Ilustriraj­u to i podacima kako u 300-tinjak europskih brodogradi­lišta radi izravno 200 tisuća radnika, a njihov godišnji promet na razini je 31 milijardu eura. Još veći značaj ima sektor pomorske opreme, koju čini 22 tisuće tvrtki s 350 tisuća zaposlenih i prometom od 60 milijardi eura, a zahvaljuju­ći inovacijam­a vodeća su na globalnoj razini s proizvodnj­om polovice svjetske pomorske opreme.

Budućnost europske brodogradn­je ostaje u naprednim tehnologij­ama, digitaliza­ciji, te usmjeravan­ju prema ekologizac­iji i automatiza­ciji pomorskog prometa, pa je preporuka Komisiji da se tome treba pri- lagoditi i edukaciju radnika, kojih manjka na europskom tržištu i potrebno je poticati prekvalifi­kaciju. Što se hrvatske brodogradn­je tiče, direktor Hrvatske brodogradn­je Ostojić ističe kako će i ona morati pratiti ove trendove, kako bi osigurala svoj opstanak.

AKO JE KINA ODLUČILA POSTATI GLAVNI IGRAČ I U PROIZVODNJ­I PROFITABIL­NIH PUTNIČKIH BRODOVA, ONA ĆE TO SIGURNO I BITI, KAŽE SINIŠA OSTOJIĆ

 ??  ??
 ?? IGOR ŠOBAN/PIXSELL ?? Siniša Ostojić, direktor Hrvatske brodogradn­je Jadranbrod
IGOR ŠOBAN/PIXSELL Siniša Ostojić, direktor Hrvatske brodogradn­je Jadranbrod

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia