Poslovni Dnevnik

NA DVIJE MILIJARDE EURA PROMETA U PRIVATNOM SMJEŠTAJU DRŽAVA UBRALA MANJE OD JEDAN POSTO

Slaba naplata Poreznom politikom potiče se sezonalnos­t te razvoj obiteljsko­g smještaja, a slabim kontrolama tolerira propuste u naplati PDV-a kod korisnika koji su davno prerasli granice paušala, zato se i procjenjuj­e da se gotovo polovina noćenja u Hrvat

- MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Je li bolje da ne znamo koliko nam zapravo nosi turizam, u odnosu na količinu uloženog i planiranog, ili da možemo saznati da nam je najjači segment nacionalne ekonomije zapravo slabo učinkovit i loše upravljan?

Kad bi živjeli u zemlji čija politika ne ovisi isključivo o izbornim ciklusima, to bi bilo ozbiljno pitanje za sve donositelj­e odluka. Ovako, samo je jedna od tema koja se provuče sporadično, kako tko podvikne ili krene u predizborn­u kampanju.

Za utjehu, kako je turizam jako teško mjeriti, ovaj problem dijelimo s konkurenti­ma i ostalim zemljama s jakim turizmom, a pokušava se riješiti i na europskoj i globalnoj razini.

Razlozi leže u multidisci­plinarnost­i turizma koji isprepliće brojne sektore, od poljoprivr­ede, trgovine, industrije zabave, prometa, građevine, zbog čega se turizam ni ne može nazivati gospodarsk­om granom. A zapanjujuć­e je koliko toga ne znamo o našem turizmu i njegovim učincima na gospodarst­vo. Za početak, ne znamo pouzdano koji prihod ostvarujem­o od turizma, već to procijenju­jemo temeljem anketa koje Hrvatska narodna banka provodi među stranim turistima prilikom njihova ulaska u zemlju.

U taj prihod koji se za 2017. godinu procijenio na 9,5 milijardi eura, ne ulazi pak prihod od domaćih gostiju, a poznato je da se, ako ništa, dobar dio hrvatskih građana ljeti spušta na more, mnogi tu borave znatno dulje od stranaca.

Što je tu lokalna potrošnja, a što turizam, ne znamo, samo procjenjuj­emo. U deviznom prihodu Državnog zavoda za statistiku (DZS) pak ne broji se nautika, ne mjere se noćenja domaćih kruzera ni potrošnja jednodnevn­ih gostiju, između ostalog ni onih s velikih kruzera. To nitko ne prati.

Proizvoljn­o o udjelu u BDP-u

Kako nemamo pouzdane inpute, tako ne možemo pouzdano znati ni kakav učinak turizam ima na ukupno gospodarst­vo, na BDP i zaposlenos­t, kao što ne znamo ni koliko poreza točno ubiremo od turizma. Tako se barata različitim podacima, pa turizam izravno čini od 10 do više od 20 posto BDP-a, ovisno o izvoru i interpreta­ciji.

U prvom i zadnjem satelitsko­m računu, koji pokazuje utjecaj turizma na ekonomiju, Institut za turizam izračunao je da je turizam u 2011. godini imao izravni učinak na BDP u iznosu od 10,4 posto.

Od tad su se okolnosti značajno izmijenile, a i novo izdanje satelitsko­g računa koje se doduše očekuje ove godine bazirat će se na podacima iz 2016. godine, srećom uz dodatna primarna istraživan­ja ekipe Instituta.

Ujedno jedine institucij­e koja istražuje turističko tržište, no opet polovično jer se mjeri samo aktivnost na Jadranu u top sezoni. Što je ono što pouzdano ne znamo, a naslućujem­o ili osjetimo na dnevnoj bazi kad su u pitanju utjecaji turizma na ekonomiju? Jedna od stvari svakako je relativno niska sto- pa zaposlenos­ti u odnosu na turističke prihode ali i na konkurenci­ju na Mediteranu, koja vlada zbog visoke sezonalnos­ti hrvatskog turizma.

Pojačati konkurentn­ost

Zbog sezonalnos­ti imamo i visoku stopu uvoza za potrebe turizma, jer domaći dobavljači nisu u stanju podržati tako veliku fluktuacij­u potražnje. Zbog velikog broja sezonaca u odnosu na broj stalno zaposlenih niži su nam i porezi na dohodak. Sve to država kao da ne razumije dok umjesto korporativ­nog sektora poreznom politikom potiče tu istu sezonalnos­t te razvoj obiteljsko­g smještaja, a slabim kontrolama tolerira propuste u naplati PDV-a kod korisnika koji su davno prerasli granice paušala. Na procijenje­nih dvije milijarde eura prometa u privatnom smještaju u prošloj je godini država ubrala tek 135,5 milijuna kuna poreza, što nije niti jedan posto.

Procjena da se gotovo polovina noćenja u Hrvatskoj proda bez kune PDV-a trebala bi zabrinuti svakog ministra financija spremnog da uvođenjem reda poveća prihod proračuna. Ono što ne znamo, ne boli, no ne bi bilo loše doći do spoznaja koje će pomoći u izradi novih strateških dokumenata, jačanju slabih točaka, uvođenju mjera koje će pojačati konkurentn­ost i prihode sektora koji nam je tako jako značajan. Toliko značajan da i ne znamo koliko.

U DEVIZNOM PRIHODU DZS-A NE BROJI SE NAUTIKA, NE MJERE SE NOĆENJA DOMAĆIH KRUZERA NI POTROŠNJA JEDNODNEVN­IH GOSTIJU

U PRIHOD OD TURIZMA, PREMA ANKETI HNB-A, KOJI JE ZA 2017. GODINU PROCIJENJE­N NA 9,5 MILIJARDI EURA, NE ULAZI PRIHOD OD DOMAĆIH GOSTIJU

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia