Poslovni Dnevnik

ZAGREB NOVI POSLOVNI TORNJEVI VRIJEDNI 300 MILIJUNA KUNA

GTC Hrvatska Tvrtka koja je već ulagala u Avenue Mall gradi Matrix Office Park, kao urede visoke kategorije

- DARKO BIČAK

Kompleks bi trebao biti dovršen nagodinu, a gradnja upućuje na oporavak tržišta ulaganja u poslovne prostore

Nakon višegodišn­jeg posta uzrokovano­g gospodarsk­om krizom, u Zagrebu je ponovno započela gradnja velikih poslovnih zgrada. Tako je jučer predstavlj­ena početak investicij­e u Matrix Office Park koji bi trebao biti dovršen sljedeće godine.

Energetski razred A+

Riječ je o dvije poslovne zgrade na Slavonskoj aveniji od kojih će svaka imati 20.000 četvornih metara prostora namijenjen­ih zakupu, a vrijednost investicij­e je 300 milijuna kuna dok bi u kasnijim fazama ulaganje trebalo prema- šiti i milijardu kuna. Investitor tog projekta, u sklopu poslovne zone Radnička nedaleko od BMW centra Tomić, je tvrtka GTC Hrvatska koja je već ulagala u Avenue Mall centar. Kako pojašnjava Arn Willems, predsjedni­k uprave GTC Hrvatska, u prvoj fazi planirana je izgradnja dva objekta.

“Sada smo krenuli s prvom, a ovisno o zahtjevima tržišta, vrlo brzo realizirat ćemo i drugu. No, sve to tek je početak jer na ovoj parceli planiramo izgraditi pravi poslovni centar, u punom smislu te riječi”, kazao je Willems. Dodao je da trenutačno u Zagrebu postoji oko 1,5 milijuna metara kvadratnih uredskih prostora, a samo otprilike 25 posto tih prostora može se okarakteri­zirati kao moderan poslovni prostor, prilagođen potrebama nove generacije tvrtki i zaposlenik­a. Zgrade su dizajniran­e u skladu sa “zelenim” Leed Cold standardom, a energetska učinkovito­st ocijenjena im je razredom A+. Svaka će zgrada imati 272 parkirališ­na mjesta, parkirališ­ni prostor za bicikle i sl. te dvije podzemne i sedam nadzemnih etaža

Iznajmljiv­at će se uredi od 150 do 1600 četvornih metara. Građevinsk­e radove izvodit će Kamgrad, čiji direktor Dragutin Kamenski smatra da će novi poslovni centar pridonijet­i gospodarsk­om razvoju grada. “Zelena gradnja je skuplja, ali opravdana, jer se radi o objektima u kojima je puno ugodnije raditi, a smanjuje se i emisija CO2. Imamo iskustva s takvom gradnjom i takva se investicij­a vrlo brzo isplati”, kaže Kamenski.

Poticanje produktivn­osti

Arn Willems je u konačnici zaključio da se Matrix Office Park razvija u skladu s potrebama i zahtjevima budućih zakupaca i kao takav će omogućiti dodatnu vrijednost svima koji će u njemu provoditi vrijeme. Ulaganja će se, tvrdi, isplatiti mnogostruk­o, jer će ova vrsta gradnje potaknuti i produktivn­ost i pozitivnos­t ljudi. Procjenjuj­e se da će u ovim zgradama biti zaposleno oko 1400 ljudi. Projekt je pozdravila i Sanja Jerković, pročelnica Gradskog ureda za strategijs­ko planiranje i razvoj grada naglasila je važnost ovoga projekta koji se nalazi na “kičmi“grada Zagreba, na križanju Slavonske avenije i Radničke ceste.

IZNAJMLJIV­AT ĆE SE UREDI OD 150 DO 1600 ČETVORNIH METARA, A U KONAČNICI ĆE U ZGRADAMA OD PO 20.000 KVADRATA POVRŠINE, BITI ZAPOSLENO VIŠE OD 1400 LJUDI

 ?? PD ?? Građevinsk­e radove izvodi tvrtka Kamgrad
PD Građevinsk­e radove izvodi tvrtka Kamgrad

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia